Fotocollectie J.L. Scherpenisse nu exclusief te zien via BuurtCasting

Fotocollectie J.L. Scherpenisse nu exclusief te zien via BuurtCasting van Grafisch Ontwerpbureau Peter Scherpenisse

Door: Grafisch Ontwerpbureau Peter Scherpenisse  03-04-2007

Fotocollectie J.L. Scherpenisse nu exclusief te zien via BuurtCasting

Twintig van de 835 authentieke beelden uit de Amsterdamse Fotocollectie J.L. Scherpenisse worden nu exclusief getoond via het project BuurtCasting. De foto’s zijn door J.L. Scherpenisse genomen tussen 1905 en 1913 en worden getoond op twintig beeldschermen die in diverse winkels in de Rivierenbuurt hangen. De beelden zullen hier in totaal twintig weken te zien zijn. Elke week wordt er een ander beeld getoond. De samenwerking van deze twee projecten is een prachtig voorbeeld om de buurt iets extra’s te geven. Geïnteresseerd? Ga dan nu naar de Rivierenbuurt en kom deze prachtige beelden bezichtigen.Fotocollectie J.L. Scherpenisse

Johannes Leendert Scherpenisse (1888-1966) was een stadsfotograaf die, net als zijn voorganger Jacob Olie, authentiek Amsterdam intens heeft gefotografeerd. J.L. Scherpenisse trok er tussen 1905 en 1913 vaak op uit om gebouwen, straatsgezichten en belangrijke gebeurtenissen in Amsterdam te fotograferen. De Julianafeesten, marktventers met hun marktwaar, een mes en scharensliep die werd gebruikt om schaatsen te slijpen en het leven in de havens zijn slechts enkele voorbeelden die J.L. Scherpenisse door middel van zijn "ogenbliksfotografie" heeft vastgelegd. Het ging hem puur om het stadsbeeld, zoals hij die tegenkwam. Door deze insteek heeft hij zich niets van toevallige voorbijgangers aangetrokken. Nu, honderd jaar later, staan de foto’s die Scherpenisse vastlegde tussen 1905 en 1913 bekend onder de naam "Fotocollectie J.L. Scherpenisse".

De Fotocollectie J.L. Scherpenisse is overerft door kleinzoon P.A. Scherpenisse. Tezamen met diverse fotomaterialen heeft de Fotocollectie J.L. Scherpenisse de tijd overleefd. Hoewel de historische fotocollectie goed is beschermd tegen UV-straling, is in 2003 het initiatief genomen de beelden te digitaliseren en te voorzien van locatiebeschrijvingen. Fotocollectie J.L. Scherpenisse is te vinden op http://www.studiops.nl/beeldbank.html. 


BuurtCasting

Sinds kort kunnen bewoners op een leuke, nieuwe manier meer over hun buurt te weten komen. Via beeldschermen in buurtwinkels vertoont BuurtCasting informatie over de buurt, zoals oude foto's, gedichten, uittips en werk van lokale kunstenaars. De deelnemende winkels worden als het ware met elkaar verbonden: zo kan iemand die in de rij staat bij de slager zien hoe de bakker zijn brood bakt. BuurtCasting is narrowcasting, gericht op winkelbuurten.

BuurtCasting is een initiatief van Jan Maurits de Jonge en Merijn Olsthoorn, en is op 1 december 2006 van start gegaan. Momenteel bestaat het netwerk uit 20 buurtwinkels in en rond de Maasstraat, in de Rivierenbuurt in Amsterdam. Meer informatie kunt u vinden op http://www.buurtcasting.nl.


************************************************************************
NOOT VOOR DE REDACTIE


Voor nadere informatie over BuurtCasting kunt u terecht bij:
Jan Maurits de Jonge
Tel: 06-38533763
mail: [email protected]
http://www.buurtcasting.nl


Voor nadere informatie over J.L. Scherpenisse kunt u terecht bij:
Grafisch Ontwerp- en Reclamebureau Peter Scherpenisse
Peter Scherpenisse
Tel: 020-6790759  Fax: 020-6752684
mail: [email protected]

Voor het plaatsen van een artikel over J.L. Scherpenisse en/of de Fotocollectie J.L. Scherpenisse kunt u bij ons beelden uit de fotocollectie aanvragen met een speciale gratis licentie.

Verdere persinformatie over J.L. Scherpenisse:
http://www.studiops.nl/perscentrum.html
* Achtergrondinformatie Fotocollectie J.L. Scherpenisse
* Beknopte lijst van gebeurtenissen in het leven van J.L. Scherpenisse
* 2 high-res beelden van J.L. Scherpenisse
* Visie Gemeentearchief Amsterdam

http://www.studiops.nl/beeldbank.html
Fotocollectie J.L. Scherpenisse: (met link naar het Gemeentearchief Amsterdam)


Contact Grafisch Ontwerpbureau Peter Scherpenisse

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share