12,5 jaar streaming video maakt Nederland koploper van Europa

Door: Het Pr Bureau  03-05-2007
Trefwoorden: Televisie, Webcast, Live Streaming

Groningen / Hilversum, donderdag 3 mei 2007 – Morgen is het exact 12,5 jaar geleden dat in Nederland de eerste ‘webcast’ plaatvond. Toen werd vanuit cultuurcentrum Simplon in Groningen live een concert uitgezonden via het internet. Hiermee legde initiatiefnemer Stef van der Ziel de basis voor de nummer één positie die Nederland inmiddels in Europa heeft op het gebied van streaming video. Het bedrijf van Van der Ziel, Jet-Stream, viert dit vanmiddag in het mediapark.

Op 4 november 1994 keken maar liefst vier vroege internetters via hun PC naar het Metal concert in de Simplon. Twee waren er speciaal voor thuisgebleven en twee onbekenden volgden het concert vanuit Amsterdam. “Dat wil zeggen: de beelden, want geluid kon nog niet,” licht Van der Ziel lachend toe. “De techniek faciliteerde bovendien slechts één beeld per seconde, dus alleen de echte internetgelovige zou hier hoop uit putten!” Streaming video wil zeggen dat er realtime gekeken kan worden en dus niet tussentijds gedownload hoeft te worden. Dat was uiterst vernieuwend in een tijd dat er in Nederland nog maar een handvol websites bestond en allemaal ‘text only’ zoals dat heet.

Democratisering van televisie
Vandaag viert Jet-Stream de dag dat de basis voor web-TV in Nederland en Europa werd gelegd en de ongekende mogelijkheden om zonder tussenkomst van omroepen, kabelmaatschappijen of facilitaire bedrijven televisie te maken. Democratisering van de beeldbuis dus. Van der Ziel: “Youtube is daar momenteel het beste voorbeeld van, en wij faciliteren tal van vergelijkbare video portals voor onze klanten.” Overigens zijn juist die omroepen, kabelmaatschappijen en facilitaire bedrijven de belangrijkste klanten van Jet-Stream, waar het bedrijf streaming infrastructuren en technologie voor levert en beheert.

Het bedrijf is hiermee marktleider in de Benelux, staat qua expertise verreweg vooraan in Europa en zorgt ervoor dat de Amerikaanse concurrenten lastig voet aan Europese wal kunnen krijgen. “Er zijn in Europa weinig professionele spelers op dit gebied. Amerikaanse bedrijven bieden wel vergelijkbare producten en diensten, maar die zijn tot wel een factor tien duurder,” legt Van der Ziel uit. Met name de distributie management systemen van Jet-Stream zijn populair, waarmee radio, televisie en video op zeer grote schaal naar consumenten kan worden gedistribueerd. “Er is veel behoefte aan schaling en professionalisering. Onze systemen maken het mogelijk met een kleine investering en een hele kleine bemanning miljoenen kijkers per dag te bereiken. Ook komt er een gedetailleerde en betrouwbare ‘kijkgedragrapportage’ uit de systemen, wat voor onze klanten een voorwaarde voor commerciële mogelijkheden is.”

Een beetje mazzel heeft Jet-Stream ook, want het Amsterdamse internetknooppunt, waar een aanzienlijk deel van het Europese internetverkeer doorheen vloeit, is inmiddels uitgegroeid tot de grootste van de wereld. Dankzij de grote volumes en lage data tarieven in Nederland kan het bedrijf hier maximaal van profiteren. “Voor Europese streaming aanbieders is het sneller en goedkoper om hun streaming diensten aan ons uit te besteden dan het in eigen land zelf op te zetten. Bedrijven die toch in eigen land een streaming dienst willen optuigen, kopen bij ons de expertise en technologie in.” Inmiddels beginnen steeds meer partijen het bedrijf aandachtig te volgen, nu zich klanten hebben gemeld uit onder meer Noorwegen, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Polen, Engeland en Italië. Zelfs Irak en Zuid-Afrika weten de weg naar Jet-Stream al te vinden.

Meer bezoekers dan de buis
“In 2006 doorbraken enkele van onze klanten een belangrijke mijlpaal: ze geneerden per dag meer online kijkers dan een gemiddeld programma op de Nederlandse buis, tegen een fractie van de kosten,” vertelt Van der Ziel trots. Jet-Stream ziet de komende jaren dan ook forse groei in consumptie van online media. “Volgens onze Internationale klanten loopt Nederland voorop en lopen wij in Nederland voorop. We testen High Definition (HD) streams. Een door ons bedachte gimmick zoals het Open Haard Kanaal trok 90.000 unieke kijkers tussen Kerst en Oudjaar, van wie een derde in HD-kwaliteit keek. Dat zijn meer HD-kijkers dan bij het WK voetbal in de zomer van 2006 via Digitale Televisie! In andere landen zien we dezelfde groeispurt. Met de introductie van slimme Set Top Boxes zullen volume en kijktijd flink toenemen. Binnen 10 jaar kijkt iedereen TV via Internet.”

Nostalgisch feestje met kijk op toekomstmuziek
Jet-Stream zendt vanmiddag tijdens haar feestje een concert uit van haar favoriete Groningse band Cochon Bleu. Van der Ziel: “Natuurlijk doen we dit in High Definition live via Internet. En natuurlijk is er vanuit Simplon Groningen, de plek waar het ooit begon, ook een webcast gepland. Met de techniek die we 12,5 jaar geleden gebruikten...!”

Jet-Stream
Jet-Stream BV is opgericht in 2003 en voorziet omroepen, uitgeverijen, kabelmaatschappijen en grote corporates van streaming media techniek en dienstverlening. In korte tijd is het bedrijf uitgegroeid tot een logistieke dienstverlener: Jet-Stream ontwerpt, ontwikkelt, levert en beheert logistieke systemen voor professionele, schaalbare, online video distributie.

StreamZilla
Naast Jet-Stream richtte directeur-eigenaar Stef van der Ziel ook Streamzilla op, dat zich volledig op media hosting en distributie richt. Zie voor meer informatie ook www.jet-stream.nl, www.streamzilla.nl en www.vodcast.nl.

- EINDE BERICHT -


**NOOT voor de REDACTIE**
Voor vragen en/of meer informatie kunt u contact opnemen met Stef van der Ziel, oprichter en directeur van Jet-Stream, bereikbaar op 06-23406348 of per e-mail via: stef@jet-stream.nl..

Op de website www.jet-stream.nl/12.5/ is meer informatie te vinden over het feest, de eerste uitzending op 4 november 1994 en de ontwikkelingen van de afgelopen 12,5.

Trefwoorden: Jet-stream, Live Streaming, Media Hosting, Televisie, Webcast, Web-tv,