Desso begint exclusief programma voor terugname tapijt met Van Gansewinkel Groep in Nederland

Door: Het Pr Bureau  03-03-2009
Trefwoorden: Recycling, Samenwerking, Tapijt

Waalwijk/Eindhoven, 3 maart 2009 – De toonaangevende Europese tapijtfabrikant Desso lanceert een nieuw project door het terugnemen van oud tapijt van zakelijke klanten. In een exclusieve samenwerking tussen Desso en Van Gansewinkel Groep zal tapijt, dat aan het eind van zijn levensduur is, worden ingezameld en verwerkt tot ruw materiaal voor nieuw tapijt.

Desso werkt actief aan een productieproces waarbij haar producten ofwel volledig biologisch afbreekbaar zijn, ofwel gerecycled kunnen worden tot grondstof voor nieuwe producten. De Van Gansewinkel Groep brengt haar kennis in op het gebied van inzameling, logistiek en recycling en plaatst boxen bij klanten van Desso waar oud tapijt kan worden ingezameld.

Desso en Van Gansewinkel Groep zijn partner van de Environmental Protection and Encouragement Agency (EPEA), de organisatie die is opgericht door Michael Braungart, en zijn om die reden volledig gecommitteerd om nieuwe samenwerkingsverbanden voor terugnamesystemen te realiseren die honderd procent ‘Cradle to Cradle’ zijn. Dit betekent dat materiaal opnieuw als grondstof gebruikt kan worden, vergeleken met de traditionele wijze van recycling, waarbij materialen steeds minder bruikbaar zijn.

Stef Kranendijk, CEO van Desso: “Tapijt is te recyclen, dus is het ook belangrijk dat het recyclingproces daadwerkelijk plaatsvindt. Door gebruikte tapijten in te zamelen bij klanten, voorkomen we dat het tapijt op de stortplaats terechtkomt. Daarnaast zorgen we er ook voor dat er van deze waardevolle ruwe materialen nieuwe producten kunnen worden gemaakt. Het ‘Cradle to Cradle’ principe is vooral in de tapijtindustrie uitdagend: miljoenen vierkante meters tapijt staan jaarlijks op de nominatie om te worden weggegooid. Juist dat maakt het belangrijk dit principe te gebruiken in plaats van je alleen aan de huidige milieuwetten te houden. Door duurzame ruwe materialen te gebruiken, nieuwe productietechnieken te introduceren en het inzamelen van gebruikt tapijt, doen we er alles aan om de cyclus te voltooien.”

Ruud Sondag, CEO van de Van Gansewinkel Groep: “Met deze overeenkomst wordt de afvalketen voor tapijten gesloten. Afval bestaat niet. Dat is de gedachte achter het ‘Cradle to Cradle’ concept en dat blijkt ook weer uit deze samenwerking. De Van Gansewinkel Groep is niet alleen in staat om afval op te halen. Met onze recyclingtechnieken kunnen we ook grondstoffen leveren, waardoor we samen met klanten afvalketens sluitend kunnen maken.”


In november 2008 maakte Desso haar nieuwste tapijttegel ‘Reclaim’ bekend. Dit product is gelanceerd met de ‘Cradle to Cradle’ filosofie in gedachten. ‘Reclaim’ is gemaakt van een 100% ‘econyl aquafil’ oplossing met nylon: met een kunststof die voor 70% bestaat uit gerecycled materiaal en 100% hergebruikt polyester. Daarnaast is ‘Reclaim’ de eerste tapijttegel met een licentie van het onafhankelijke Duitse testinstituut GUI, dat is gespecialiseerd in luchtkwaliteit, vochtigheid en het tellen van stofdeeltjes. Deze ecologisch intelligente tapijtreeks combineert functionaliteit en uiterlijk, is economisch voordelig en laat, net als in de natuur, zien dat alles opnieuw herboren kan worden.

Verder is Desso bezig met de ontwikkeling van een proces om het garen van de rug van tegels te scheiden. De tegel kan worden hergebruikt en het garen versmolten tot gekleurd garen of zelfs worden afgebroken om nieuw wit garen te produceren.

Hoewel er diverse inzamelingsprogramma’s bestaan voor het terugbrengen van tapijt in de tapijtindustrie, is dit nieuwe programma bewijs voor de uitgebreide ‘Cradle to Cradle’ betrokkenheid van beide ondernemingen. Het getuigt voor de tapijtindustrie van een grote verandering in houding en gedrag en is een fundamentele stap naar het verder terugdringen van de tapijtstortplaats.

Desso en de Van Gansewinkel Groep bieden het inzamelingssysteem momenteel aan in Nederland en hebben de intentie om het in het tweede kwartaal ook in de Benelux uit te brengen. Klanten kunnen de nieuwe dienstverlening aanvragen via lokale vertegenwoordigers. Inmiddels wordt het programma geoffreerd in vele belangrijke projecten.

Uiteindelijk moet het programma verder worden geïnternationaliseerd om alle klanten van Desso te verzekeren dat alle door hen ingeleverde componenten van hun tapijt volledig zullen worden afgebroken of hergebruikt.

Over Desso
Desso is al meer dan 80 jaar een betrouwbare partner in tapijtfabricage met toepassingen in onder meer kantoren, openbare gebouwen, scholen, ziekenhuizen en vliegtuigen. Duurzaamheid en creativiteit zijn belangrijke kernwaarden die tot stand komen in het design en de Cradle to Cradle-doelstellingen. Onder de klanten bevinden zich onder andere Rabobank, ABN AMRO, KPN, KLM, Marriot Hotels, Virgin Atlantic Regus, Sheraton, Mercure, Starwood Hotels, Royal Caribbean Cruise Line en Carnival Caribbean Cruise Line. www.desso.com.

Over de Van Gansewinkel Groep
De Van Gansewinkel Groep is behalve als afvaldienstverlener ook actief als grondstoffen- en energieleverancier. Het afval- en milieuconcern is werkzaam in 8 landen (Benelux, Polen, Tsjechië, Hongarije, Frankrijk, en Portugal). Met haar dochterbedrijven Van Gansewinkel, AVR, Coolrec en Maltha is de Van Gansewinkel Groep actief in de gehele afvalketen. Bij de organisatie werken ruim 6.500 mensen. Zij realiseren een jaaromzet van 1,2 miljard euro.

-Einde bericht-

**NOOT VOOR DE REDACTIE** Niet bestemd voor publicatie.

Voor meer informatie, interviewverzoeken en foto’s in hoge resolutie vrij van rechten te gebruiken en geschikt voor publicatie, kunt u contact opnemen met:

Desso
Marie Clavel
0416-684 200
[email protected]

Van Gansewinkel Groep
Frank Janssen, directeur Corporate Communicatie
+31 (0) 40 751 4522
[email protected]

Het PR Bureau
Frits Hendrikx
020-670 22 32
[email protected]
Zie voor meer informatie over Desso ook: www.desso.com.

Trefwoorden: Hergebruik, Recycling, Samenwerking, Tapijt