Driekwart van werkenden doet liever wat anders

Driekwart van werkenden doet liever wat anders van Het Pr Bureau

Door: Het Pr Bureau  03-05-2007
Trefwoorden: Onderzoek, Werk, Passie

Driekwart van werkenden doet liever wat anders

Vitae roept 2 mei uit tot ‘Dag van je eigen koers’


Amsterdam, woensdag 2 mei 2007 - Hoewel we goed weten wat we willen bereiken in onze carrière, lukt het ons minder goed om onze passie om te zetten in werk. Slechts een kwart van werkend Nederland doet op dit moment wat zij het liefste zou willen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Vitae onder ruim 500 professionals ter gelegenheid van de Dag van je eigen koers. De personeels-bemiddelaar roept deze dag in het leven om aandacht te vragen voor het durven varen van een eigen koers in het werk.

2 mei, dag van je eigen koers
Waar op 1 mei tijdens de Dag van de arbeid de rechten van de arbeider centraal staan, vraagt Vitae op 2 mei aandacht voor wat mensen drijft in hun werk. “De Dag van de Arbeid is een internationale feestdag, ontstaan vanuit de strijd voor de achturige werkdag. Inmiddels gaat het vieren van werk zoveel verder dan zorgen dat er aan de basisvoorwaarden is voldaan. Werk, in de wereld van nu, is in een nieuwe fase beland. Een fase waarin de moderne, nieuwe professional zelf het voortouw neemt, steeds meer in een positie van gelijkwaardigheid opereert met zijn werkgever en een eigen koers vaart. En omdat deze fase natuurlijk alleen kan ingaan ná de bevochten verworvenheden, roept Vitae 2 mei uit tot Dag van je eigen koers,” verklaart Hein Pouw, directeur Vitae.

Het varen van je eigen koers in je carrière is niet eenvoudig, zo blijkt uit onderzoek van Vitae. “Daar is lef en kennis voor nodig. Op de website www.dagvanjeeigenkoers.nl zijn daarom tips en ervaringen te vinden van inspirerende mensen en BN’ers,” aldus Pouw.

Op 2 mei vindt een Inspiratietafel plaats met een panel van o.a. Jort Kelder en zakenvrouw Annemarie van Gaal. Onder leiding van voormalig hockeybondscoach Tom van ’t Hek discussiëren zij over het durven varen van je eigen koers, ieder vanuit hun eigen persoonlijke verhaal. De Inspiratietafel is vanaf donderdagmorgen 3 mei te zien op www.dagvanjeeigenkoers.nl

Onderzoek
Hoewel ruim driekwart van de Nederlanders weet wat ze wil, vindt veertig procent het moeilijk om zijn 'ding' te vinden. “Zestien procent van de Nederlanders heeft een vastomlijnd lange termijn doel in hun carrière, waar zij recht op af stevenen,” vertelt Hein Pouw, directeur van Vitae. De grootste groep Nederlanders richt zich echter op korte termijn doelen. Deze tussenstops van twee à vijf jaar, bieden de mogelijkheid van tussentijdse evaluaties en openen de deur om in te spelen op interessante kansen. De op één na grootste groep, ruim een kwart van de professionals, weet weliswaar wat zij wil, maar worstelt met twijfel en onzekerheid over de aanpak. “Het vaststellen en varen van je eigen koers blijkt lastig. Niet voor niets doet maar een kwart van de werkenden op dit moment wat zij het liefste zou willen,” aldus Pouw.

Brood op de plank
Of de route nu duidelijk is of niet, werkend Nederland ziet het als een groot goed om zijn eigen koers te varen. Ruim 90 procent vindt het dan ook belangrijk om passie te hebben voor het werk. Sterker nog, 82 procent geeft aan dat passie voor je werk een voorwaarde is voor succes. De meerderheid streeft daarom actief na om van de passie het beroep te maken. Toch worden we geremd in deze ambitie. De belangrijkste redenen voor het feit dat nog driekwart van de Nederlanders niet doet wat hij of zij het liefste zou doen, zijn achtereenvolgens: de wetenschap dat er brood op de plank moet komen, de angst om de huidige situatie op te geven en de onmogelijkheid om een baan te vinden die goed aansluit bij de passie.

Herman den Blijker
De Nederlander die de ondervraagden zien als ultieme verpersoonlijking van passie voor het vak, is topkok Herman den Blijker. Op plaats twee en drie staan respectievelijk mediamagnaat Joop van den Ende en hitkanon Marco Borsato. Onze droombaan is het hebben van een ‘eigen zaak’, gevolgd door respectievelijk ‘iets met kinderen’, ‘manager’, ‘een baan in de horeca’ en ‘arts’.

Over het onderzoek
Vitae heeft het onderzoek uit laten voeren door B&N PanelWizard ter gelegenheid van de Dag van je eigen koers. De PanelWizard is een onafhankelijk consumentenpanel bestaande uit 20.000 respondenten. Het panel vormt een exacte afspiegeling van de Nederlandse consumenten-markt. Aan het kwantitatieve onderzoek werkten 538 werkende mannen en vrouwen mee, in de leeftijd van 18 tot en met 45 jaar met een parttime of fulltime baan. De groep is representatief voor de Nederlandse beroepsbevolking op geslacht, leeftijd en regio binnen de gestelde leeftijdselectie.

Over Vitae
Vitae is een onafhankelijk personeelbemiddelingsbureau voor de werving en selectie van vast personeel en de bemiddeling van tijdelijke professionals. Jaarlijks bemiddelt Vitae ongeveer 4.000 kandidaten voor vast dienstverband in 14 verschillende specialismen. Vitae telt ongeveer 1750 medewerkers, waarvan 1000 Vitae Interim Professionals voornamelijk werkzaam in Techniek en Finance. Vitae is hiermee de enige partij in Nederland die de sectoren werving & selectie en interim professionals naast elkaar heeft groot gekregen. Vitae is opgericht in 1986 en heeft acht vestigingen in Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Arnhem, Maastricht, Enschede en Zwolle.
www.vitae.nl


- Einde Bericht -
________________________________________________________________

** NOOT VOOR DE REDACTIE **

De belangrijkste bevindingen van het onderzoek vindt u op www.dagvanjeeigenkoers.nl

Voor vragen, meer informatie en/of de resultaten van het onderzoek, kunt u te allen tijde contact opnemen met:

Hein Pouw
Directeur Vitae
020 – 55 79 500
[email protected]


Tevens kunt u voor meer informatie over Vitae terecht op de website www.vitae.nl.

Trefwoorden: Carriere, Koers, Onderzoek, Passie, Werk