Europese CEO verlangt actievere rol van EU

Door: Het Pr Bureau  15-03-2007
Trefwoorden: Energie, Duurzaamheid, Ceo

- Persbericht -

Onderzoek Roland Berger toont aan:
Europese CEO verlangt actievere rol van EU

Brussel/ Amsterdam, donderdag 15 februari 2007 –Topbestuurders uit het Europese bedrijfsleven hebben vertrouwen in de economische toekomst van Europa, maar zijn daarbij sceptisch over de politieke bijdrage daaraan vanuit de EU. Brussel moet veel meer haast maken met liberalisering en deregulering, zo zeggen zij. Dit blijkt uit de Roland Berger CEO Survey 2007 die vanmorgen werd gepresenteerd tijdens de European Business Summit in Brussel.

Het is hoog tijd voor actie, aldus de top van het Europese bedrijfsleven. Meer eenvoud in regels, ‘meer Europa’ om ondernemerschap te stimuleren en opvallend genoeg: de EU moet een leidende rol spelen om Europa concurrerend te maken op het gebied van ‘groene industrie’, zo stellen de CEO’s in de survey.

Tweederde van de ruim 400 ondervraagde CEO’s is van mening dat een sterker Europa een bijdrage levert aan het succes van hun onderneming. Het gaat hen daarbij niet alleen om het implementeren van beleid dat te lang op de plank is blijven liggen, maar vooral ook om het gericht werken aan die terreinen waarop Europa een duidelijk concurrentievoordeel heeft. De meerderheid van de CEO’s (70 procent) wil bijvoorbeeld dat de Europese Unie een actievere rol speelt bij het helpen van ondernemingen om te investeren in alternatieve energiebronnen. Daarbij vindt de helft dat de Unie hier een regelgevende rol in dient te vervullen en maar liefst 41 procent vraagt zelfs om een wetgevende rol waarmee standaarden worden aangegeven op dit gebied.

Na jaren debat over de Lissabon Agenda, vindt 91 procent van de ondervraagde CEO’s dat de Europese Unie en haar lidstaten onvoldoende progressie boeken op het gebied van liberalisering en deregulering. Een derde van de topbestuurders is zeer kritisch over de wijze waarop hun eigen regering met Europese beleidmaking omgaat. Met name de Franse CEO’s zijn ontmoedigd door het feit dat hun regering er niet in geslaagd is de stemgerechtigden te overtuigen van de voordelen van een Europese grondwet.

Burkhard Schwenker, CEO van Roland Berger en key-note speaker tijdens de European Business Summit benadrukt dat Europa vooral een mentaliteitsverandering nodig heeft: "We moeten een nieuwe periode van ondernemerschap inluiden om het beste uit Europa’s enorme potentieel te halen."

Over het onderzoek
De Roland Berger CEO Survey liep van oktober 2006 tot maart 2007 in negen verschillende Europese landen door alle sectoren heen. In totaal namen 430 CEO’s aan het onderzoek deel. Daarbij gaat het om CEO’s van middelgrote tot grote ondernemingen met een omzet van ten minste 250 miljoen euro. Naast CEO’s zijn ook CFO’s en COO’s in het onderzoek meegenomen. De CEO Survey is een onderdeel van de jaarlijkse Best of European Business competitie.

Best of European Business (BEB) en de European Business Summit
De Best of European Business competitie wordt jaarlijks gehouden op initiatief van Roland Berger Strategy Consultants. Dit jaar nemen tien landen deel aan de verkiezing waaronder voor de eerste maal Nederland. Ondernemingen worden bij een nationale verkiezingsronde beoordeeld op basis van drie categorieën, waarna de winnaars doorgaan naar de Europese finale in Brussel. De finalisten voor Nederland zijn Koninklijke Ten Cate, TomTom, Stage Entertainment, ABN AMRO, Mittal Steel en DSM.

In het kader van het vijftigjarig bestaan van het Verdrag van Rome is de competitie dit jaar grootser opgezet dan in de voorgaande edities. Zo treedt CNN op als internationale mediapartner en is er sprake van een samenwerking met de European Business Summit. Voor meer informatie kunt u terecht op www.best-of-european-business.com
en www.ebsummit.org.

Roland Berger Strategy Consultants
Roland Berger Strategy Consultants is een internationaal strategisch adviesbureau met ruim 1.700 medewerkers in 32 kantoren verspreid over 23 landen. In Europa behoort de firma tot de top-3 van strategieadviseurs, wereldwijd tot de top-5. In het Nederlandse kantoor werken ruim 50 mensen. Zie ook www.rolandberger.nl.

- Einde Bericht -


**NOOT voor de REDACTIE**

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arnoud van der Slot, partner en lid van het management team van Roland Berger Strategy Consultants, bereikbaar op 020 – 79 60 600 of per e-mail via: arnoudvander_slot@nl.rolandberger.com.


Trefwoorden: Ceo, Deregulering, Duurzaamheid, Energie, Eu, Liberalisering