Europese topmanagers herzien strategie door dure Euro

Door: Het Pr Bureau  05-05-2008
Trefwoorden: Strategie, Euro, Ceo

- Persbericht -

CEO’s uit VS en EU: “Euro blijft voorlopig meer waard dan dollar.”
Europese topmanagers herzien strategie door dure Euro

Amsterdam, maandag 5 mei 2008 – Het einde van de opmars van de Euro is nog niet bereikt. Een groot aantal Amerikaanse topmanagers verwacht zelfs dat de koers binnen afzienbare tijd de twee dollar zal overstijgen. Vooral Europese bestuurders stemmen hun strategie en beleidsvoering dan ook sterk af op de hoge koers van de Europese munteenheid ten opzichte van de dollar. Dit en meer blijkt uit internationaal onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants onder 255 CEO’s uit de VS en Europa, waaronder Nederland.

De Euro heeft inmiddels een recordhoge koers bereikt van 1,60 dollar en het einde van de imposante opmars is nog niet bereikt. Wereldwijd worden inmiddels meer dan de helft van alle investeringen gedaan in Euro’s en zijn er meer Eurobiljetten in omloop dan briefjes van de dollar. “Centrale banken, regeringen en topmanagers schakelen massaal over van dollars naar Euro’s,” vertelt Arnoud van der Slot, lid van het management team van Roland Berger Strategy Consultants. “Omdat de euro, na een moeizame start, nu internationale betekenis heeft vergaard, vroegen wij internationale topbestuurders uit Europa en de VS hoe zij hier tegenaan kijken en wat dit betekent voor hun bedrijfsvoering. Het blijkt dat topmanagers aan weerszijden van de oceaan denken dat de koers van de Euro voorlopig hoog blijft. Veel Amerikaanse CEO’s verwachten zelfs dat hij binnenkort de twee dollargrens overschrijdt.”

Euro versus dollar
Over of de Euro op de lange termijn echt een bedreiging vormt voor de – tot voor kort ongenaakbare – dollar, lopen de meningen van topbestuurders uit de VS en de EU uiteen. “Terwijl de Europeanen dit wel degelijk voor mogelijk achten, stelt driekwart van de Amerikaanse topmanagers juist dat de Europese munt nooit en te nimmer een serieuze concurrent wordt van de dollar. Daar is Europa militair en politiek te zwak voor, zo denken ze. Wel erkennen de Amerikanen, evenals managers uit de EU, dat een sterke dollar gunstig is voor Europa en geen goede zaak voor de VS,” vertelt Van der Slot.
Rijker, maar duurder
De groeiende importantie van de Europese munt kent zijn weerslag op de strategie van Europese bedrijven en regeringen overal ter wereld. “De koersverhouding tussen euro en dollar staat momenteel hoog op de agenda van de Europese CEO,” vervolgt Van der Slot. “De topmanagers geven aan hun strategie aan te passen aan de nieuwe verhouding tussen dollar en Euro. Door de sterke Euro wordt Europa namelijk niet alleen rijker, maar ook duurder. Veel van hen gaan daarom naarstig op zoek naar nieuwe afzetmarkten, ontplooien een sterke focus op kostenbesparing en zetten in op handel en investeringen bínnen het Eurogebied.”

De valutaontwikkelingen leiden er eveneens toe dat meer dan de helft van de topmanagers in Europa zich steeds meer richt op Azië, Rusland en de Arabische regio. “Deze landen rekenden tot voor kort altijd in dollars. Langzaamaan zie je echter dat ook zij verschuiven en juist de Euro integreren in hun prijsbeleid. De Russische gasprijs hangt bijvoorbeeld al sterk samen met de Euro. Doordat deze landen hier in toenemende mate voor openstaan, wordt het steeds interessanter voor Europese partijen om hier zaken mee te doen. Dit zie je dan ook steeds meer gebeuren,” aldus Van der Slot.

Over het onderzoek
Roland Berger Strategy Consultants ondervraagde voor haar CEO Survey Must the World prepare for a dual Currency System, 255 CEO’s, waarvan 75 uit de Verenigde Staten en 180 afkomstig uit verschillende landen van de Europese Unie, waaronder Nederland. De onderzochte topmanagers zijn werkzaam bij handelsorganisaties, dienstverleners of industriële bedrijven, waarbij een spreiding is aangebracht in bedrijfsgrootte en transatlantische activiteit. Eerder verrichtte Roland Berger al onderzoek onder CEO’s naar onder meer de topprioriteiten van topmanagers, de toekomst van Europa, en over trans-Atlantische samenwerkingsrelaties.

Roland Berger Strategy Consultants
Roland Berger Strategy Consultants is een internationaal strategisch adviesbureau met circa 2.000 medewerkers in 36 kantoren verspreid over 25 landen. In Europa behoort de firma tot de top-3 van strategieadviseurs, wereldwijd tot de top-5. In het Nederlandse kantoor werken ruim 60 mensen. Zie ook www.rolandberger.nl.

- Einde bericht -

---

**NOOT voor de REDACTIE** Niet bestemd voor publicatie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arnoud van der Slot, partner en lid van het management team van Roland Berger Strategy Consultants, via: 020 – 796 06 00 of per e-mail: [email protected].

Hier kunt u ook het rapport Must the World prepare for a dual Currency System gratis opvragen.

Trefwoorden: Ceo, Dollar, Euro, Strategie, Topmanager