Krachtenbundeling versterkt concurrentiepositie ondernemers

Krachtenbundeling versterkt concurrentiepositie ondernemers van Het Pr Bureau

Door: Het Pr Bureau  23-07-2009
Trefwoorden: Digitaal, Samenwerken, Ondernemers

Nieuwegein, 23 juli 2009 - Minder fouten bij bestellingen, sneller inspelen op wensen van klanten, een kortere levertijd, minder administratiekosten, betere service en daardoor meer tevreden klanten. Zomaar wat voorbeelden van wat slim digitaal samenwerken MKB-ondernemers oplevert en van wat het verschil kan zijn tussen overleven en faillissement. De ervaringen van MKB-ondernemers zijn gebundeld in het boek ‘Slim digitaal samenwerken: versterk je positie als ondernemer’. Het gratis boek dient ter inspiratie voor ondernemend Nederland. Het project Nederland Digitaal in Verbinding (NDiV) helpt ondernemers die digitaal willen samenwerken concreet en kosteloos op weg.

Veelbelovende projecten
De eerste resultaten van deze vorm van samenwerking zijn veelbelovend. Digitale samenwerking in de tweewielerbranche levert een geschatte totale kostenbesparing op van circa 75 tot 100 miljoen euro per jaar. Deze kostenbesparingen hebben betrekking op arbeidskosten, een betere afstemming van vraag en aanbod en besparingen van fabrikanten en groothandelsleveranciers.

In de bouwsector leverde slim samenwerken met inzet van ICT de deelnemers een vereenvoudigde inkoop en levering van bouwmaterialen op. Faalkosten, bijvoorbeeld als gevolg van verkeerde leveringen, kunnen daarmee worden teruggebracht. In 2007 bedroegen deze faalkosten naar schatting 11% of wel zo’n 6 miljard euro van het totale bouwvolume van 55 miljard euro. Het project [email protected] in de Bouw, waarin onder andere Syntens als partner van Nederland Digitaal in Verbinding (NDiV) en brancheorganisatie Bouwend Nederland nauw samenwerken, is erop gericht deze faalkosten aan te pakken. Een goed digitaal artikelenbestand met de juiste prijzen vormt de basis.

Publicatie Slim Digitaal samenwerken
Bedrijven werken vaak al samen. Maar die samenwerking gaat bij de meeste bedrijven meestal niet verder dan onderlinge uitbestedingen of toelevering van producten, diensten, mensen of kennis. Bij digitaal samenwerken gaat het er vooral om dat partners samenwerken vanuit een gezamenlijke visie en focus op de eindklant. Bedrijven die dat doen, passen hun organisatie hierop aan en investeren in een gemeenschappelijke ICT-infrastructuur en toepassingen.

Om ondernemers op weg te helpen, is een handig boek gemaakt. De vele praktijkvoorbeelden maken duidelijk wat digitaal samenwerken ondernemers kan opleveren en vormen daarmee een inspiratiebron voor andere ondernemers. Ook veelgestelde vragen, ervaring bij het begeleiden van samenwerkingstrajecten, een stappenplan en informatie over de brancheaanpak staan in het boek.

Profiel NDiV
Nederland Digitaal in Verbinding (NDiV) stimuleert samenwerken met inzet van ICT in het Nederlandse MKB. Het Ministerie van Economische Zaken is initiatiefnemer en financier van het project. Syntens is één van de uitvoerende partners. Het brancheprogramma van NDiV richt zich op de mogelijkheden voor slim digitaal samenwerken bij brancheorganisaties en hun leden. Sinds de start in 2007 heeft Syntens NDiV inmiddels 7.300 ondernemers voorgelicht, en zijn er 13 brancheprogramma’s en 93 samenwerkingsverbanden opgestart. Meer informatie op www.ndiv.nl.

-Einde bericht-

***Noot voor de redactie ***

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Syntens/NDiV
Jolande Oostveen- Visser
Tel: 088 – 444 0 452
e-mail: [email protected]

Voor een digitale kopie van het boek kunt u contact opnemen met Ruben Cusell van Het PR Bureau:
Tel: 020 - 670 22 32
e-mail: [email protected]

Trefwoorden: Digitaal, Ndiv, Ondernemers, Samenwerken, Slim Digitaal Samenwerken,