Landelijk startschot zoek&boek, online lenen bij elke bibliotheek

Door: Het Pr Bureau  21-03-2007
Trefwoorden: Innovatie, Boek, Bibliotheek


Den Haag – 21 maart 2007


Geachte redactie,

Graag nodigen we u uit om het officiële startschot van de landelijke aanvraagservice ‘zoek&boek’ bij te wonen in Bibliotheek Almere op woensdag 4 april. Met zoek&boek krijgen bibliotheekleden toegang tot 35 miljoen boeken, cd’s, muziek-dvd’s en muziekpartituren: 24 uur per dag, zeven dagen per week en vanaf iedere internetlocatie in Nederland.

Susan Smit, schrijfster en literair recensente van Goedemorgen Nederland, opent dit initiatief van de Vereniging van Openbare Bibliotheken ‘s ochtends op feestelijke wijze.

De Openbare Bibliotheken in Nederland hebben hun krachten gebundeld en drie jaar gewerkt om zoek&boek mogelijk te maken. Vanaf april kunnen de materialen online worden aangevraagd bij een groot deel van de Openbare Bibliotheken in Nederland. Bibliotheken die in april nog niet aangesloten zijn op zoek&boek, volgen in de loop van 2007. Nederland is, samen met Denemarken, het enige land ter wereld dat een systeem kent waar leners zelf ‘interbibliothecaire’ aanvragen kunnen indienen.

Thuis in de bibliotheek
Tegen de achtergrond van de ‘Digitale Boekenkast’ van 2,5 bij 3 meter wordt de eerste symbolische aanvraag verricht. Bibliotheekleden kunnen vanaf dat moment vanuit de luie stoel miljoenen boeken, cd’s en andere media lenen. Bovendien krijgen aanwezigen tijdens de bijeenkomst de kans om de nieuwe service uit te proberen en zelf het gemak hiervan te ondervinden.

Zoek&boek is een groots initiatief van alle Openbare Bibliotheken, dat leden in staat stelt zelf via internet een boek of ander medium aan te vragen, uit de collectie van de eigen bibliotheek óf een willekeurige andere bibliotheek. Jan-Ewout van der Putten, directeur van de Vereniging van Openbare Bibliotheken, vertelt tijdens de opening meer over het ontstaan en het ‘waarom’ van de aanvraagservice. Friso Visser, manager bibliotheek.nl, weidt meer uit over de technische kant en de verdere uitrol van zoek&boek. Na afloop is er de mogelijkheid om vragen te stellen.

U bent vanaf 10:30 uur welkom in de moderne en onlangs gerestylede Bibliotheek Almere, aan de Schrijverstraat 1 in Almere. Het programma voor 4 april ziet er als volgt uit:

10:30 uur Ontvangst
10:45 uur Introductie door gastvrouw Susan Smit, tv-boekexpert en auteur
11.00 uur Over ‘zoek&boek’ door Jan-Ewout van de Putten, directeur van de Vereniging van Openbare Bibliotheken
11.15 uur Officiële opening
11.30 uur ‘zoek&boek’ in de praktijk onder leiding van Friso Visser – manager bibliotheek.nl
11.45 uur Vraag & Antwoord
12:00 uur Literaire taart

Bibliotheek Almere is uitstekend per auto en per openbaar vervoer te bereiken.

Wij horen graag uiterlijk donderdag 29 maart of u aanwezig bent op woensdag 4 april. Om u op te geven voor het startschot van zoek&boek verzoeken wij u een e-mail te sturen naar aanmelden@hetprbureau.nl.Voor informatie en (interview)verzoeken kunt u contact opnemen met Het PR Bureau: Jacqueline Bosselaar en Suzanna Ruis op 020 – 670 22 32.

Wij zouden zeer vereerd zijn met uw komst!

Met vriendelijke groet, namens de Vereniging van Openbare Bibliotheken,

Jacqueline Bosselaar
Het PR Bureau
(Telefoonnummer 020 – 670 22 32)

Trefwoorden: Bibliotheek, Boek, Innovatie, Vereniging Openbare Bibliotheken, Zoek&boek,