Nederland: "Vierdaagse minder zwaar dan Touretappe, Elfstedentocht of bevalling"

Door: Het Pr Bureau  17-07-2008
Trefwoorden: Service, Papier, Coach

-Persbericht-

Nederland: "Vierdaagse minder zwaar dan Touretappe, Elfstedentocht of bevalling"
Gianni Romme helpt wandelaars bij voltooiing 'takke-eind'

Nijmegen, donderdag 17 juli 2008 - Schaatscoach en voormalig Olympisch kampioen Gianni Romme heeft gisteren tijdens de zwaarste dag van de Nijmeegse Vierdaagse de wandelaars een hart onder de riem gestoken. Met verbale oppeppers, een spons en handdoeken werden de moegestreden helden door de sympathieke Brabander vooruit gestuwd. De Edet Opfris Service verzorgt, naast deze mentale steun, jaarlijks ruim 500 gratis en schone toiletten op en rond de wandelroute. Edet heeft in het kader van de Vierdaagse onderzoek uit laten voeren waaruit blijkt dat de Nijmeegse Vierdaagse door Nederlanders als minder zwaar wordt gezien dan een bergetappe in de Tour de France, de Elfstedentocht of de bevalling van een kind, maar wel zwaarder dan een rolstoelmarathon en in hevigheid vergelijkbaar met een week lang vasten.

Zie onderstaande link voor de video:
http://pubstr.datiq.net/perssupport/edet4daagseruw.wmv  

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.  

Voor de vierde maal organiseerde Edet dit jaar tijdens de Nijmeegse Vierdaagse de Edet Opfris Service om moegestreden wandelaars zowel fysiek als mentaal op te frissen. Na onder meer Dennis van der Geest en Erik Hulzebosch, werd het shirt met Opfris Coach dit jaar met verve gedragen door meervoudig Olympisch- en Wereldkampioen Gianni Romme. Gewapend met een vochtige spons, handdoeken, emmers water, een megafoon en een professionele sportmasseur, bracht Romme verlichting voor de tienduizenden dapperen. "Tijdens mijn schaatscarrière heb ik veel duurtraining moeten doen, maar dit is toch even heel wat anders. 200 km is echt een takke-eind! Bovendien onderschatten veel mensen volgens mij hoe zwaar het is om vier dagen achter elkaar zo'n inspanning te leveren. Je lichaam en wilskracht worden flink op de proef gesteld," aldus Romme.

Vierdaagse versus Elfsteden
Dit jaar heeft Edet rond de Nijmeegse Vierdaagse onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren onder ruim 1.000 Nederlanders van 16 tot 65 jaar, om te achterhalen hoe wordt aangekeken tegen het grootste wandelevenement ter wereld. De respondenten werden gevraagd de in hun ogen drie zwaarste uitdagingen aan te vinken. Het blijkt dat de Nijmeegse Vierdaagse (12,8%) als minder zwaar wordt gezien dan een bergetappe uit de Tour de France (54,0%), de Elfstedentocht (43,3%), de beklimming van de Kilimanjaro (34,7%) of een Olympische Triatlon (34,4%). Wel scoort de inspanning hoger dan een rolstoelmarathon (12,2%) en vooral de verbouwing van een huis (5,8%).

Ondanks het feit dat de Vierdaagse niet bovenaan de lijst van zware uitdagingen prijkt, bestaat er het nodige respect voor de wandelaars. "Je ziet dat toch een op de acht Nederlanders de Vierdaagse in de top-3 opneemt," vertelt Jacky van der Vleuten van Edet. "Dit zegt wel wat, aangezien de andere keuzemogelijkheden evenmin licht kunnen worden opgevat. De bevalling van een kind (22,6%), de tienkamp bij atletiek (16,8%), een week lang vasten (16,7%) en een poolexpeditie (27,4%) zijn ook ongelofelijk zwaar. Bovendien weet ik zeker dat mensen de Vierdaagse nog hoger in zouden schatten als ze de wandelaars zelf zien. Dag na dag, door weer en wind, over heuvels en door dalen, ik heb groot respect voor de inspanningen van deze lopers."

Net iets draaglijker
Traditiegetrouw kent dag twee van de Vierdaagse - de dag van Wijchen - verreweg de meeste uitvallers. Met jaarlijks rond de tweeduizend neergegooide bijltjes, is dit dan ook de dag waarop wandelaars nodig een extra opkikker kunnen gebruiken. Met een natte spons in het gezicht, een handdoekje over de schouders of een professionele massage, maakte het Edet Opfris Team onder aanvoering van Gianni Romme de omstandigheden voor de wandelaars net ietsje draaglijker.

110.000 liter
De Edet Opfris Service met Gianni Romme maakt ook dit jaar deel uit van een groter initiatief. Edet verfrist jaarlijks namelijk bijna anderhalf miljoen bezoekers van de Nijmeegse Vierdaagse door op zeven locaties in en rond Nijmegen meer dan 500 schone en gratis toiletten beschikbaar te stellen. Dit betekent dat Edet gedurende de vier wandeldagen meer dan 110.000 liter aan kleine en grote boodschappen te verwerken krijgt.

Over het onderzoek
In het kader van de Edet Opfris Service heeft Edet dit jaar online onderzoek uit laten voeren door onafhankelijk onderzoeksbureau Panelwizard onder 1.025 Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar. Nederland werd gevraagd de drie zwaarste uitdagingen te kiezen uit een lijst met onder meer de bevalling van een kind, de Elfstedentocht, een poolexpeditie, beklimming van de Kilimanjaro, de Olympische triatlon (achtereenvolgens 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen), een bergetappe uit de Tour de France en natuurlijk de Nijmeegse Vierdaagse.

Over Gianni Romme
Gianni Romme (12 februari 1973) is schaatscoach van het Team Friesinger. In zijn debuutjaar als coach zag hij zijn pupil de wereldtitel sprint binnenslepen. Zelf beleefde Romme zijn definitieve doorbraak als topschaatser in 1995. In 1998 versloeg hij vervolgens iedereen op de lange afstanden tijdens de Olympische Winterspelen in Nagano. Hij won overtuigend goud op de vijf en tien kilometer, om kort daarna tijdens de WK Afstanden hetzelfde te doen. Romme veroverde gedurende zijn carrière in totaal twee gouden en een zilveren Olympische medaille, werd zeven maal wereldkampioen afstanden, twee maal wereldkampioen allround, noteerde acht wereldrecords en stond gedurende twee periodes bovenaan de prestigieuze Adelskalender, de wereldranglijst aller tijden voor het allroundschaatsen.

Over Edet
Edet is een merk van SCA, de toonaangevende leverancier van tissueproducten in Europa. Het assortiment van Edet bestaat uit toiletpapier (Friendly, Soft en Lotion) en keukenpapier (Edet Keukenpapier en het nieuwste succesvolle concept, Edet Easypull). Zie voor meer informatie www.edet.nl of www.sca.com.

---

NOOT voor de REDACTIE Niet bestemd voor publicatie.

Voor meer informatie, vragen en / of opmerkingen, kunt u contact opnemen met Ivo van den Brand van Het PR Bureau:

Ivo van den Brand
Het PR Bureau
020 - 670 22 32
06 - 42 133 764
ivo@hetprbureau.nl

Trefwoorden: Coach, Edet, Fris, Gianni, Mental, Opfris, Papier, Schaats, Service, Vierdaagse, Wandelaar,