‘Oude industrie’ bekroond voor toekomstvisie

Door: Het Pr Bureau  06-11-2006
Trefwoorden: Business, Innovatie, Strategie

- Persbericht -

Nederlandse bedrijven genomineerd voor Best of European Business Awards
‘Oude industrie’ bekroond voor toekomstvisie

Amsterdam, maandag 6 november 2006 – Afgelopen week zijn in het Amstel Hotel te Amsterdam de winnaars bekend gemaakt van de Nederlandse Best of European Business Awards van Roland Berger Strategy Consultants. De jury onder leiding van Willy Claes, voormalig secretaris-generaal van de NAVO, riep ABN AMRO, Koninklijke Ten Cate, Mittal Steel, TomTom, DSM en Stage Entertainment uit tot winnaars. Vier van deze bedrijven zullen in maart 2007 tijdens de Europese finale in Brussel strijden om de internationale titel Best of European Business.

Op 15 maart 2007 reikt Roland Berger – het enige Europese strategisch adviesbureau uit de mondiale top vijf – in Brussel de internationale Best of European Business Awards (BEB) uit. Bij deze verkiezing worden de ‘outperformers’ van het Europese bedrijfsleven van het afgelopen jaar bekroond door een gerenommeerde vakjury. BEB geeft inzicht in de positie van het Europese bedrijfleven in het mondiale speelveld en is de graadmeter voor de Europese ondernemer. Niet voor niets zal Günther Verheugen, Vicevoorzitter van de Europese Commissie, zelf het woord nemen tijdens de uitreiking, en zijn een groot aantal internationale zwaargewichten uit politiek en bedrijfsleven aanwezig. Zo zijn onder meer Jacques Delors, WTO’s directeur generaal Pascal Lamy en Dr. Manmohan Singh, de premier van India, present, evenals namens het Nederlandse bedrijfsleven – naast de Nederlandse genomineerden en jury – Ben Verwaayen.

Groei, internationale overnames en innovatie
Voorafgaand aan deze internationale finale in Brussel, worden er nationale winnaars geselecteerd in de participerende landen. Dit jaar neemt voor het eerst ook Nederland deel aan de internationale competitie, waardoor het deelnemersveld nu uit tien Europese landen bestaat. In deze landen wordt het bedrijfsleven geanalyseerd en beoordeeld op basis van de criteria internationale overnames (Cross border M&A) en groei (Growth). Hierbij is vervolgens een onderscheid gemaakt tussen grote en kleinere organisaties. Puur voor de Nederlandse uitreiking werd ook de categorie innovatie (Innovation) in het leven geroepen. Uit de 22 genomineerde bedrijven werden afgelopen week in Amsterdam de volgende Nederlandse winnaars bekend gemaakt:

Categorie Klein Groot
Cross border M&A Koninklijke Ten Cate ABN AMRO
Growth TomTom Mittal Steel
Innovation Stage Entertainment DSM

Juryvoorzitter Willy Claes sprak na afloop van een mooi gezelschap terechte winnaars: “Op het gebied van innovatie is DSM buitengewoon professioneel actief. De strategische innovatiedoelstellingen zijn ambitieus, maar realistisch, en worden binnen de gehele organisatie gedragen. Stage Entertainment daarentegen, is een innovatief rolmodel doordat zij op een unieke wijze de gehele entertainmentketen beheersen. Niet alleen zijn ze verantwoordelijk voor de theaterproducties, maar ze verzorgen ook de opleiding van talenten, online ticketverkoop en ze beschikken over 30 theaters in Europa en de VS.”

“Als we verder kijken naar de categorie Cross border M&A is het een unieke prestatie dat ABN AMRO als eerste bank heeft weten in te breken in de totaal gesloten en politiek beschermde Italiaanse markt,” aldus Claes. “Maar ook bij de overname van Polyfelt door Koninklijke Ten Cate geldt is sprake van een schoolvoorbeeld van een succesvolle en echt Europese acquisitie.”

In de categorie Growth werden Mittal Steel en TomTom bekroond. “Mittal Steel heeft met haar fusie met Arcelor de staalindustrie een krachtige impuls gegeven en is tegelijkertijd uitgegroeid tot een nóg dominantere marktleider,” verklaart Claes. “Maar ook de winst van TomTom behoeft eigenlijk geen uitleg. Met de uitmuntende winstgevendheid en uitzonderlijk snelle groei, is TomTom met haar innovatieve applicaties in korte tijd uitgegroeid tot absolute revolutie.”

Nederlandse jury
De Nederlandse jury bestond, naast voorzitter Willy Claes, uit David Blitzer, Senior Managing Director van de Blackstone Group, Mike Page, Dean van de Rotterdam School of Management en Tijo Collot d’Escury, Managing Partner van Roland Berger Strategy Consultants Nederland. Ten overstaan van deze jury en collega RvB-leden van de Nederlandse AEX- en Midcapfondsen, namen de bestuursvoorzitters van de zes bekroonde bedrijven gisteren trots deze erkenning in ontvangst.

Oud is vernieuwend
“BEB identificeert de Europese top-performers zodat anderen kunnen leren van hun succes, opdat Europa uit kan groeien tot de meest succesvolle regio ter wereld. Het is goed om te zien dat er wel degelijk Europese bedrijven zijn die op een mondiale schaal voorop lopen en revolutionaire strategieën toepassen,” aldus Tijo Collot d’Escury van Roland Berger Strategy Consultants. “Interessant is dat het merendeel van de winnaars van oorsprong familiebedrijf is of tot de zogenoemde 'oude industrie' behoort. Je ziet dat deze bedrijven het heel goed doen, doordat zij hun tijd continu vooruit blijven. Je ziet dit terug bij Mittal Steel, maar ook bij DSM – ooit begonnen met mijnbouw – en Koninklijke Ten Cate – vroeger bekend als textielfamilie, inmiddels wereldspeler in polisynthetische kunststoffen. Juist om die kracht van innovatie te benadrukken, reiken wij in Nederland ook nog de innovatieprijs uit.”

Best of European Business (BEB)
De Best of European Business competitie wordt jaarlijks gehouden op initiatief van Roland Berger Strategy Consultants. Dit jaar nemen tien landen deel aan de verkiezing waaronder voor de eerste maal Denemarken, Zwitserland en Nederland. Ondernemingen worden bij een nationale verkiezingsronde beoordeeld op basis van drie categorieën, waarna de winnaars doorgaan naar de Europese finale in Brussel. In het kader van het vijftigjarig bestaan van het Verdrag van Rome wordt de competitie dit jaar grootser opgezet dan in de voorgaande edities. Zo treedt CNN op als internationale mediapartner, en is er sprake van een samenwerking met de European Business Summit. Voor het Nederlandse evenement werkt Roland Berger samen met academisch partner Rotterdam School of Management. Voor meer informatie kunt u terecht op www.best-of-european-business.com.

Roland Berger Strategy Consultants
Roland Berger Strategy Consultants is een internationaal strategisch adviesbureau met ruim 1.700 medewerkers in 32 kantoren verspreid over 23 landen. In Europa behoort de firma tot de top-3 van strategieadviseurs, wereldwijd tot de top-5. In het Nederlandse kantoor werken ruim 50 mensen. Zie ook www.rolandberger.nl.

- Einde bericht -

**NOOT voor de REDACTIE**
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tijo Collot d’Escury, managing partner van Roland Berger Strategy Consultants, bereikbaar op 020-7960600 of per e-mail via: [email protected]

Ook is er een groepsfoto beschikbaar van de winnaars, vrij van rechten te gebruiken en geschikt voor publicatie. Deze is gratis opvraagbaar bij Marnix Geus van Het PR Bureau via 020 – 670 22 32 of per e-mail: [email protected]

Meer informatie over Roland Berger Strategy Consultants vindt u op www.rolandberger.nl.


Trefwoorden: Beb, Business, Cnn, Collot D'escury, Fusie, Groei, Innovatie, Mittal, Ondernemer, Overname, Prijs, Stage Entertainment, Strategie, Tomtom,