‘Strategische en financiële beleggers moeten handen ineen slaan’

Door: Het Pr Bureau  27-11-2008
Trefwoorden: Economisch, Finacieel, Bedrijfsovernamen

Door de kredietcrisis kunnen banken minder lenen en tegen hogere rentes, wat de klassieke werkwijze van financiële investeerders bemoeilijkt. Tot voor kort waren het juist die financiële investeerders die hogere prijzen konden betalen voor overnames. “Door de hefboomwerking van vreemd vermogen leverden investeringen in stabiele ondernemingen een hoog rendement. Door de huidige kredietcrisis is deze hefboomwerking beperkt,” zegt Tijo Collot d’Escury, Managing Partner van Roland Berger Nederland. “Echter, private equity fondsen bezitten nog veel liquide middelen en zijn nog steeds op zoek naar hoogrenderende investeringen. Alleen moeten zij een nieuwe manier van waardecreatie vinden. Één waarbij de private equity partij als partner van het management betrokken is bij het verbeteren van de bedrijfsvoering; een methode die veelal wordt gebruikt door strategische spelers.”

Samenwerken
Roland Berger signaleert verschillende mogelijkheden voor private equity fondsen om deze financiële crisis door te komen. Zo moeten private equity partijen hun bestaande portefeuille beter managen door zich meer te richten op de operationele kant van de bedrijfsvoering in plaats van de financiële. Ook samenwerking met strategische investeerders biedt mogelijkheden voor nieuwe overnames. “Voor beide partijen levert dit voordelen op,” zegt Collot d’Escury. “De strategische investeerder hoeft minder aanspraak te maken op zijn eigen kapitaal en kan tijdens de transactie gebruik maken van de expertise van de financiële investeerder.” Daarnaast kan de strategische investeerder zich sneller bezig houden met de operationele onderdelen van de transactie en het creëren van waarde. De gedeelde en gefocuste inspanning van financiële en strategische speler samen verkleint de risico's juist in de gevoelige eerste periode van de overname en vergroot de kans op succes. Aanvulling van kapitaal door de strategische investeerders maakt het voor de financiële investeerders weer sneller mogelijk over te gaan tot transacties. Collot d’Escury: “Hiermee krijgen de financiële spelers toegang tot grotere transactievolumes en aantrekkelijkere partijen. Daarnaast kunnen zij profiteren van lagere premies door het uitblijven van concurrerende biedingen van strategen.” Het is van belang goede afspraken te maken over de exit strategie. De gezamenlijke overname van Wrigley door Mars en Berkshire Hathaway laat zien dat samenwerking goed mogelijk is.

Roland Berger Strategy Consultants onderzocht in hoeverre de kredietcrisis tot op heden een negatieve invloed heeft op bedrijfsovernames. In 2007 bereikte het totale volume van transacties in Europa een recordniveau van ruim 1 biljoen euro (1060 miljard), waarvan 23 procent financiële investeringen waren. In vergelijking met de eerste drie kwartalen van 2007 is het volume aan deals door financiële investeerders in 2008 gedaald met meer dan 120 miljard euro. Het aandeel van private equity investeerders is daarmee afgenomen van 23 procent in 2007 naar 12 procent in de eerste drie kwartalen van 2008.

Roland Berger Strategy Consultants
Roland Berger Strategy Consultants is een internationaal strategisch adviesbureau met circa 2.000 medewerkers in 36 kantoren verspreid over 25 landen. In Europa behoort de firma tot de top-3 van


strategieadviseurs, wereldwijd tot de top-5. In het Nederlandse kantoor werken ruim 60 mensen. Zie ook www.rolandberger.nl.

- Einde bericht -


**NOOT voor de REDACTIE** Niet bestemd voor publicatie.

Voor vragen en/of meer informatie kunt u contact opnemen met Tijo Collot d’Escury, Managing Partner van Roland Berger Strategy Consultants, via 020 – 79 60 600 of per e-mail: [email protected]

Trefwoorden: Bedrijfsovernamen, Economisch, Finacieel, Strategische Beleggers, Strategische Investeerders,