Susan Smit opent online aanvraagservice van de openbare bibliotheken in Nederland

Door: Het Pr Bureau  04-04-2007
Trefwoorden: Dvd, Boek, Cd

- Persbericht –

Met zoek&boek kiezen uit 35 miljoen boeken
Susan Smit opent op feestelijke wijze de online aanvraagservice van de openbare bibliotheken in Nederland

Almere, woensdag 4 april 2007 – Vanaf vandaag hebben bibliotheekleden de beschikking over miljoenen boeken, tijdschriften, cd’s, muziek-dvd’s en muziekpartituren. Dankzij zoek&boek kunnen bibliotheekleden deze materialen online aanvragen bij elke bibliotheek in Nederland. De officiële opening van zoek&boek is in goede banen geleid door schrijfster Susan Smit en heeft vanmorgen plaatsgevonden in de openbare bibliotheek van Almere. Daarnaast is de unieke aanvraagservice zoek&boek op feestelijke wijze officieel voor geopend verklaard.

Ongelimiteerd lenen en lezen
Met zoek&boek hebben bibliotheekleden via internet toegang tot 35 miljoen boeken, cd’s, muziek-dvd’s en muziekpartituren: 24 uur per dag, zeven dagen per week en vanuit huis. Vanaf vandaag kunnen de materialen online worden aangevraagd bij het merendeel van de openbare bibliotheken in Nederland. Een aantal bibliotheken is nu nog niet aangesloten op zoek&boek, maar volgt in de loop van 2007.

Om materialen aan te vragen, gaat men naar de website van de eigen bibliotheek of bijvoorbeeld naar www.bibliotheek.nl. Er kan onder meer worden gezocht op titel, auteur en onderwerp. De gevonden boeken en andere items zijn direct aan te vragen. Bevindt het item zich in de collectie van de eigen bibliotheek, dan wordt er een bericht verstuurd dat het klaarligt of gereserveerd is. Is een boek niet bij de eigen bibliotheek verkrijgbaar, dan verzorgt zoek&boek de aanvraag bij een andere vestiging én het transport. Doorgaans kunnen bibliotheekleden het boek binnen een week bij de eigen bibliotheek afhalen – tegen een kleine vergoeding, die per bibliotheek kan variëren. Bij de aanvraag kan men aangeven hoeveel de bestelling maximaal mag kosten.

Schrijver aan het woord
Susan Smit, schrijfster en literair recensente van Goedemorgen Nederland, juicht het initiatief van harte toe: “In een tijd waarin prikkels van buitenaf steeds talrijker en indringender worden, is het lezen van boeken een welkom rustpunt. Het nodigt uit tot reflectie, introspectie en verbeeldingskracht. Lezen opent nieuwe werelden. Daarom werk ik als schrijfster en literair recensente mee aan leesbevordering,” aldus Susan. “Zoek&boek is een moderne en doelgerichte manier om miljoenen boeken voor iedereen dichterbij te brengen. Het geeft iedereen snel toegang tot al dat moois en daar draag ik graag aan bij!”.

Uniek in de wereld
Het initiatief van de Vereniging van Openbare bibliotheken is vrij uniek in de wereld. Naast Nederland heeft alleen Denemarken een systeem waar leners zelf ‘interbibliothecaire’ aanvragen kunnen indienen. “Met zoek&boek geven we een eigentijdse injectie aan het leenaanbod van boeken en andere media. Een bibliotheek kan nog zo’n uitgebreide collectie hebben, maar soms zoeken mensen nu eenmaal een boek dat alleen elders verkrijgbaar is. Met zoek&boek kan op eenvoudige wijze aan deze verzoeken worden voldaan” aldus Friso Visser, manager bibliotheek.nl. “Zoek&boek brengt gemak en ongelimiteerde keuze. We hopen hiermee jong en oud te stimuleren om meer te lenen en lezen,” vertelt Visser.

Landelijk lenen, lokaal leveren
In 2003 begon de Vereniging van Openbare Bibliotheken al met de aanloop naar de unieke aanvraagservice. “Met het project ‘Landelijk lenen, lokaal leveren’ wilden we samen met alle bibliotheekorganisaties een gezamenlijke dienst opzetten, die leden in staat zou stellen om via internet de collectiegegevens van alle Nederlandse openbare bibliotheken te raadplegen. Tevens wilden we de mogelijkheid bieden om titels via het internet aan te vragen. Dit resulteerde uiteindelijk in zoek&boek,” aldus Visser. “Vanzelfsprekend is een goede samenwerking tussen de verschillende vestigingen cruciaal. Het systeem is daarom weliswaar landelijk opgezet, maar is per provincie geïmplementeerd.”

Over Vereniging van Openbare Bibliotheken
De Vereniging van Openbare Bibliotheken brengt samenhang in het Openbaar Bibliotheekwerk ten behoeve van een lerende, goed geïnformeerde en democratische samenleving.


- EINDE BERICHT -


**NOOT VOOR DE REDACTIE. NIET BESTEMD VOOR PUBLICATIE**

Voor meer informatie en beeldmateriaal van het officiële startschot en zoek&boek kunt u terecht bij:

Vereniging van Openbare Bibliotheken
Contactpersoon: Karlijn van der Lelij, communicatieadviseur
Telefoonnummer: 06 – 109 32 944 of: 070 - 3090130
E-mail: [email protected]
www.debibliotheken.nl en www.bibliotheek.nl

Trefwoorden: Bibliotheek, Boek, Cd, Dvd, Miljoen, Muziekpartituur, Openbare, Opening, Tijdschrift, Vob, Zoek&boek,