‘Vat olie ongeveer 100 dollar in 2009’

Door: Het Pr Bureau  17-12-2008
Trefwoorden: Olieprijs

Op basis van graadmeter begrotingen olie-exporterende landen

‘Vat olie ongeveer 100 dollar in 2009’


Amsterdam, woensdag 17 december 2008 – De verwachte prijs voor een vat ruwe olie zal in 2009 ongeveer 100 dollar bedragen op basis van de begrotingen van de tien grootste olie-exporterende landen. Onderzoek van Roland Berger geeft aan dat dit de meest betrouwbare graadmeter voor de voorspelling van de olieprijzen is. Zij voorspellen vele malen nauwkeuriger dan de gerenommeerde instellingen als IEA en EIA. Een vat ruwe olie bedraagt nu ongeveer 48 dollar.

Analyse van voorspellingen van olie-exporterende landen door de jaren heen toont aan dat zij opvallend accuraat zijn in hun prognoses. Met name Mexico, Saudie-Arabië en Rusland, die samen 37 procent van de totale olie-export vertegenwoordigen, laten in hun begrotingen accurate voorspellingen zien. “De bandbreedte van deze drie landen voor een vat ruwe olie in 2009 loopt uiteen van 86 tot 133 dollar per vat met een gemiddelde van net boven de 100 dollar per vat,” aldus Arnoud van der Slot, lid van het management team van Roland Berger Strategy Consultants.

Betere voorspellers
De grootste olie-exporterende landen zijn betere voorspellers van de olieprijs dan de gerenommeerde instellingen van olie-importerende landen. In de periode tussen 1999 en 2008 zaten de landen die de beste voorspellingen deden er gemiddeld 7 tot 12 procent naast. “Hierin is 2001 buiten beschouwing gelaten als gevolg van de impact van de aanslagen op de Twin Towers op 11 september in New York. Wat je ziet is dat de voorspellingen van de olie-exporterende landen veel nauwkeuriger zijn dan van bekende instituten,” verklaart Van der Slot. De voorspellingen van bekende instituten als de Energy Information Administration (EIA) en de International Energy Agency (IEA) kwamen ter vergelijking uit op respectievelijk 22 en 27 procent.

Terugkijkend op een turbulent 2008, waarin de olieprijzen heftige schommelingen lieten zien, waren de prognoses van de top drie van best voorspellende olie-exporterende landen opnieuw verrassend goed met een foutmarge van gemiddeld maar 13 procent.

Over het onderzoek
Olie-exporterende landen gebruiken een voorspelling van de olieprijs in hun nationale begrotingen om hun toekomstige uitgaven af te zetten tegen de verwachte inkomsten. In deze voorspellingen verwerken zij een veiligheidsmarge om het risico van begrotingstekorten te minimaliseren. Roland Berger Strategy Consultants heeft onderzocht dat deze prognoses, inclusief veiligheidsmarge, een bruikbare, alternatieve bron kunnen zijn voor het voorspellen van de olieprijzen. Hiermee kunnen de voorspellingen van de olie-exporterende landen onderling worden vergeleken alsook met de toonaangevende instanties als IEA, EIA en Goldman Sachs.

Roland Berger Strategy Consultants
Roland Berger Strategy Consultants is een internationaal strategisch adviesbureau, met ruim 2.000 medewerkers in 36 kantoren, verspreid over 25 landen in de wereld. In Europa behoort de firma tot de top-3 van strategieadviseurs en wereldwijd tot de top-5. Roland Berger werd in 1967 in München opgericht en in 2002 opende zij haar Nederlandse kantoor. Sinds deze oprichting groeide de Nederlandse vestiging in 2007 naar meer dan 60 medewerkers actief in de Nederlandse markt. Zie ook www.rolandberger.nl.

- Einde bericht -
__________________________________________________________________________

** NOOT VOOR DE REDACTIE **

Voor vragen en / of meer informatie kunt u contact opnemen met Arnoud van der Slot, partner en lid van het managementteam van Roland Berger in Nederland, via 020 – 79 60 600 of per e-mail via: [email protected]

Trefwoorden: Olieprijs