Vijftigplussers actiever dan ooit

Vijftigplussers actiever dan ooit van Het Pr Bureau

Door: Het Pr Bureau  29-11-2007
Trefwoorden: Onderzoek, Landelijk, Senioren

Eerste winnaars eerste editie Twaalf Provinciën Fietstocht bekend

Zeist – donderdag 29 november 2007. Vandaag strijden door het hele land senioren om de titel ‘actiefste 50-plusser van Nederland’. Tijdens de ‘Twaalf Provinciën Fietstocht’ stapt per provincie een grote groep 50-plussers op de fiets om te laten zien dat senioren actiever dan ooit zijn. De eerste winnaars van de provincie Noord-Holland zijn inmiddels bekend en heten Theo Vermeij (67) uit Uithoorn en Rita Bode (60) uit Amsterdam. Met deze actie vragen Tena, Seniorweb en de Fietsersbond aandacht voor het thema senioren & beweging. In dit kader presenteert Tena vandaag haar onderzoek onder ruim 1000 senioren, waaruit onder meer blijkt dat twee op de drie senioren sport.

Actiefste vijftigplusser van Nederland
Door weer en wind strijden vandaag in iedere provincie senioren om de titel van actiefste 50-plusser van Nederland. Theo Vermeij kwam als eerste provinciale winnaar over finish in 47 minuten en 37 seconden, met enkele seconden voorsprong op zijn eerste achtervolger. “Het tempo in de groep lag hoog, maar toch ben ik als eerste gefinisht! Ontzettend leuk om de actiefste 50-plusser van Noord-Holland en hopelijk ook van het land te zijn. Ik moet zeggen dat ik regelmatig sport: vaak fietsen, zoals vandaag, maar ook spinning,” aldus Vermeij. Hij reed daarna een ereronde met mededeelnemer Henk Gemser, oud-schaatscoach van de Nederlandse kernploeg, waar hij onder meer pupillen Ids Postma en Gianni Romme naar het podium hielp. Aan het einde van de dag is ook de nationale winnaar bekend, die zich de actiefste vijftigplusser van Nederland mag noemen.

Huidige generatie 50-plussers actiever dan hun ouders
Nederlanders vanaf 50 jaar zijn sportief: tweederde doet aan sport, een kwart zelfs meerdere malen per week. Hiermee doen zij niet onder voor het landelijke gemiddelde, dat even hoog is. De vijftigplusser ziet ouder worden en beweging positief tegemoet. Zo blijkt dat het merendeel (58%) van de 50-plussers is niet bang dat de beweging minder wordt, naarmate de leeftijd vordert. Populairste sport is op nummer één wandelen (65%), gevolgd door fietsen (61%). De senior van nu is zelfs actiever dan ooit: de huidige generatie 50-plussers vindt zichzelf actiever (73%) en sportiever (75%) dan zijn ouders op dezelfde leeftijd.

Blijven bewegen
Bewegen doen we voldoende, vindt twee op de drie senioren. De senior van nu is niet bang voor een fysieke uitdaging, want hij vindt zichzelf minstens zo actief als leeftijdsgenoten (73%). “De grote animo voor de fietstocht is een levend bewijs van deze uitkomst. 50-plussers laten graag heel Nederland zien hoe actief zij zijn,” verklaart Mul.Toch vindt eenderde van de vijftigplussers dat hij te weinig beweegt en wil meer dan de helft meer bewegen. Lichamelijke ongemakken zijn voor de meerderheid van de senioren de belangrijkste reden voor te weinig beweging (52%). “Met de Twaalf Provinciën Fietstocht willen we senioren oproepen om vooral veel te blijven bewegen!” aldus Gertie Eikenaar, Corporate Communications SCA.

Top 5 populairste sporten onder senioren
De populairste sport onder senioren is wandelen (65%), op de tweede plaats gevolgd door fietsen (61%). Actief met de (klein)kinderen spelen is voor bijna een derde van Nederlandse senioren een echte sportieve bezigheid, en belandt daarmee op nummer drie. Zwemmen (22%) en fitness (16%) sluiten de rij af, op plaatsen vier en vijf.

Henk Gemser, oud schaatscoach: “Mensen kunnen veel meer dan ze denken dat ze kunnen. Vooral na je 50e jaar is het belangrijk dat je jezelf meer centraal stelt en goed voor jezelf gaat zorgen. Dat zijn we in de zorg voor anderen een beetje vergeten. Ik ben blij dat er nu een initiatief is dat hier aandacht voor vraagt en mensen uitdaagt in beweging te komen. Ook in de winter!”

Over het onderzoek
Het onderzoek ‘Senioren & Beweging’ geeft informatie over de activiteiten van vijftigplussers in Nederland. Het onderzoek heeft als doel meer inzicht te krijgen in de levensstijl van de vijftigplussers, in het bijzonder op het gebied van beweging, sport en een actief leven. Het onderzoek is in opdracht van Tena online uitgevoerd door Ruigrok|Netpanel. Aan het kwantitatieve onderzoek werkten in totaal 1055 Nederlanders mee, tussen 50 en 70 jaar. Om uitspraken te kunnen doen over deze groep, zijn de respondenten gelijkmatig verdeeld in geslacht en leeftijdsgroep.

Over Tena
Tena is wereldwijd marktleider op het gebied van absorberende producten voor incontinentiezorg en is aanwezig in meer dan 80 landen. Tena is een merk van SCA, een internationaal papierbedrijf dat absorberende en hygiënische producten, verpakkingsmateriaal en papier vervaardigt voor consumenten, instellingen, de industrie en retailmarkt. De jaarlijkse groepsomzet bedraagt ruim 11 miljard euro. Begin 2007 had SCA ruim 51.000 werknemers in dienst, verdeeld over 50 landen. SCA heeft beursnoteringen in Stockholm, Londen en New York. Voor meer informatie zie ook www.tena.nl en over de SCA Groep zie www.sca.com.

- Einde bericht -

** Noot voor de redactie **

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
SCA Hygiene Products Zeist BV
Contactpersoon : Gertie Eikenaar, SCA corporate Communications
Telefoon : 030 69 84 638
E-mail : gertie.eikenaar@sca.com

Het PR Bureau
Contactpersoon : Suzanna Ruis
Telefoon : 020 670 22 32
E-mail : suzanna@hetprbureau.nl

• Later vandaag worden de winnaars van de overige provincies bekend gemaakt op www.12provincienfietstocht.nl.
• Bijgevoegd vindt u de persfoto van de Twaalf Provinciën Fietstocht in lage resolutie. Een persfoto met hoge resolutie is beschikbaar, evenals divers beeldmateriaal. Deze zijn, gratis en vrij voor publicatie op te vragen bij Het PR Bureau.
• In de bijlage vindt u een samenvatting van het onderzoek.

Trefwoorden: Beweging, Fietstocht, Landelijk, Onderzoek, Senioren, Urineverlies, Wedstrijd