Wie heeft de beste olieprijsprognose?

Door: Het Pr Bureau  12-10-2007
Trefwoorden: Energie, Prijs, Export

- Persbericht -

Begroting van olie-exporterende landen blijkt betrouwbare graadmeter
Wie heeft de beste olieprijsprognose?

Amsterdam, donderdag 11 oktober 2007 – In tegenstelling tot olieprijsprognoses van gerenommeerde instanties als het IEA en de EIA, bieden voorspellingen van de grote olie-exporterende landen sterke overeenkomsten met de uiteindelijke olieprijzen. Dit blijkt uit onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants. Als ook de huidige prijsprognoses van deze landen kloppen, zal de olieprijs voorlopig niet afnemen.

Onbetrouwbaar
Al jaren doen instituten als het International Energy Agency (IEA), de Energy Information Administration (EIA) en Goldman Sachs voorspellingen van toekomstige olieprijzen. Hoewel dit prognoses zijn waar westerse overheden hun economisch beleid op afstemmen, is de bruikbaarheid ervan zeer beperkt. Zo bestaan er enorme verschillen tussen de diverse prijsprognoses, worden voorspellingen jaarlijks fors bijgesteld en blijkt de foutmarge niet gering. “Tot op heden blijkt het vrijwel onmogelijk om een betrouwbare inschatting te maken van toekomstige prijsveranderingen,” aldus Arnoud van der Slot, lid van het management team van Roland Berger. “Terugkijkend in de tijd, blijkt dat de voorspellingen er gemiddeld 22 tot 27 procent naast zitten. Bovendien worden prijzen allerminst nauwkeurig voorspeld. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over een prijs van tussen de 35 en 105 dollar per vat.”

“Voor alle partijen in en rond de olie-industrie is het echter van groot belang dat zij kunnen vertrouwen op olieprijsprognoses, aangezien de economische impact van schommelingen in de olieprijs van grote omvang is,” verklaart Van der Slot. “Zelfs partijen in de markt zelf, zoals handelaren en oliemaatschappijen, blijken niet in staat succesvolle inschattingen te maken. Voor een betrouwbaar alternatief van prijsprognoses, kwamen we daarom terecht bij de olie-exporterende landen.”

Rijksbegroting oliestaten
Analyse van voorspellingen van de olie-exporterende landen door de jaren heen, toont aan dat zij opvallend accuraat zijn in hun prognoses. “Olie-exporterende landen gebruiken een voorspelling van de olieprijs in hun nationale begrotingen om hun toekomstige uitgaven af te zetten tegen de verwachte inkomsten,” vervolgt Van der Slot. “In deze voorspellingen verwerken zij ook een soort vaste veiligheidsmarge om het risico van begrotingstekorten te minimaliseren. Deze prijsprognoses met opgeteld de veiligheidsmarge van rond de dertig procent, blijken jaarlijks zeer dicht tegen de werkelijke prijzen te liggen.”

Glazen bol
Er lijkt tevens een hoge correlatie te zijn tussen de voorspellingskwaliteit van de olieproducerende landen en hun aandeel in de wereldexport. “Met name Saudi-Arabië en Rusland, twee landen samen verantwoordelijk voor bijna een derde van de totale olie-export, laten in hun begrotingen een buitengewoon accurate voorspelling van de olieprijs zien. Als we puur kijken naar de gegevens in hun begrotingen en hun huidige prognoses tot 2010, dan hoeven we niet te verwachten dat de olieprijs binnenkort daalt. Maar daar moet ik wel bij opmerken: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst,” besluit Van der Slot.

Over het onderzoek
Roland Berger Strategy Consultants onderzocht of de prijsvoorspellingen, inclusief een veilig-heidsmarge, in de rijksbegrotingen van de top tien olie-exporterende landen, kunnen dienen als betrouwbare voorspellingsbron van veranderingen in de prijs van ruwe olie. Tevens belichtte het strategisch adviesbureau de betrouwbaarheid van prijsvoorspellingen van verscheidene gerenommeerde internationale instanties, als Goldman Sachs, Global Insight, Cambridge Energy Research Associates, het IEA en de EIA. De tien bestudeerde exporteurs zijn samen verantwoordelijk voor bijna drie kwart van de totale hoeveelheid geëxporteerde olie.

Roland Berger Strategy Consultants
Roland Berger Strategy Consultants is een internationaal strategisch adviesbureau met ruim 1.700 medewerkers in 33 kantoren verspreid over 23 landen. In Europa behoort de firma tot de top-3 van strategieadviseurs, wereldwijd tot de top-5. In het Nederlandse kantoor werken ruim 50 mensen. Zie ook www.rolandberger.nl.

- Einde bericht -


**NOOT voor de REDACTIE**

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arnoud van der Slot, partner en lid van het management team van Roland Berger Strategy Consultants, via: 020 – 796 06 00, of per e-mail: Arnoudvander_Slot@nl.rolandberger.com.

Hier kunt u eveneens het onderzoeksrapport Oil Price Forecasting: who can we rely on? opvragen.

Trefwoorden: Begroting, Bron, Consultant, Energie, Export, Olie, Prijs, Ruw, Strategy, Vat