VERBETERING INCONTINENTIEZORG MOGELIJK

Door: Het Pr Bureau  08-07-2008
Trefwoorden: Incontinentie, Tena, Gevolgkosten

Het directe gevolg in kaart
Gevolgkosten in de incontinentiezorg hebben alles te maken met het gebruik van verbanden die qua pasvorm en absorptievermogen onvoldoende aansluiten bij de vereiste patiëntenzorg. Het gevolg is lekkage en huidirritatie. En dat leidt weer tot vaker verschonen – in het geval van immobiele bewoners ook het bed – en het behandelen van huidirritatie die voorkomen had kunnen worden. Met als doel enerzijds de fysieke belasting van het zorgpersoneel te verminderen en anderzijds te besparen, hebben Zuwe-zorgcentra en Tena vorig jaar de handen ineen geslagen. Inzet was de nieuwe generatie verbanden die verschonen eenvoudiger en sneller maken. Daarnaast absorberen de producten beter en hebben ze een ademende buitenlaag waardoor huidirritatie wordt voorkomen. Door de pasvorm wordt de kans op lekkage geminimaliseerd.

Training en advies voor optimale zorg
Behalve producten op maat levert Tena tevens advies, opleiding en training aan verzorgend personeel om de incontinentiezorg te optimaliseren. De nieuwe generatie verbanden zoals Tena Flex maken verschoning een stuk eenvoudiger en ergonomisch minder belastend voor de verzorger. Verpleegkundigen worden begeleid in het gebruik van de verbanden en geadviseerd wanneer welk product te gebruiken. Zo kan op termijn een enorme tijdswinst worden behaald, terwijl het werk daarbij minder belastend is. MarketResponse heeft een kwalitatief onderzoek uitgevoerd onder het verzorgend personeel bij Zuwe Zorg. De betrokken verpleegkundigen zijn positief over het gebruikte Tena incontinentiemateriaal. Verzorgingsgemak, snelheid, absorptiecapaciteit en draagcomfort worden als voordelen genoemd.

Indrukwekkende besparing
Aangezien de gevolgkosten kunnen oplopen tot 10% van de totale kosten van de instelling, tegen 1% verbandkosten, is besparing hier zeker noodzakelijk. Het resultaat van het onderzoek bij Zuwe Zorg is indrukwekkend: bij de incontinente patiënten kan op jaarbasis ruim 17% van de totale kosten van de zorgcentra bespaard worden. Martin Joziasse, Regiomanager De Ronde Venen (waaronder Zuwe Maria-Oord): “We zijn de gevolgkosten in kaart gaan brengen in de hoop tenminste 5% op jaarbasis te besparen. Dat was al aanzienlijk geweest, maar het resultaat is meer dan drie keer zo veel. Ik wil verzorgingsinstellingen dan ook aanraden het incontinentiebeleid kritisch onder de loep te nemen, de kans bestaat namelijk dat er aanzienlijke besparingen mogelijk zijn. Het minimaliseren van de gevolgkosten leidt zo tot een goedkopere en kwalitatief betere zorg.”Over Tena
Tena is wereldwijd marktleider op het gebied van absorberende producten voor incontinentiezorg en is onderdeel van SCA, een internationaal consumenten- en papierproductenbedrijf. Behalve het leveren van innovatieve producten voor de incontinentiezorg, biedt Tena tevens opleiding, training en advies voor het optimale gebruik van de verbanden. Zie voor meer informatie www.gevolgkosten.nl.

Over Zuwe
Zuwe bestaat uit Zuwe Zorg en het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis. Zuwe biedt onder andere ziekenhuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuiszorg, thuiszorg, jeugdgezondheidszorg, maatschappelijk werk, cursussen en welzijnsdiensten. Het onderzoek is uitgevoerd in de drie Zuwe verpleeg- en verzorgingshuizen: Zuwe Maria-Oord in Vinkeveen, Zuwe Snavelenburg in Maarssen en Zuwe Zorgcentrum Woerden.

Over LOCOmotion
De onderzoeken “Tijdscores werken met incontinentiemateriaal” en “De relatie tussen ziekteverzuim en incontinentiezorg met de TENA producten” zijn uitgevoerd door LOCOmotion. LOCOmotion is een netwerk van experts op het gebied van ergonomie en fysieke belasting in de zorg. Dit netwerk voert o.a. onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek uit bij zorginstellingen. LOCOmotion wordt geleid door fysiotherapeut Drs. Hanneke Knibbe en voorlichtingsdeskundige Drs. Nico Knibbe, beide tevens bewegingswetenschapper.

Trefwoorden: Gevolgkosten, Incontinentie, Tena,

Contact Het Pr Bureau

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share