Het Historisch Café van 14 juni 2006: De Slag om Amsterdam

Door: Historisch Cafe  10-06-2006
Trefwoorden: Geschiedenis, Cultuur, Historie

Nadat het UvA-team beide vorige jaren genadeloos het onderspit dolf tegen het VU-team, komen beide universiteiten dit jaar met fris-en-fruitige teams op de proppen om opnieuw de krachten te meten. De inzet: de vraag of de VU nu eenmaal een betere opleiding biedt, of dat de VU-zege van vorig jaar slechts een toevalstreffer was. Kom en oordeel zelf!

Het Historisch Café van juni wordt mede mogelijk gemaakt door Athenaeum Boekhandel en Chabrol Wijnhandel.

U bent elke 2e woensdag van de maand van harte welkom in café P'96, Prinsengracht 96, Amsterdam. De toegang is gratis.
Meer informatie over programma, route, columns en verslagen van vorige Cafés kunt u vinden op onze webzijde: http://www.historischcafe.nl

PROGRAMMA

20.00 uur - 'Regent en historicus' - Column door Henk te Velde.

Om een echt historisch accent aan te brengen bij de wedstrijd tussen historici van de twee relatief jonge Amsterdamse universiteiten - uit 1877 (UvA) en 1880 (VU) - is de columnist afkomstig van 's lands oudste universiteit, die van Leiden (uit 1575). Henk te Velde bezet bovendien de oudste moderne leerstoel in de Nederlandse geschiedwetenschap: sinds vorig jaar is hij de zesde opvolger van Robert Fruin als hoogleraar Vaderlandse geschiedenis. Op 12 mei inaugureerde Henk te Velde met een rede over Regentenmentaliteit. Hoe Nederlands is politiek in Nederland? De voorgaande jaren was hij hoogleraar in Groningen. Hij publiceerde onder meer Stijlen van leiderschap. Persoon en politiek van Thorbecke tot Den Uyl (Amsterdam 2002) en schreef samen met Remieg Aerts, Herman de Liagre Böhl en Piet de Rooy het handboek Land van kleine gebaren. Een politieke geschiedenis van Nederland 1780-1990 (Nijmegen 1999).

20.15 uur - 'De Slag om Amsterdam' - Ronde 1.
Geschiedenisquiz tussen historici van UvA en VU.

Waar is Anne Frank geboren? Waar werd in 1955 de eerste Conferentie van Ongebonden Landen gehouden? Bijna zes eeuwen geleden ontstond de Biesbosch: hoe? Deze en vele andere vragen werden in voorgaande jaren al beantwoord. In spannende krachtmetingen in 2004 en 2005 versloeg het VU-team al tweemaal eerder het team van de UvA. Is driemaal scheepsrecht?
Het Historisch Café sluit ook dit jaar het seizoen af met een zinderende geschiedenisquiz, met nieuwe vragen en nieuwe teams. Het UvA-team zal bestaan uit David Barnouw, Menno Polak en een nog te onhullen mystery guest. Het VU-team is samengesteld uit Ad Tervoort, Bert van der Spek en Harm Kaal.
Ook voor het publiek is er iets te winnen op deze avond.

21.00 uur - Pauze

21.15 uur - 'De Slag om Amsterdam' - Ronde 2.
Geschiedenisquiz tussen historici van UvA en VU.

22.00 uur - Borrel naar believen in café P96.

Trefwoorden: Cultuur, Geschiedenis, Historie, Historisch Cafe

Contact Historisch Cafe

Website - Geen ingevoerd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share