Fotograferen door een gaatje

Fotograferen door een gaatje van Karel & Sjaak

Door: Karel & Sjaak  10-08-2009
Trefwoorden: Fotografie, Creatief, Inspiratie

"Heeft iemand nog een gaatje nodig?", roept een van 's lands meest geprezen fotografen door de ruimte. Het is Elza Jo, die vandaag de Red Bull 5 Pics workshop Pinhole Photography leidt in de Rooms of Red Bull. Waar er de vorige week nog een emotionele en inspirerende workshop plaatsvond met oorlogsfotograaf Eddy van Wessel, daar mogen deelnemers nu aan de slag met dozen, scharen, tape en fotopapier. Want vandaag leren ze een eigen pinhole camera te bouwen: geen doorsnee camera met een lens, maar een doos met een piepklein gaatje en een stuk fotopapier, waardoor een extreem lange belichtingstijd nodig is.

'Het is heerlijk om hier inspiratie op te doen'
Met die zelfgefabriceerde camera's in de hand gaan de deelnemers de Amsterdamse Wallen op, want de opdracht is: leg de zwoele sfeer van de buurt vast. Elza Jo: "Dit is een perfecte plek om te leren. In donkere steegjes ben je misschien wel een half uur bezig met belichten. Het grote voordeel is dat niemand ziet dat je fotografeert. Je bent gewoon een idioot met een doos."
Een van de deelnemers geniet zienderogen van deze experimentele opdracht. Anne Genders (23) heeft al vaker gewerkt met Pinhole Photography, maar ze grijpt elke gelegenheid aan om meer te leren. "Binnenkort open ik samen met een vriendin een fotostudio, waar we werk gaan verkopen. Ik vind het heerlijk om hier inspiratie op te doen, om nieuwe ideeën te krijgen."

Volgende week: het Photography Weekend
De afgelopen weken namen meer dan driehonderd fotografen deel aan Red Bull 5 Pics. Iedereen in het bezit van een camera werd uitgedaagd om een serie van vijf foto’s te uploaden. Om het beste uit zichzelf en de camera te halen vonden er deze zomer ook wekelijkse fotografie-workshops plaats in de Rooms of Red Bull. De tien winnende fotografen worden de volgende week beloond met een uniek en inspirerend fotografieweekend vol met masterclasses.
Zo begint het weekend vrijdag met een workshop portretfotografie van fotografiemuseum FoAM. Zaterdag organiseert Zoom Magazine een covershoot met rock- en glamourfotograaf Patricia Steur. Later die dag bouwen Elza Jo en Jaron Korvinus een heus sprookjesbos in de Rooms of Red Bull waar ze de deelnemers leren om te fotograferen met lange sluitertijden. Het weekend eindigt op zondag met een naaktfotoshoot van Playboy en de grote Foto-Ruil-Fuif van GUP. Tijdens dit feest (dat toegankelijk is voor iedereen) kunnen fotografen werk ruilen met elkaar.
Daarnaast worden de series van de tien winnende deelnemers geëxposeerd in de Rooms of Red Bull. Benieuwd naar die fotoreportages? Surf naar www.redbull5pics.nl.

De Rooms of Red Bull, Oudezijds Achterburgwal 24, zijn tot eind augustus elke zondag geopend voor publiek van 12.00 tot 22.00 uur, met muziek, exposities en workshops. Kijk op www.roomsofredbull.nl voor het volledige programma.

Trefwoorden: Creatief, Fotografie, Inspiratie, Rooms Of Red Bull