Oorlogsfotografie op de Wallen

Oorlogsfotografie op de Wallen van Karel & Sjaak

Door: Karel & Sjaak  04-08-2009
Trefwoorden: Fotografie, Creativiteit, Inspiratie

Een groep van twintig mensen hing zondag in de Rooms of Red Bull op de Amsterdamse Wallen aan de lippen van oorlogsfotograaf Eddy van Wessel, die sinds twintig jaar fotografeert in conflict- en rampgebieden. Vol verve vertelt hij over zijn ervaringen en beweegredenen; dat hij de zelfkant van de maatschappij veel interessanter vindt dan een mooie zonsondergang en dat hij altijd alleen maar een kleine camera meedraagt om niet de aandacht op zich te vestigen.

'Het gaat om gevoel'
Terwijl Van Wessel praat, passeren er achter hem op een beeldscherm foto's van krottenwijken in Bangladesh, vechtende soldaten in Kosovo en een opgehangen man in Tsjetsjenië. "Wie het verhaal van een mens vertelt, moet zich kwetsbaar opstellen. Het gaat om gevoel, om inlevingsvermogen. Als je dat hebt, dan kun je met elke camera de perfecte foto maken." Van Wessel wil het vandaag niet hebben over techniek ("Koop alsjeblieft een boek!"), hij wil inspireren. "Als een foto het gevoel heeft dat jij op dat moment had, dan is het een goede foto. Ongeacht of hij onderbelicht is, te bewogen of scheef."

Voor deelnemer Thomas van den Hoek (36) is dat een wijze les: "Ik heb net een heel mooie camera gekocht, maar tot dusver was ik alleen maar bezig met de instellingen, composities, enzovoorts. Nu ga ik proberen momenten te pakken zoals ze zijn, zonder er aan te sleutelen."

De Amerikaanse Larae Malooly (30) heeft ervaring met fotojournalistiek; toen ze als journalist in Texas werkte, schoot ze vaak zelf foto's bij de artikelen die ze schreef. Malooly: "Onlangs was ik een paar weken in de Westelijke Jordaanoever, waar ik merkte dat ik het fotograferen mis. Er was daar zoveel gruwelijks te zien, dat ik aan de lopende band foto's maakte. Het was een bijzondere ervaring, maar ik ben niet meer dezelfde persoon sinds ik terug ben. Daarom ben ik hier, om te zien hoe een oorlogsfotograaf als Eddy van Wessel omgaat met het leed dat hij voor zijn kiezen krijgt."

Fotograferen door een gaatje
De volgende week is er weer een gratis workshop van Red Bull 5 Pics: Pinhole Photography with the Photo Factory, met de gevierde fotografen Elza Jo en Jaron Korvinus. Je maakt je eigen pinhole camera (een camera zonder lens, maar met een klein gaatje), gaat de straat op en leert gebruik te maken van deze eeuwenoude fotografietechniek. Aanmelden voor de workshop kan via [email protected]

De Rooms of Red Bull, Oudezijds Achterburgwal 24, zijn tot eind augustus elke zondag geopend voor publiek van 12.00 tot 22.00 uur, met muziek, exposities en workshops. Voor de fotowedstrijd 5 Pics kan elke fotograaf, professioneel en amateur, een serie van vijf foto’s uploaden op http://www.redbull5pics.nl. De mooiste series worden geëxposeerd in de Rooms of Red Bull en de fotografen maken kans op een uniek en inspirerend fotografieweekend op 14,15 en 16 Augustus.

Trefwoorden: Creativiteit, Fotografie, Inspiratie, Rooms Of Red Bull