Economisering van Kunt en Cultuur

Door: Mm Nieuws  27-06-2006
Trefwoorden: Theater, Management, Kunst

* SPECIALE AANDACHT *
In het vorige nummer hebben wij een interview met staatssecretaris Medy van der Laan aangekondigd. Helaas moeten wij de lezers van MMNieuws de antwoorden van de staatssecretaris schuldig blijven. Op het laatste moment bleek de staatssecretaris niet in de gelegenheid de vragen te beantwoorden. We hebben desondanks gemeend er goed aan te doen deze vragen te publiceren, om zodoende bij te dragen aan de discussie omtrent de economisering van de kunsten.

Hieronder vindt u een aantal onderwerpen uit het themanummer over Kunst & Economie


Concurreren met cultureel subsidiegeld mag? / Arjen Barel Kunst & economie; de Nederlandse overheid probeert deze twee steeds meer met elkaar te verbinden. Nota op nota verschijnt en er wordt bij de gesubsidieerde kunstinstellingen aan alle kanten op aangedrongen zich meer als ondernemer op te stellen. Dit tot grote ergernis van bedrijven die al jaren commercieel actief zijn in de culturele sector en nu geconfronteerd worden met concurrentievervalsing.

Kunst en bedrijfsleven: het kan intiemer / Karin Swart en Johan Idema (LA Group) De museumdirecteur die na het ondertekenen van een sponsordeal de hand schudt van de bestuursvoorzitter van een bank. Het is de vleesgeworden ontmoeting tussen kunst en commercie. Toch is kunstsponsoring ? zeker als we het zien als opstap naar verdergaande samenwerking ? nog grotendeels onontgonnen terrein. Er is nog een wereld te winnen hoor je iedereen zeggen. Maar hoe dan?

Reddende engelen of... / Wouter Weijers
Waarom denkt de politieke en financiële wereld toch dat innovatie van onze economie uitsluitend zit in nog meer kennis en techniek? Europa heeft verreweg de beste vooruitzichten om het in de wereld van verbeelding economisch helemaal te gaan maken. Echter, zij laat hier cruciale kansen liggen. Welke? Lees verder in MMNieuws.

Kunst, Economie en Advies / Esther van den Elzen Interview met twee leden van de Raad voor Cultuur. Het onderwerp Kunst & Economie is erg actueel, zeker gezien de vele debatten en bijeenkomsten die er over dit thema gehouden worden. De leden zijn behalve vertegenwoordig van de Raad ook vertegenwoordiger van het culturele veld. Genoeg reden om Henk Scholten en Tessa Boerman enkele vragen voor te leggen.

Een 'pot' voor succesvolle cultureel ondernemers, interview met Martijn Sanders / BMH Sanders heeft in de bijna 25 jaar dat hij directeur was het Concertgebouw nationaal én internationaal op de kaart gezet. En passant bouwde hij een grote reputatie op als succesvol cultureel ondernemer.
Een gesprek over de steeds strakkere banden tussen kunst en economie.

Kunst & Zaken / Ann Laenen
Cultuurinstellingen en bedrijven hebben elk hun eigen bedrijfscultuur en zijn stricto senso twee gescheiden werelden. Als beide partners elkaar vinden , blijkt dat echter voor zowel bedrijven als cultuurinstellingen tot een win/win situatie te leiden. Ann Laenen bekijkt de wisselwerking tussen kunst & economie vanuit Vlaams perspectief bij de evenementen Beaufort 2006 en de Kunstkamer.

De vijftigplusser verovert de markt, interview met Jan Slagter (Omroep
MAX) / B. Schilthuis
Speciaal voor de vijftigplusser werd in 2002 Omroep MAX in het leven geroepen. Volgende Jan Slagter vormen vijftigplussers dé doelgroep voor culturele instellingen. Zij hebben tijd en geld om naar kunst te gaan kijken. In gesprek met de voorzitter van Omroep MAX die vertelt over zijn ervaringen.

Trefwoorden: Cultuur, Economie, Kunst, Management, Non-prfit Organisaties, Overheid, Podiumkunsten, Theater,

Contact Mm Nieuws

Website - Geen ingevoerd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share