Aantal vacatures blijft onverminderd toenemen

Door: Monsterboard.nl  13-06-2006
Trefwoorden: Vacatures, Hrm

Monster Employment Index: sterke stijging in Marketing en Horeca

13 juni 2006 - De arbeidsmarkt in Nederland blijft zich positief ontwikkelen. Voor de vierde maand op rij nam het aantal online vacatures fors toe. Dat blijkt uit cijfers van de Monster Employment Index – de maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt. De Index steeg in mei 7 punten ten opzichte van de maand ervoor en bereikte hiermee een nieuw hoogtepunt. Groei deed zich met name voor in Marketing/PR/Media en de Horeca.

De Monster Employment Index berekent zijn gegevens op basis van circa 300 Nederlandse carrièresites en vacaturepagina’s van websites van bedrijven.

De Index staat met 155 punten op het hoogste punt ooit, sinds het begin van de meting in 2004. Dat de arbeidsmarkt zich aan het verbeteren is, blijkt ook uit een vergelijking met 12 maanden geleden. Ten opzichte van de Index van mei 2005 staat de Index nu 53 punten hoger. “De opleving van de arbeidsmarkt sluit aan bij de positieve ontwikkeling van de economie”, aldus Marc de Vries, Managing Director van Monsterboard.nl. “De economie is in het eerste kwartaal van dit jaar sterk toegenomen, iets wat wij al hadden voorzien op basis van de stijging van het vacatureaanbod.”

Marketing/Media/PR en Horeca
Een sterke stijging deed zich onder andere voor in de Horeca (+ 19 punten) wat past in de opmaat naar het zomerseizoen, maar tevens aansluit bij de omzetstijging die zich in deze sector de afgelopen maanden heeft voorgedaan, aldus recente cijfers van het CBS. Een even zo grote groei (+19) deed zich voor in de categorie Marketing, PR en Media, wat hier alweer de vierde stijging op rij was. De Vries: “Juist in deze categorie banen wordt als eerste bezuinigd als het wat minder gaat met de economie. Dat nu de vraag naar deze functies weer toeneemt, is in dat opzicht een duidelijk signaal van herstel.”

Andere categorieën die het goed deden in mei waren: Transport/Logistiek en de Administratieve Dienstverlening (beide +15), HR (+11), Financiële Dienstverlening (+10) en Sales (+8). Ook de IT-sector groeide voor de vierde maand op rij (+5) en staat nu 37 punten hoger dan vier maanden geleden.

Sterke stijging in de Randstad
De grootste groei deed zich voor in de Randstad waar de Index 13 punten steeg, de vierde stijging op rij. Ook was er groei te zien in de regio Noord (+6) en Zuid (+3). De regio Midden/Oost, waar de afgelopen twee manden juist de grootste groei te zien was, deed het nu minder goed en daalde 8 punten. Wel kent deze regio nog het hoogste Index-cijfer.

De Europese Index bleef deze maand gelijk. Groot-Brittannië (-7), Frankrijk (-4) en Zweden (-2) kenden een daling ten opzichte van de vorige maand. Nederland was met Duitsland het enige land waar de Index groeide, zij het dat de stijging van Duitsland met 3 punten bescheidener was dan die van Nederland. Hiermee laat ons land andermaal zien het momenteel beter te doen dan de ons omringende landen.

Het volledige Monster Employment Index rapport is te lezen op:http://eIndex.monsterworldwide.com  

Trefwoorden: Hrm, Vacatures

Contact Monsterboard.nl

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share