Aantal vacatures in Nederland blijft groeien

Door: Monsterboard.nl  11-04-2006
Trefwoorden: Vacature, Arbeidsmarkt

Monster Employment Index: vooral stijging in IT, Onderwijs en Horeca

Amsterdam, 11 april 2006 – Het aantal vacatures in Nederland is opnieuw verder gestegen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Monster Employment Index - de maandelijkse barometer voor de online arbeidsmarkt. De Index over de maand maart steeg voor de tweede maand op rij met 10 punten naar 136 punten. De groei deed zich voor in alle sectoren, maar was met name opvallend in IT, Onderwijs en Horeca.

De Monster Employment Index berekent zijn gegevens op basis van circa 300 Nederlandse carrièresites en vacaturepagina’s van websites van bedrijven.

De Index bereikte zijn hoogste piek sinds het begin van meting in december 2004. Vergeleken met twaalf maanden geleden staat de Index nu 38 punten hoger. In de tussenliggende periode was 8 maal een stijging te zien ten opzichte van de maand ervoor. “Hieruit blijkt dat we geleidelijk uit het economisch dal klimmen”, aldus Marc de Vries, Managing Director van Monsterboard.nl. “De arbeidsmarkt komt er steeds gunstiger uit te zien voor werkzoekenden.”

Horeca, Onderwijs en IT
De Monster Employment Index kent aan de belangrijkste sectoren eveneens een Index-cijfer toe. Hieruit blijkt dat vooral de Horeca het goed doet (+19 punten). “Niet geheel verwonderlijk in de aanloop naar het zomerseizoen”, verklaart De Vries. “Maar niet alleen de hotels zorgen voor een toename; uit cijfers van het CBS blijkt dat restaurants in 2005 ook steeds meer omzet zijn gaan draaien. Dit zien we nu terug in de stijging van de vacatures.”

Ook in de IT (+9 punten) en Onderwijs en Training (+12 punten) was in maart een grotere vraag naar personeel te zien. Daarnaast zagen werkzoekenden in de Zakelijke dienstverlening, Verkoop en de Industrie hun kansen op het vinden van een baan verder stijgen. Al deze sectoren kenden in maart een groei met 8 punten ten opzichte van de maand ervoor.

Sterkste groei in Midden en Oost-Nederland
De groei van het vacatureaanbod deed zich voor in heel Nederland, maar was het sterkst zichtbaar in de regio Midden/Oost (+13 punten). West/Randstad, waar vorige maand nog de grootste toename te zien was, had met 9 punten nu de minst forse groei. Ook de regio’s Noord (+11) en Zuid (+10) deden het deze maand beter.

Stijging Europese Index
De Europese Index kende eveneens een groei in maart. De totale Index steeg met 1 punt naar 117 punten, de hoogste piek tot nu toe. Nederland deed het van de vijf landen waarin gemeten wordt verreweg het best. Daarnaast waren ook Duitsland (+4 punten) en Zweden (+6) verantwoordelijk voor de toename van de Europese Index. Groot-Brittannië (-8) en Frankrijk (-4) kenden een dip, die volgde op een sterke stijging in de maand ervoor.

Het volledige Monster Employment Index rapport is te lezen op: http://eIndex.monsterworldwide.com  

Trefwoorden: Arbeidsmarkt, Vacature

Contact Monsterboard.nl

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share