Aantal vacatures neemt verder toe

Door: Monsterboard.nl  13-09-2006
Trefwoorden: Hrm, Recruitment, Arbeidsmarkt

Monster Employment Index stijgt in 12 maanden tijd met 52 procent

Amsterdam, 12 september 2006 – De arbeidsmarkt in Nederland blijft zich verder positief ontwikkelen. Het aantal online vacatures is in de maand augustus opnieuw gestegen en ligt nu 52 procent hoger dan twaalf maanden geleden. Dit blijkt uit cijfers van de Monster Employment Index – de maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt. De Index steeg de afgelopen maand met 6 punten en staat nu op het hoogste punt ooit. Met name in de bouw- en de transportsector steeg de vraag naar personeel opnieuw fors.

De Monster Employment Index berekent zijn gegevens op basis van circa 300 Nederlandse carrièresites en vacaturepagina’s van websites van bedrijven.

De stijging van de Index volgt op een lichte daling in juli van 5 punten. Met de groei van 6 punten in augustus is de Index weer terug op het oude niveau en staat hij zelfs 1 punt hoger dan in de maand juni. Hiermee heeft de Index het hoogste punt bereikt sinds het begin van de meting in 2004. “De dip van juli had duidelijk met de vakantieperiode te maken”, aldus Marc de Vries, Managing Director van Monsterboard.nl. “De wervingsbehoefte ligt dan altijd wat lager. Nu de vakanties weer voorbij zijn, zet de groeitrend zich onverminderd voort.”

Bouwsector
De grootste groei deed zich voor in de bouwsector. Hier steeg de Index in een maand tijd fors met 28 punten. Dit sluit aan bij cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, waaruit blijkt dat het aantal bouwvergunningen en opgeleverde woningen in de eerste helft van 2006 sterk gestegen is in Nederland. De vacatures in de bouwsector liepen hiermee in de pas en stegen vanaf januari gestaag. Alleen in juli tijdens de bouwvak was een lichte daling te zien. Vergeleken met januari 2006 staat de Index voor de bouw nu 49 punten hoger.

Ook in de sector transport en logistiek steeg de vraag naar personeel opnieuw. Met een toename van 19 punten kende deze sector de zevende stijging op rij. De Index staat nu 89 punten hoger dan januari 2006. Andere opmerkelijke stijgers in augustus waren accountancy (+14), horeca en IT (beide +10). Voor de horeca betekende dit eveneens de zevende stijging op rij sinds januari. Vergeleken met begin van 2006 staat de horeca-Index 86 punten hoger. De Vries: “Ook dit past bij de positieve geluiden uit deze sector. Volgens het CBS groeit de omzet in de horeca al vijf kwartalen achtereen. Dit is direct terug te zien in een toegenomen vraag naar personeel.”

Regio’s
De groei van de Index was alleen zichtbaar in de regio’s Noord (+1) en West/Randstad (+2). In Zuid bleef de Index in de maand augustus gelijk aan die van juli en in Midden/Oost daalde hij licht met 1 punt. Van de vier regio’s staat de Index in Midden/Oost nog wel op het hoogste punt, hoewel de andere regio’s langzaam naderen.

De Europese Index kende voor de derde maand op rij een stijging. In augustus steeg hij met 1 punt naar nieuwe piek van 126. Naast Nederland waren Groot-Brittannië (+5) en Duitsland (+2) verantwoordelijk voor deze groei. Frankrijk – dat vorige maand nog opviel met een forse groei – daalde nu met 22 punten. Ook Zweden daalde in augustus (-4 punten).

Het volledige Monster Employment Index rapport is te lezen op: http://eIndex.monsterworldwide.com

Trefwoorden: Arbeidsmarkt, Hrm, Recruitment

Contact Monsterboard.nl

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share