Flinke groei vacatures in eerste half jaar 2006

Door: Monsterboard.nl  11-07-2006
Trefwoorden: Internet, Vacatures, Online Vacatures

Monster Employment Index stijgt in 6 maanden tijd met 37 procent

Amsterdam, 11 juli 2006 – Het aantal online vacatures in Nederland is in de eerste helft van 2006 sterk gestegen. Dit blijkt uit cijfers van de Monster Employment Index – de maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt. De Index steeg in juni met 4 punten naar een nieuwe piek van 159. Hij ligt hiermee 43 punten hoger dan begin van dit jaar, een toename van 37 procent. Van alle sectoren groeide de financiële dienstverlening het hardst in de afgelopen 6 maanden.

De Monster Employment Index berekent zijn gegevens op basis van circa 300 Nederlandse carrièresites en vacaturepagina’s van websites van bedrijven.

De Index steeg in juni voor de vijfde maal op rij en bereikte daarmee het hoogste punt sinds het begin van de meting in 2004. Vergeleken met 12 maanden geleden staat de Index nu 56 punten hoger. “De positieve ontwikkeling van de arbeidsmarkt gaat hand in hand met de groei van de economie en de daling van de werkloosheid,” aldus Marc de Vries, Managing Director van Monsterboard.nl. “Vooral de laatste 6 maanden ontwikkelde de arbeidsmarkt zich sterk. Het ziet er wat dat betreft gunstig uit voor werkzoekend Nederland.”

Financiële dienstverlening
De grootste groei in het eerste half jaar deed zich voor in de Financiële Dienstverlening. De Index van deze sector steeg in 6 maanden tijd van 91 naar 160, een groei van maar liefst 69 punten. Ook de Horeca (+ 66) en de Bouw (+59) lieten een flinke groei van het aantal vacatures zien. In alle sectoren was het eerste half jaar een stijging waar te nemen. Bij de Telecomsector was hij met een lichte toename van 3 punten het laagst.

Gemeten over de afgelopen maand nam vooral de vraag toe naar professionals in de categorie Opleiding & Training (+16 punten). Ook Transport & Logistiek (+14), HR (+12) en Horeca (+7) stegen sterk de afgelopen maand. De sector Productie en Industrie kende eveneens een groei (+6) en laat sinds januari een positieve trend zien. De Vries: “Dit sluit goed aan bij de positieve geluiden van de ondernemers uit deze sector die volgens het CBS sinds 2000 niet meer zo positief zijn over de toekomstige productie en over de orderpositie.”

De groei van het aantal vacatures deed zich in alle regio’s van Nederland voor, maar was het sterkst in de regio Zuid. Met een groei van 6 punten zag deze regio de vijfde duidelijke stijging op rij. Ook Noord groeide sinds begin van dit jaar onafgebroken, en steeg de afgelopen maand met 5 punten. Midden/Oost herstelde van een terugval in juni en steeg met eveneens 5 punten naar 163, de hoogste piek van alle regio’s. West/Randstad steeg licht met 2 punten, maar kende hiermee ook een vijfde stijging op rij.

Groei Europese Index
De Europese Index kende voor het eerst in twee maanden tijd ook weer een stijging (+5). Vooral Groot-Brittannië (+17) en Zweden (+12) waren verantwoordelijk voor deze groei. Frankrijk groeide ook (+7), terwijl Duitsland gelijk bleef. Gemeten over het eerste half jaar was Nederland met een groei van 43 punten duidelijk het beste jongetje van de klas. Groot-Brittannië (+24) en Frankrijk (+19) volgen ons land op bescheiden afstand. Net als Zweden (+13) en Duitsland (+9).

Trefwoorden: Internet, Online Vacatures, Vacatures

Contact Monsterboard.nl

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share