RECHTER WIJST VORDERINGEN CURATOR YUKOS TEGEN NAUTADUTILH AF

Door: Nautadutilh Advocaten & Notarissen  22-09-2006
Trefwoorden: Juridisch

Amsterdam, donderdag 21 september 2006 -- Vandaag heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in het kort geding dat de Russische curator van Yukos Oil had aangespannen tegen NautaDutilh, de Nederlandse advocaat van Yukos. De curator, de heer Rebgun, en de recent door hem geïnstalleerde bestuurder van Yukos Finance, hadden in Kort geding twee eisen: dat NautaDutilh zou terugtreden als advocaat van Yukos Oil en Yukos Finance B.V. en dat NautaDutilh alle dossiers betreffende beide cliënten, inclusief correspondentie, zou overdragen aan de Russische curator van Yukos Oil. NautaDutilh verzette zich daartegen, omdat het niet vaststaat dat de Russische curator een wettelijke vertegenwoordiger van Yukos Oil in Nederland is, vanwege de controversiële aard van het faillissement van Yukos in Rusland.

De rechter heeft beide vorderingen van de Russische curator afgewezen. Zij oordeelde dat het vooralsnog niet vaststaat dat het in Rusland uitgesproken faillissement rechtsgeldig is en dat dit serieus onderzoek behoeft. Dit baseert zij mede op het feit dat het Europees Hof voor de Rechten voor de Mens zich hierover nog niet heeft uitgesproken in de procedure die Yukos hierover heeft aangespannen. Uit het feit dat het onzeker is of het faillissement rechtsgeldig is, volgt ook dat het niet zeker is dat de heer Rebgun terecht zeggenschap over Yukos Finance claimt.

Marc Blom, voorzitter van NautaDutilh: "Yukos Oil wordt aan vele kanten belaagd en heeft daarom onze hulp ingeroepen. Wij zijn dan ook verheugd dat de rechter geoordeeld heeft dat wij onze cliënt kunnen blijven bijstaan. "

Trefwoorden: Juridisch

Contact Nautadutilh Advocaten & Notarissen

Website - Geen ingevoerd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share