Onderzoek onder thuiswonende mensen met dementie

Door: Osiragroep  08-10-2008
Trefwoorden: Thuiszorg, Beweging, Dementie

it voorgaande onderzoeken blijkt dat lichamelijke activiteit een gunstig effect heeft op de doorbloeding van de hersenen. Ouderen zonder dementie die veel bewegen functioneren zelfstandiger, mede door een beter geheugen. Bovendien ervaren zij een betere stemming. Het onderzoeksteam van de afdeling Klinische Neuropsychologie van de VU te Amsterdam onder leiding van professor dr. E.J.A. Scherder, verwacht dat meer beweging ook bij ouderen met dementie een gunstig effect zal hebben. Deze hypothese werd eerder al in woonzorgcentra van OsiraGroep getoetst. De resultaten werden echter beïnvloed door ouderdomsverschijnselen veroorzaakt door de hoge leeftijd van de deelnemers. Omdat thuiswonende dementerende ouderen doorgaans een stuk jonger zijn, zal nu voor het eerst in Nederland wetenschappelijk onderzoek bij deze groep worden uitgevoerd. Het onderzoek duurt 4 jaar.

Op donderdag 9 oktober van 15.30 tot 17.00 uur wordt de start van het onderzoek gevierd in de volkstuin van OsiraGroep (volkstuinpark De Bongerd in Amsterdam-Noord). Daar houdt Erik Scherder een voordracht met de titel ‘Onderzoek naar interventie bij dementie: the state of art’. Tevens plant een cliënt van Osira Thuiszorg een jonge kersenboom. Deze boom staat symbool voor de ‘vruchten’ die in de toekomst kunnen worden geplukt van de inzet voor mensen met dementie.
Een van de kerntaken van OsiraGroep is het begeleiden, verzorgen en verplegen van de oudere mens. Een aanzienlijk deel van de cliënten heeft de ziekte dementie – variërend van licht geheugenverlies tot het vergevorderde stadium van de ziekte. De levenskwaliteit van demente ouderen zo optimaal mogelijk houden is dan ook een essentiële en dagelijks terugkerende uitdaging voor medewerkers van OsiraGroep. Bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek vloeit daar als vanzelfsprekend uit voort.

Het werk van OsiraGroep speelt zich af in twaalf woonzorgcentra, diverse groepswoningen voor mensen met dementie, zelfstandige woonlocaties voor mensen met een beperking, ontmoetingscentra, activiteitencentra en in de thuiszorg. Er werken 3.000 medewerkers en 1.100 vrijwilligers bij OsiraGroep. Meer informatie is te vinden op www.osiragroep.nl.

Trefwoorden: Beweging, Dementie, Hersenen, Lichamelijke Activiteit, Thuiszorg,

Contact Osiragroep

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share