De kleine pareltjes van de beurs

De kleine pareltjes van de beurs van Paerel Vermogensbeheer

Door: Paerel Vermogensbeheer  06-02-2009

In de vorige column zagen we dat er een aantal bedrijven uit de AEX naar verwachting een forse winstgroei zullen kunnen laten zien, ondanks de zware economische omstandigheden.

De kredietcrisis kan voor dergelijke aandelen een uitgelezen koopmoment opleveren, aangezien nagenoeg alle aandelen zijn gedaald, zelfs als er van winstdalingen geen sprake is. Fugro viel hierbij in positieve zin op. De winstgroei van dit aandeel is dubbelcijferig terwijl de koers nagenoeg is gehalveerd. Hoe staat het wat dat betreft bij de midcaps en de smallcaps? Zijn hier nog mooiere kansen te vinden?

Small en midcaps die crisisbestendig zijn
Wederom kijken we naar de bedrijven die ondanks de crisis een groei in de winst per aandeel laten zien. Als we 2007 als uitgangspunt nemen (nog lang niet alle 2008 cijfers zijn bekend) en als we de voorspellingen van de analisten daarnaast leggen, dan blijken er zowel bij de midcaps index als bij de smallcaps diverse bedrijven te vinden zijn met een aantrekkelijke winstgroei.
In totaal zijn dit zestien bedrijven. Onderstaand overzicht is dus niet volledig. Wij beperken ons hierbij echter tot bedrijven waarbij niet alleen de verwachte winstgroei, maar ook het verhaal achter de winstgroei positief is en er sprake is van een gezonde balans. Onder de niet getoonde bedrijven vinden we bijvoorbeeld vastgoedbedrijven (boekhoudkundig mogen analisten uitgaan van een stijging maar fundamenteel ziet het er toch knap beroerd uit) en Spyker (geen verder commentaar nodig).

Small caps
Als we kijken naar bovenstaande selectie dan valt bij de small caps Docdata op. Dit bedrijf maakt ondanks de moeilijke marktomstandigheden een geweldige winstspurt. We moeten ons hierbij wel realiseren dat 2007 geen bijzonder jaar was voor Docdata.

Er zit echter wel degelijk een verhaal achter de verwachte winststijging. Docdata verzorgt namelijk de logistiek van onder meer Bol.com en deze site kan ook in crisistijd zeer goed doorgroeien dankzij de lage prijzen. Bol.com is niet beursgenoteerd, maar branchegenoot Amazon.com bijvoorbeeld behaalde in het vierde kwartaal nog een winststijging van 20 procent. Docdata is echter een extreem klein bedrijf waar weinig handel in plaats vindt. Ook het technische beeld is nog niet positief. Docdata is dus niet een aandeel voor alle type beleggers.

Midcaps
Bij de midcaps kennen alle drie de geselecteerde bedrijven een uitstekende winststijging en een goede balans. Dit geldt zeker voor Imtech, onze favoriet binnen de midcap. Ook het verhaal achter de winststijging bij dit bedrijf is sterk. Doordat de orderportefeuille bomvol zit (Momenteel €4,5 mrd) en een belangrijk deel van de omzet overheidsgerelateerd is (30%) kan de winst de komende jaren gestaag verder groeien.
Een goede tweede is Ten Cate. Dit bedrijf profiteert van de groeiende vraag naar beschermende legerkleding en krijgt veel orders van het Amerikaanse leger. Tevens profiteert het bedrijf van de toenemende vraag naar kunstgrasvelden die onder nagenoeg alle weeromstandigheden te gebruiken zijn.

Boskalis tenslotte is voor de echte bodemvissers een goede keus. Door de koersdaling van 56% het afgelopen jaar is dit aandeel nu te koop op een koerswinst verhouding van onder de zeven. Mede dankzij de sterke balans is ook het dividendrendement van 9% solide. Minpunt is wel dat Boskalis, met name in het Midden-Oosten, al te maken heeft met een terugval van de vraag naar haar diensten.

De favoriet:
Er kan worden geconcludeerd dat er diverse koopwaardige aandelen te vinden zijn binnen het speelveld van small- en midcaps. Het beste advies is natuurlijk om een mandje met dergelijke kansrijke aandelen samen te stellen zodat er sprake is van voldoende spreiding. Als er gekozen moet worden, dan zou ik uiteindelijk gaan voor Imtech. Dit bedrijf scoort als enige op alle fronten goed. Zelfs technisch is het aandeel koopwaardig (Zie ook onderstaande grafiek).

NB: Paerel Vermogensbeheer belegt voor een deel van haar cliënten in Boskalis. De auteur belegt privé met name in (Paerel) beleggingsfondsen en heeft geen posities in de genoemde aandelen.

Michel Klaster is directeur van Paerel Vermogensbeheer. Eerder werkte hij als Fund Manager bij Blue Sky Group (KLM) en Fortis. Paerel Vermogensbeheer beheert beleggingsportefeuilles voor particulieren en kleine instituten. Klaster is econometrist en macro-econoom en baseert zijn visie niet alleen op kwantitatieve en economische modellen maar ook op technische analyse. Hij geeft regelmatig in de media zijn visie op de beurs en de economie. Klaster heeft diverse beleggingsfondsen opgericht waaronder het Paerel Alternative Fund. Dit mixfonds belegt in diverse alternatieve beleggingscategorieën. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging, die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De beleggingsfondsen of andere financiële titels die worden besproken kunnen onderdeel uitmaken van de portefeuilles van Paerel. Surf naar www.paerel.nl voor de meest recente portefeuille overzichten. Paerel Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandse Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Paerel.nl. Vragen of reacties kunt u mailen naar m.klaster@paerel.nlContact Paerel Vermogensbeheer

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share