Duurzaam beleggen en scharreleieren

Duurzaam beleggen en scharreleieren van Paerel Vermogensbeheer

Door: Paerel Vermogensbeheer  18-06-2009
Trefwoorden: Duurzaam, Groen

Als gevolg van de financiële crisis zijn de klimaatcrisis en de energiecrisis naar de achtergrond verdreven. Banken moesten gered worden, de economie gestimuleerd, maar wat doen we met de opwarming van onze planeet? Helaas kan Bernanke geen bailout voor Moeder Natuur creëren. Dat moeten we zelf doen: op grote schaal en snel. Dit was de boodschap van Al Gore op de klimaatconferentie op vorige maand in Kopenhagen en die conclusie onderschrijf ik volledig. De klimaatconferentie was een opwarmer voor de klimaattop later dit jaar die een vervolg op de Kyoto akkoorden moet opleveren.

Volgens de Deense premier Rasmussen is het reduceren van CO2 emissies een uitdaging van een omvang die we nog nooit hebben meegemaakt, maar wel één die kansen biedt op een innovatiegolf, duurzame groei en miljoenen nieuwe banen.

Minder olie, meer banen
Wat het laatste betreft, is het interessant om te constateren dat volgens een recente studie uitgevoerd door professoren van Berkeley de duurzame energie sector veel meer banen oplevert dan de traditionele energie sector. Dit varieert van twee maal zo veel (biomassa) tot acht maal zoveel (zonne-energie).

De drie crises zijn daarmee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Meer investeren in duurzame energieopwekking en -efficiëntie betekent niet alleen lagere CO2 uitstoot en minder afhankelijkheid van olie, maar ook meer banen. Interessant, nu de werkloosheid in de VS de 10% dreigt te naderen en ook in Nederland snel oploopt.

Het oplossen van drie crises tegelijkertijd lijkt ondoenlijk, maar is mogelijk door juist het klimaatprobleem centraal te stellen. Laten we hopen dat de top in december meer oplevert dan die in Kyoto. Die werd overschaduwd doordat de moeder aller vervuilers - de VS - het verdrag niet wilde ratificeren.

Elektrisch rijden
Wachten op december is niet genoeg. Nederland kan nu al beginnen met het ontwikkelen en uitvoeren van plannen om de duurzame economie te stimuleren. Denemarken laat al zien hoe het ook kan. Door al in een vroeg stadium windenergie fiscaal te subsidiëren kon hier ‘s werelds grootste fabrikant van windturbines ontstaan: Vestas.

Met een omzet van meer dan 6 miljard euro en 21.000 werknemers behoort Vestas bij de belangrijkste werkgevers van Denemarken. Wellicht is het te laat om nu nog een dergelijke positie in de windmarkt te bereiken, maar er zijn meer interessante segmenten. Denk aan energie uit biomassa of energie-efficiënte productie (craddle to craddle).

Juist ons land is bijvoorbeeld geschikt voor elektrisch rijden. Nadeel van die auto’s is namelijk de beperkte actieradius van zo’n 400km. Hier kun je daarmee echter prima uit de voeten. Het recente initiatief van minister Eurlings om voor 2012 een netwerk voor oplaadpunten op te zetten, is dan ook een goede eerste stap.

Allemaal interessant deze ontwikkelingen, maar is dit niet iets voor politiek en bedrijfsleven? Pertinent niet. Zoals een ervaren Amsterdamse handelaar mij ooit toevertrouwde: stemmen doe je met je voeten. Door duurzaamheid als uitgangspunt te nemen in je beleggingsbeleid kun je een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing.

Groene fondsen
Als de helft van alle particulieren en onder druk van de publieke opinie uiteindelijk ook de pensioenfondsen volledig duurzaam beleggen, dan heeft dit een enorme impact. Utopie of realistisch? Als we constateren dat het percentage consumenten dat scharreleieren eet ver boven de 50% ligt, dan zou ik zeggen: absoluut niet.

Bij het eten van scharreleieren kiest de consument er bewust voor om meer te betalen voor dezelfde kwaliteit. Bij duurzaam beleggen is er geen enkel bewijs dat de financiële consument nadeel ondervindt van zijn duurzame keus. Sterker nog, volgens recent onderzoek van Dutch Sustainability Research levert het zelfs meer op.

Dit is geen pleidooi om geen scharreleieren meer te eten, maar een illustratie van wat onterechte perceptie kan doen voor een product. Het is de perceptie van consumenten dat duurzaam beleggen rendement kost en dus vraagt de consument er niet om. Dat dit onterecht is kan niet vaak genoeg worden herhaald.


Kiest u maar
Laten we daarom eens kiezen voor een duurzaam fonds als we weer voor de financiële schappen staan. Deze fondsen staan in ieder geval op ons boodschappenlijstje:

Large caps

ASN Aandelen
SNS Sense
Small- & midcaps

Henderson Global Care*
ASN Small & Midcap
Fund-of funds

Insinger Sustainable Values
Paerel Sustainability **

Trefwoorden: Duurzaam, Groen

Contact Paerel Vermogensbeheer

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share