Rendabel Duurzaam

Rendabel Duurzaam van Paerel Vermogensbeheer

Door: Paerel Vermogensbeheer  28-05-2009
Trefwoorden: Sustainability, Column, Duurzaam Beleggen

http://www.iexprofs.nl/opinie/42202/Rendabel-duurzaamheidsfonds-Henderson.aspx

Door alle aandacht voor de financiële crisis zouden we bijna vergeten dat we nog met twee andere crises te kampen hebben: de klimaatcrisis en de energiecrisis. Na de diverse geslaagde reddingsoperaties van financiële instellingen is het tijd geworden om de focus te verleggen naar het welzijn van onze planeet. Helaas kent Moeder Natuur geen bailouts!

Al Gore trapte 25 mei de klimaatconferentie in Kopenhagen af met deze boodschap. Hij voegde daaraan toe dat we dit jaar belangrijke stappen moeten zetten, voordat het te laat is. Het enige dat ontbreekt, is politieke wil. Paul Polman, de topman van Unilever, verwoordde de conclusie van de top nog beter. “Duurzaamheid hoeft lang niet altijd extra geld te kosten. Zakelijk gezien is duurzaamheid interessanter dan ooit”.

De klimaatconferentie in Kopenhagen is een opwarmer (om die woordspeling maar eens te gebruiken) voor de klimaattop later dit jaar die een vervolg op de Kyoto-akkoorden moet opleveren. Deze conferentie is een mooie aanleiding om in de fondsbespreking aandacht te schenken aan een duurzame strategie. De keuze is gevallen op Henderson; op dit terrein één van onze favorieten.

Do-ers van bluffers scheiden
Om de beste fondsen wereldwijd te kunnen selecteren gebruiken we de 4P-analyse, een intern ontwikkeld selectiemodel waarmee we de do-ers van de bluffers proberen te onderscheiden. In onderstaand oog staan de scores (1-5) voor het Henderson Global Care fonds afgebeeld op de vier voor een beleggingsfonds belangrijkste P’s:

Philosophy,
Process,
People en
Performance. Deze 4 P’s zijn aangevuld met 8 andere factoren waarmee een topfonds kan worden geïdentificeerd.

Wat opvalt, is dat het fonds redelijk constant scoort op alle onderdelen. Met name op het gebied van Philosophy en Process scoort het fonds uitstekend. De 4 P’s zullen hieronder nader worden besproken. Henderson heeft een duidelijke visie; duurzaamheid zal een hele nieuwe generatie van beleggingsthema’s genereren. Deze thema’s zullen tot ver in de toekomst voor rendement gaan zorgen. Dit uit zich in uitgebreide top-down selectie van duurzame thema’s en binnen de thema’s een intensieve bottom-up aandelen selectie, waarbij men sterk let op de waardering van een aandeel. Het fonds heeft strikte ethische criteria. Dit is een groot pluspunt aangezien veel duurzame fondsen meer rekbare definities van het begrip van duurzaamheid hanteren.

Er wordt heel concreet uitwerking gegeven aan het thema duurzaamheid door een tiental Industries of the Future te identificeren die oplossingen bieden voor ofwel milieuproblematiek ofwel sociale problematiek (bijvoorbeeld onderwijs en gezondheidszorg).

People en proces
Het team bestaat uit acht personen en is een mix van Social Responsible Investment (SRI) specialisten en ervaren fondsmanagers. De senior fondsmanager is Tim Dieppe. Hij heeft zestien jaar ervaring in de sector en is sinds 1998 werkzaam bij Henderson als fondsmanager. Henderson beheert ruim 500 miljoen pond in duurzame fondsen en geeft al vanaf 1977 duurzame fondsen uit.

Henderson heeft ook al meerdere prijzen ontvangen voor haar duurzame fondsen. Kortom een stabiel en ervaren team met een grote hoeveelheid SRI kennis. Het proces bestaat bij dit fonds uit vijf stappen. Tijdens de eerste stap worden de kern thema’s vastgesteld die centraal staan binnen het fonds. Tijdens de tweede stap worden de interessante ondernemingen binnen elk thema geïdentificeerd.

Dit is een zeer intensief proces waarbij zowel fundamentele als kwantitatieve analyses worden uitgevoerd. Er wordt onder andere gekeken naar de aanbevelingen van analisten, verschillende financiële ratio’s en ideeën van andere Henderson managers. In de derde stap wordt er in samenwerking met het externe bureau Innovest een uitgebreide ‘corporate responsibility’ analyse uitgevoerd.

Stap 4 omhelst een uitgebreide financiële analyse waarbij ook waardering, strategie en timing elementen een rol spelen. In de laatste stap wordt voor de fondsen die zijn overgebleven alle informatie gecombineerd en worden de portefeuillegewichten bepaald.

Performance beter dan peers
De prestaties van het fonds komen redelijk overeen met de peer group. Over een langere termijn gemeten is er echter sprake van een behoorlijke outperformance. Een positief onderdeel van het track record is de consistentie. In drie van de vier jaar had de manager een outperformance. Ook ten opzichte van de (niet duurzame) MSCI index is er sprake van een outperformance van circa 2% per jaar. Henderson laat zien dat een duurzame strategie niet ten koste van het rendement hoeft te gaan.

Het percentage consumenten dat scharreleieren eet is vele malen groter dan het percentage beleggers dat er voor kiest duurzaam te beleggen. Terwijl in het eerste geval de consument er bewust voor kiest meer te betalen voor de zelfde kwaliteit is er in het tweede geval geen bewijs dat de financiële consument nadeel ondervindt van zijn duurzame keus. Sterker nog, volgens onderzoek van Dutch Sustainability Research levert het zelfs meer rendement op dan gewoon beleggen.

Dit is geen pleidooi om geen scharreleieren meer te eten, maar een illustratie van wat onterechte perceptie kan doen voor een product. Het is de perceptie van consumenten dat duurzaam beleggen rendement kost en dus vraagt de consument er niet om. Dat dit onterecht is kan niet vaak genoeg worden herhaald. De conclusie van de Unilever topman dat duurzaamheid lang niet altijd extra geld hoeft te kosten, gaat dus ook op voor beleggers.

Laten we dus eens kiezen voor een duurzaam fonds als we weer voor de financiële schappen staan. Het fonds van Henderson is dan een degelijke keus. Als dat niet verkrijgbaar is bij de plaatselijke fondssupermarkt, dan is het ASN Small & Midcapfonds een redelijk alternatief.

Trefwoorden: Column, Duurzaam Beleggen, Sustainability

Contact Paerel Vermogensbeheer

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share