Iron Mountain informatiebeheer voor efficënt omgaan met (papieren) documenten.

Iron Mountain informatiebeheer voor efficënt omgaan met (papieren) documenten. van PublieksWerk

Door: PublieksWerk  26-10-2011
Trefwoorden: Iron Mountain

27 oktober is World Paper Free Day

Aanpakken van de papierberg, vraagt om de inzet van middelen

Nieuw onderzoek toont aan dat Europese bedrijven worstelen met hun papieren archieven – Nederland voorop. Iron Mountain geeft richtlijnen hoe het beter kan.

Donderdag 27 oktober is het ´World Paper Free Day´. Voorafgaand publiceert Iron Mountain een nieuwe Europese studie (Coleman Parkes Research / Iron Mountain Document Management Study, oktober 2011) die aantoont dat het beheersen van papierstromen en archieven een punt van zorg blijft voor bedrijven. Maar ook dat weinig leidinggevenden er prioriteit aan geven.

Bijna de helft (45 procent) van de onderzochte  Europese bedrijven en maar liefst 60 procent van de Nederlandse – het hoogste van alle onderzochte Europese landen - ervaart problemen bij het beheren van zijn informatie.

Op Europees niveau maakt meer dan de helft (59 procent) van de bedrijven zich zorgen over de ruimte die de opslag van papieren documenten in beslag neemt. Nederland spant ook hier weer de kroon: 88 procent kan zijn kantoorruimte beter gebruiken.

Het onderzoek geeft aan dat het informatiebeheer op vele punten een bron van zorg is: digitalisering, kosten, ruimtebesparing, toegankelijkheid, duurzaamheid en veiligheid geven hoofdbrekens.

Maar tegelijkertijd ligt bij vrijwel de helft (49 procent) van de bedrijven de verantwoordelijkheid voor documentbeheer niet bij één persoon, maar uitgesmeerd over de organisatie. Nederlandse bedrijven presteren hier het best: bij slechts 34 procent van ligt deze verantwoordelijkheid verspreid, bij liefst 40 procent is die centraal geregeld – wat het makkelijker maakt de problemen en zorgen aan te pakken.

World Paper Free Day is in het leven geroepen om bedrijven aan te zetten papierloos te gaan werken. Maar voorlopig ligt het papierloze kantoor buiten bereik. Iron Mountain adviseert de koe bij de horens te vatten en de mogelijke voordelen te benutten.

Dure kantoorruimte

Volgens het samenwerkingsverband voor informatie- en beeldbeheer AIIM, beheren bedrijven nu het tienvoudige aan informatie vergeleken met vijf jaar geleden. Veel organisaties worstelen ermee greep te houden op hun stapels facturen, klantdossiers, vergunningen en rekeningen. In de grote Europese steden vullen groeiende hoeveelheden dossiers en bestanden de duurste kantoorpanden.

In commentaar hierop, zegt Mark Duale, Europees directeur van Iron Mountain: ”Bedrijven moeten pas met een papierbesparingsprogramma beginnen als ze weten welke informatie ze beheren en wat hun risicovolle en waardevolle informatie is.”

”Bedrijven die efficiënt omgaan met papier, bewaren essentiële bestanden het best op een beveiligde externe locatie. Slechts wanneer toepasselijk, digitaliseren zij documenten om vervolgens over te gaan tot de vernietiging en recycling van papier.”

Vijf praktische maatregelen om efficiënt met papier om te gaan:

1. Papierloos worden, is niet het doel. Efficiënt zijn, is dat wel.

Feit is dat we op korte of middellange termijn niet papierloos worden. De groei van papieren archieven gaat samen met een exponentiële groei aan digitale informatie – terwijl de wet- en regelgeving strikter wordt en de bedrijfsmatige behoeften toenemen. Verbetering stuit op krappere budgetten, verouderde systemen en processen en verspreide verantwoordelijkheid over de verschillende afdelingen. Het meest pragmatisch is dan een hybride aanpak, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen de verschillende soorten informatie en die beide worden beheerd binnen een samenhangende informatiestrategie.

2. Organiseer en segmenteer de informatie

Veel organisaties hebben grote archieven vol papieren documenten en weten eenvoudigweg niet waar te beginnen. De papieren geschiedenis is een enorm probleem. Het geheim zit hem in segmentatie. Bedrijven moeten weten wat waar te vinden is. Zij moeten weten wat de bedrijfskritische dossiers zijn, wat de werkdocumenten zijn, wat de actief-gebruikte en de niet-gebruikte informatie is, welke data opgevraagd kunnen worden door derden en welke data overbodig zijn en in aanmerking komen voor vernietiging. Dit segmentatieproces doet het papierprobleem van bedrijven krimpen, beschermt de schaarse middelen en concentreert de aandacht op de waardevolle documenten.

3. Begrijp de juridische implicaties

Het juridisch speelveld wordt strikter en ingewikkelder. Voor internationale ondernemingen dient het schrikbeeld zich aan in de greep te raken van onsamenhangende wetgeving in verschillende landen. Bedrijven moeten weten wát ze hóe moeten bewaren en moeten zich een weg banen door een  bureaucratische mijnenveld om binnen de wet te blijven opereren. Het advies aan hen is om met deskundige derden te werken, die weten hoe documenten volgens de toepasselijke wetten en regels bewaard moeten worden en die de bewaartermijnen bijhouden gedurende de gehele levenscyclus, van aanmaak tot vernietiging.

4. Doe het de deur uit

Behalve opslagkosten, zijn er hoge kosten voor medewerkers die tijd besteden aan het opslaan, beheren en terugzoeken van bestanden. Een betrouwbare derde partij kan fungeren als verdedigingswal en het leeuwendeel van het binnenkomende papier voor zijn rekening nemen, voo die het kantoor zelfs maar kan bereiken - en onderwijl de naleving van wet- en regelgeving in de gaten houden. Ter zaken doende documenten digitaal in de bedrijfsprocessen van bijvoorbeeld de crediteurenadministratie worden ingebracht. Minder noodzakelijke informatie kan voor een overeengekomen periode worden opgeslagen en nadien veilig vernietigd.

5. Geen digitale standaardaanpak

Een veelgehoorde gedachtengang luidt: ”Stel alle documenten digitaal beschikbaar, vernietig het papier en je hebt een papierloos kantoor.” Deze aanpak leidt altijd tot overinvestering in digitale documenten die waarschijnlijk nooit worden gebruikt en werknemers die de procedures omzeilen en documenten afdrukken. De beoogde verbetering, betekent een verslechtering. In plaats van alles te digitaliseren, heeft het de voorkeur eerst te onderzoeken hoe informatie wordt gebruikt en dan te beginnen met de digitalisering van de meest gebruikte documenten.

Drijfveren

Nederlandse ondervraagden stellen andere prioriteiten wanneer ze overwegen het beheer van hun bedrijfsinformatie uit te besteden. Grootse verschil is hun gerichtheid op kostenbesparing, de behoefte om te digitaliseren en om ruimte te winnen.

#zie figuur#

Trefwoorden: Iron Mountain

Andere producten en diensten van PublieksWerk

Iron Mountain versnelt expansie in opkomende economieën van PublieksWerk thumbnail
07-12-2016

Iron Mountain versnelt expansie in opkomende economieën

Iron Mountain expandeert zijn data-opslagdiensten versneld naar de ´emerging markets´ om wereldbedrijven altijd en overal een vertrouwde, veilige haven te bieden voor hun bedrijfskritische gegevens en data die onderworpen zijn aan strikte wet- en regelgeving, om risico´s te elimineren en de reputatie te beschermen.


Controleren van de IT-backup van PublieksWerk thumbnail
02-06-2016

Controleren van de IT-backup

Er is teveel blind vertrouwen. Backup-diensten moeten worden gecontroleerd. Opslagmedia onder beheerste omstandigheden worden opgeslagen.


Tradedoubler is Yves Rocher’s exclusieve affiliate marketing-partner in Nederland van PublieksWerk thumbnail
04-04-2013

Tradedoubler is Yves Rocher’s exclusieve affiliate marketing-partner in Nederland

Tradedoubler, toonaangevend in performance-based affiliate marketing en technologie, en Yves Rocher, expert in plantaardige cosmetica, hebben in Nederland een exclusieve


Eén op de vijf Nederlandse bedrijven heeft geen plannen met Big Data van PublieksWerk thumbnail
06-12-2012

Eén op de vijf Nederlandse bedrijven heeft geen plannen met Big Data

Nieuw Europees onderzoek van Iron Mountain laat zien dat de helft niet weet hoe te profiteren van Big Data -


Plan van Aanpak om waardevolle informatie te beschermen van PublieksWerk thumbnail
15-11-2012

Plan van Aanpak om waardevolle informatie te beschermen

´Organisaties moeten hun Corporate Information Responsibility nemen´ Rotterdam, 15 november 2012 – Informatiebeheerder Iron Mountain, bedrijfsadviseur PwC en andere deskundige


01-11-2012

Enlogic werpt zich in de strijd tegen de groeiende energieproblemen van datacenters

Enlogic’s slimme energieverbruik metende en bewakende PDU´s fungeren als de hersens van het serverrack, in combinatie met omgevingssensoren die de omstandigheden in het datacenter voortdurend bewaken op bijvoorbeeld overbelasting van de elektrische circuits en die behoeden voor het gevaar van doorbranden van de bedrading, of welke risico´s dan ook die kritieke IT-faciliteiten kunnen bedreigen.


Be Informed benoemt Jan Willem Boissevain tot managing director Benelux van PublieksWerk thumbnail
01-11-2012

Be Informed benoemt Jan Willem Boissevain tot managing director Benelux

Be Informed is er trots op vandaag aan te kondigen dat Jan Willem Boissevain in dienst treedt als Managing Director.


25-10-2012

´Smartphone kan de redding van de winkelstraat zijn´

Vier van de tien mobiele zoekopdrachten, leiden tot een winkelaankoop, blijkt uit Europees onderzoek van Tradedoubler De traditionele winkelstraat dreigt


11-10-2012

Steeds complexere wereld groeit Nederlandse bedrijfsleven boven het hoofd

Onderzoek van Be Informed wijst uit dat bedrijven en overheden veel problemen ondervinden bij toenemende complexiteit en daardoor grote risico´s


02-10-2012

AdRepublic lanceert JustPremium: Ad Exchange voor High Impact Rich Media

Online advertising specialist AdRepublic lanceert JustPremium (JPX). Dankzij deze innovatieve nieuwe Ad Exchange kunnen High Impact Rich Media advertenties voor


Iron Mountain met Software Escrow Services gevolmachtigde derde voor SAP MKB-toepassingen van PublieksWerk thumbnail
24-09-2012

Iron Mountain met Software Escrow Services gevolmachtigde derde voor SAP MKB-toepassingen

Iron Mountain en SAP beschermen maatwerksoftware Rotterdam en Waldorf (Dld), 24 september 2012 – SAP en Iron Mountain beginnen een


Escrow van PublieksWerk thumbnail
24-09-2012

Escrow

Iron Mountain met Software Escrow Services gevolmachtigde derde voor SAP MKB-toepassingen Iron Mountain en SAP beschermen maatwerksoftware Rotterdam en Waldorf


18-09-2012

Prinsjesdag en de Miljoenennota

´Investeren in ICT buigt bezuinigingen om in besparingen´ Vandaag, op Prinsjesdag, presenteert Minister van Financiën De Jager zijn Rijksbegroting aan


11-09-2012

Geluidsnet houdt het gezellig

Geluidsnet voorziet in de behoefte aan betrouwbare, objectieve gegevens over geluidsniveaus en -patronen in woon-werkomgevingen en in uitgaansgelegenheden.


Be Informed geselecteerd als softwareleverancier UWV van PublieksWerk thumbnail
10-09-2012

Be Informed geselecteerd als softwareleverancier UWV

Be Informed is geselecteerd door UWV als softwareleverancier.