Onderzoek wijst uit: mobieltje van de zaak is vaak onnodig duur

Onderzoek wijst uit: mobieltje van de zaak is vaak onnodig duur van Releasetms

Door: Releasetms  15-05-2009
Trefwoorden: Telecom, Besparing, Releasetms

ReleaseTMS onderzocht het telecombeheer van 150 middelgrote en grote bedrijven in Nederland. Belangrijkste conclusie: bij veel bedrijven ontbreekt beleid op het gebied van telecom. Ook wordt de telecom niet actief beheerd. Op jaarbasis kost dit bedrijven tienduizenden euro's. Bedrijven geven aan dit te willen veranderen, onder andere door de recessie.

De opvallendste onderzoeksresultaten en trends

• Telecombeleid
Beleid heeft onder andere te maken met: Wie krijgt een telefoon van de zaak en wat voor één? Waar mag deze telefoon voor gebruikt worden? Hoe vaak heb je recht op een nieuw toestel, wat gebeurt er bij verlies en voor wie zijn de kosten? Wat zijn de verantwoordelijkheden van de medewerker? Echter ruim 65% van de ondervraagde bedrijven heeft op dit moment geen actief telecombeleid. 75% daarvan zegt zo'n beleid te willen invoeren en de helft ervan wil dat dit jaar nog doen.

• Telecombeheer
Beheren van de telecom betreft een aantal zaken als: Welke abonnementen zijn geschikt voor welke medewerker? Hoeveel toestellen en abonnementen zijn er op voorraad? Moet elke medewerker echt een mobiel? Zijn de medewerkers zich bewust van de kosten? Moet iedereen zomaar overal heen kunnen bellen? Het antwoord op dat soort vragen helpt al om de kosten binnen de perken te krijgen. Maar bedrijven geven in het onderzoek aan niet altijd in staat te zijn om zelfstandig antwoord te geven op de vragen.

• Sturing op kosten
Ruim 70% van de bedrijven stuurt niet op de kosten van mobiele telefonie. Meer dan de helft van deze bedrijven wil dat dit jaar wel gaan doen.

• Privé
Ruim 20% van de ondervraagden wil privé-belkosten in 2009 gaan verrekenen met het salaris.

• Minder mobieltjes
Tot een half jaar geleden zag ReleaseTMS het aantal 06-nummers bij zijn klanten toenemen. Maar de afgelopen zes maanden zien we duidelijk een afname van soms wel 20% van het aantal mobiele telefoons. Ruim 50% van de ondervraagde bedrijven denkt dat het aantal mobieltjes in 2009 zal afnemen.

40% besparing mogelijk
Uit gegevens van klanten van ReleaseTMS blijkt dat er op het gebied van beleid en beheer flinke besparingen mogelijk zijn. Door actief telecombeheer nemen de kosten van mobiele telefonie af met 20%. En als een bedrijf actief stuurt op de kosten, kunnen de besparingen oplopen tot zo'n 40%!

Over ReleaseTMS
ReleaseTMS biedt solutions, services en consultancy op het gebied van telecommunicatie voor midden- en groot bedrijf. We adviseren onze klanten en ontwikkelen de diensten en solutions die daarbij passen. We bieden ook de volledige service eromheen aan. Zo helpen we onze klanten hun telecom onder controle te krijgen en te houden.

Meer informatie
Voor meer informatie over ReleaseTMS kijkt u op www.releasetms.com. Interesse in het onderzoek?
Neem dan contact op met Erik Jan Keijzer op ejkeijzer@releasetms.com, (020) 668 18 18

Trefwoorden: Besparing, Releasetms, Telcoview, Telecom, Telecom Cost Management,