Stamrecht BV in België extra aantrekkelijk

Door: Second Start Stamrecht BV's  30-09-2011
Trefwoorden: Fiscaal Advies, Gouden Handdruk, Ontslagvergoeding

Periodieke uitkeringen krijgen in België vanuit een stamrecht BV kan erg attractief zijn wanneer aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt. Aangezien veel Nederlanders in België wonen, kan het geen kwaad hier wat nader op in te gaan.
 
Onder veel belastingverdragen vallen stamrechtuitkeringen onder de inkomsten uit vroegere arbeid die over het algemeen aan het bronland, in dit geval Nederland worden toegewezen. Als de periodieke uitkeringen vast en gelijkmatig zijn, worden deze echter door de Belgische belastingdienst als lijfrenteuitkeringen beschouwd. En wanneer deze inkomsten samen met bepaalde pensioeninkomsten niet boven de 25.000 euro uitkomen, heft Nederland niet en België slechts tegen een tarief van 15% over 3% van het bedrag van het stamrecht, vrijwel niets dus.
 
Maar waar moet je de stamrecht BV vestigen en moet het wel een Nederlandse BV zijn? Er zijn drie opties:
 
1. Een Nederlandse stamrecht BV oprichten in Nederland gevestigd houden.
In dat geval moet ofwel een in Nederland wonende directeur aangezocht worden of je moet de directie vanuit Nederland voeren. Dat zou bijvoorbeeld kunnen als je nog in Nederland werkzaam bent.
 
2. Een Nederlandse stamrecht BV die in België gevestigd wordt.
Hier zit enige ambtelijke rompslomp aan vast met als gevolg extra kosten.
 
3. Een Belgische BVBA
Dit kan gunstig zijn als je in België een eigen onderneming wilt gaan beginnen. Het opzetten van een BVBA is echter wel ingewikkelder en duurder dan een Nederlandse BV.
 
Indien 1. mogelijk is, verdient dit meestal de voorkeur, tenzij je in België een bedrijf wilt gaan beginnen, dan kan 3. aantrekkelijk zijn. Mogelijkheid 2. heeft alleen zin als de BV er toch al is en 1. onmogelijk is.
 
Het is wat uitzoekwerk waarbij asistentie van een belastingadviseur die met beide landen ervaring heeft waardevol kan zijn. Maar het resultaat kan de moeite waard zijn. Zouden dorpen als Brasschaat soms vol met boventallige Nederlandse werknemers zitten?

Trefwoorden: Fiscaal Advies, Gouden Handdruk, Ontslagvergoeding, Stamrecht Bv

Ander nieuws en updates van Second Start Stamrecht BV's

Zakelijk sparen vergelijken via Second Start van Second Start Stamrecht BV's thumbnail
20-11-2011

Zakelijk sparen vergelijken via Second Start

De hoogste rente voor zakelijk sparen krijgt u nu via Second Start. Ook voor stamrecht BV's, pensioen BV's en vrijgestelde beleggingsinstellingen.


Zelf een stamrecht BV oprichten van Second Start Stamrecht BV's thumbnail
17-09-2011

Zelf een stamrecht BV oprichten

Second Start daagt u uit zelf een stamrecht BV op te richten!