Huis kopen juist nu interessant!

Huis kopen juist nu interessant! van Simone Pots Re/max Makelaar

Door: Simone Pots Re/max Makelaar  18-02-2009
Trefwoorden: Hypotheek, Makelaar, Kopen

Verzekeringsmaatschappij Reaal is door de overname van een aantal grote verzekeraars en als belanghebbende in de SNS Bank sinds enkele jaren één van de belangrijkste spelers in de Nederlandse financiële wereld. Volgens het onderzoek van Reaal hebben de respondenten op het onderzoek meer vertrouwen in hun financiële advieskantoren (53 procent) dan rechtstreeks in banken en verzekeraars (47 procent). Daarnaast maken velen als voorbereiding op het gesprek over de hypotheek gebruik van de vergelijkingssites op internet.

Hypotheekschuld aflossen!
Ongeveer zestig procent van de deelnemers aan het onderzoek zegt meer zorgen te hebben over het verkrijgen van een gunstige hypotheek tijdens de kredietcrisis, terwijl slechts ruim een derde bezorgd is over de hoogte van de hypotheeklasten. Het aantal respondenten dat kiest voor een spaarhypotheek, waarmee de hypotheek gegarandeerd geheel of deels wordt afgelost (43 procent) is vrijwel even groot als het aantal dat kiest voor een volstrekt aflossingsvrije hypotheek (42 procent).
Merkwaardigerwijs vindt ongeveer de helft het desondanks belangrijk dat de hypotheek over dertig jaar, wanneer de fiscale aftrekbaarheid ophoudt, volledig is afbetaald.

Maandlasten aflossingsvrij lager
De uitslag van het onderzoek is opvallend omdat veel potentiële huizenkopers de afgelopen maanden in grote aarzeling zijn vervallen. Ook is gebleken dat in de afgelopen vijf jaar het aantal aflossingsvrije hypotheken ten opzichte van de periode daarvoor is verdrievoudigd. Dat is niet helemaal onlogisch want de maandlasten van een aflossingsvrije hypotheek liggen lager dan die van een beleggingshypotheek en aanzienlijk lager dan die van een spaarhypotheek. Binnenkort verschijnt op deze site een artikel over de gevolgen van een aflossingsvrije hypotheek op de lange termijn.

Hypotheekadviseur populairder
Ook is opvallend dat de voorkeur van de meeste respondenten weer uitgaat naar een hypotheekadvies van de onafhankelijke hypotheekadviseur boven de banken en verzekeraars. De pers is de laatste jaren behoorlijk met de knoet over de hypotheekadviseurs heen gegaan. Zij zouden vooral teveel verdienen. De aanval via de media heeft in ieder geval geleid tot een sterke en verplichte verhoging van de kwaliteitseisen aan de adviseurs, hetgeen heeft geresulteerd in een uitstroom uit het hypothekencorps van matige adviseurs en snelle verdieners. Gebleken is dat nu de economie behoorlijk tegenzit, slechts de kwaliteitskantoren overblijven. De consument reageert daar kennelijk positief op.

bron: www.wegwijs.nl/3081/

Trefwoorden: Huizen, Hypotheek, Hypotheekadviseur, Kopen, Makelaar