Je huis in 2009 - Wat verandert er allemaal voor woningbezitters? (6-1-2009)

Door: Simone Pots Re/max Makelaar  04-02-2009
Trefwoorden: Makelaar, Energielabel, Huizenbezitters

Alle ogen van (toekomstige) huizenbezitters zijn nu gericht op de huizenprijzen. Moeten we rekening houden met een inzakkende huizenmarkt of treedt herstel in?
In al deze turbulentie zou je vergeten dat de huizenmarkt ook op andere vlakken in beweging is. Z24 zet een aantal maatregelen op een rij.

OZB
De gemeentelijke woonlasten gaan volgend jaar met gemiddeld 3,2 procent omhoog, zo becijferde de Vereniging Eigen Huis onlangs. Of dat ook voor jou geldt, valt nog te bezien, want de verschillen tussen gemeenten zijn erg groot.

Woon je in Drimmelen, dan moet je flink in de buidel tasten: de onroerende zaakbelasting (OZB) gaat hier met maar liefst 25 procent omhoog. En ben je vrijgezel met een leuk huis in Rhenen, dan zie je de rioolrechten ruim verdubbelen.

Je kunt dan beter verhuizen naar Hilversum, waar huiseigenaren volgend jaar ruim 4 procent minder aan gemeentelijke heffingen kwijt zijn.

Eigenwoningforfait
Het eigenwoningforfait is een belast, fictief inkomen dat een huiseigenaar uit het bezit van zijn woning zou kunnen ontvangen. Tot nu toe kende deze woonbelasting een maximum van 9.300 euro, maar dat plafond verdwijnt per 1 januari. Hierdoor geldt voortaan voor elke woning een bijtelling van 0,55 procent van de WOZ-waarde.

Voor de duurste categorie woningen - met een WOZ-waarde boven de miljoen euro - gaat in 2010 het eigenwoningforfait verder omhoog.

Energielabel
Er komt een vernieuwd energielabel voor woningen. Voortaan wordt ook rekening gehouden met het type woning. Ook zal het label duidelijk aangeven hoe energiezuinig je huis is ten opzichte van vergelijkbare woningen. Hierdoor wordt het voor huizenkopers makkelijker om bijvoorbeeld hoekwoningen of appartementen met elkaar te vergelijken. Verder krijg je een uitgebreidere toelichting op de mogelijkheden om je huis energiezuiniger te maken.

Verhuiskosten
Als je moet verkassen vanwege je werk mogen de verhuiskosten onbelast worden vergoed. De criteria om hiervoor in aanmerking te komen waren echter vrij ingewikkeld. Daar komt nu verandering in.

Als je verhuist binnen twee jaar nadat je een nieuwe baan hebt aangenomen, is dat voor de Belastinginspecteur voortan voldoende bewijs dat je om zakelijke redenen je spullen moest pakken. Je nieuwe huis moet dan wel binnen een straal van tien kilometer van het bedrijf staan, terwijl je oude woning niet verder dan 25 kilometer van je werkplek gesitueerd was. In andere gevallen moet je kunnen aantonen dat je echt vanwege je werk moet verhuizen.

Goed nieuws is ook dat de maximale verhuisvergoeding omhoog gaat.

Advieskosten
Kom je bij een financieel adviseur, bijvoorbeeld voor een hypotheek of een lijfrente, dan is het straks geen verrassing meer wat deze bank of tussenpersoon aan jou verdient. Hij wordt komend jaar namelijk verplicht om alle kosten die hij voor zijn advies berekent voor jou op papier te zetten. Dit kan een uurtarief zijn, maar ook een percentage aan provisie.

Omzetprovisie
Het is komend jaar ook afgelopen met zogeheten omzetprovisie: bonussen die commercieel adviseurs van banken en verzekeraars ontvangen als ze een bepaalde omzet halen.

Kredietreclame
‘Roken is dodelijk’, staat op sigarettenpakjes. Vanaf januari is een vergelijkbare waarschuwing ook verplicht in kredietreclames. Met een waarschuwingszin en een symbool moet de kredietverlener of –adviseur consumenten wijzen op de risico's van lenen en kopen op afbetaling. Vanaf april gaat beurswaakhond AFM aanbieders hier ook op controleren.

De waarschuwing geldt voor alle reclame-uitingen. Alleen commercials en advertenties voor hypotheken ontspringen de dans.

bron: z24

Simone Pots RE/MAX makelaar
www.makelaarsinformatie.nl
simonepots@remax.nl
06-28200795

Trefwoorden: Energielabel, Huizenbezitters, Makelaar