De Belevenis gaat van start in Noord-Holland!

Door: Stichting De Belevenis  23-03-2009
Trefwoorden: Dementerenden, Uitgaanscentrum, Ernstig Meervoudige Beperking

De reizende Belevenis is een splinternieuw uitgaanscentrum van ruim zestienhonderd vierkante meter dat verspreid over ons land haar deuren zal openen. Elke centimeter daarvan richt zich op genieten! Zo biedt het centrum acht verschillende themawerelden waar bezoekers samen met hun familieleden of begeleiders grenzeloos kunnen ervaren, ontdekken en beleven.

Er is een onderwaterwereld, een tropenwereld, een wolkenwereld, een grottenwereld, een Oosterse wereld en een winterwereld. Er worden aangepaste theatervoorstellingen gespeeld, er worden massages geboden en in het eigen restaurant 'de Lekkernis' worden onze gasten culinair verwend.

Het centrum beschikt vanzelfsprekend over alle noodzakelijke (zorg)aanpassingen en faciliteiten.  Zo zijn er aangepaste toiletten en verschoningsruimtes, douchebrancards en de meest voorkomende tilliften. De Belevenis biedt dagelijks plaats aan dertig gasten en hun begeleiders. Deskundige medewerkers en vrijwilligers worden ingezet om iedereen een onvergetelijke dag te bezorgen.

Prikkelarm of prikkelrijk
Alle activiteiten en attracties richten zich op ‘zintuiglijke stimulering’; het aanbieden van prikkels om iemand bewust te maken van zijn omgeving, hem/haar uit te dagen daar iets mee te doen en contact te maken met een ander en de omgeving. De Belevenis is een manier van uitgaan zijn die past bij ieders wensen en mogelijkheden, met een goede balans tussen actie en rust. Muziek, geluiden, licht en video-effecten en al het actiemateriaal worden aangestuurd vanuit een technisch centrum. Hierdoor is het mogelijk om op vastgestelde tijden een prikkelrijk- of prikkelarm programma te bieden.

Aparte programmering - kinderen, volwassenen en ouderen
De Belevenis is er voor mensen die functioneren op een zeer laag niveau en die baat hebben bij rustige activiteiten gericht op zintuiglijke stimulering. Er zijn speciale dagen voor kinderen, voor volwassenen en voor ouderen in de laatste fase van het dementieproces. De inrichting van het centrum zal op deze dagen hetzelfde zijn, maar de aangeboden activiteiten zullen (in nuances) verschillen. Ook omgevingsfactoren waaronder de belichting, het geluid en de keuze van muziek zullen op de bezoekersgroep worden afgestemd.

Openingstijden en prijzen
De Belevenis is zeven dagen per week geopend tussen 09.30 uur en 17.00 uur. Vooraf reserveren is noodzakelijk. Bezoekers betalen een entreeprijs van 32,50 voor een hele dag inclusief lunch, theatervoorstelling en gebruik van alle faciliteiten. Begeleiders betalen 15,00 als bijdrage in de kosten voor lunch, drankjes en hapjes. Vereiste minimale begeleiding: 1 begeleider voor drie gasten.

Meer informatie is te vinden op: www.debelevenis.nl

Trefwoorden: Dementerenden, Ernstig Meervoudige Beperking, Uitgaanscentrum, Zintuigelijke Stimulering,