Studelta deelt 45.000 condooms uit aan studenten

Door: Studelta  04-09-2006

ALKMAAR – Talentenorganisatie Studelta deelt aankomende week van woensdag 6 september tot en met donderdag 7 september aan het begin van het nieuwe studiejaar 45.000 condooms uit bij hogescholen en universiteiten in Amsterdam, Alkmaar, Tilburg, Breda en Den Bosch en Utrecht. Het ambitieuze bedrijf, finalist voor de ?Entrepreneur of the Year 2006?-award, wil studenten bewust laten worden in hun verantwoordelijkheid, zowel bij veilig vrijen als hun aankomende maatschappelijke carrière.

Het is de laatste weken steeds vaker in het nieuws. Te veel jongeren hebben seksueel contact zonder condoom. Hierdoor lopen zij het risico besmet te raken met een seksueel overdraagbare aandoening (SOA).

Alles draait volgens Joris Hoogenbosch, initiatiefnemer van Studelta, om het nemen van verantwoordelijkheid. ,, Misschien een rare vergelijking, maar seks speelt op die leeftijd net als hun aankomende maatschappelijke carrière een belangrijke rol. Het maken van de juiste keuzes is erg belangrijk. ‘Het overkomt mij toch niet’ is ook nog vaak één van de oorzaken dat de jongeren besluiten om onveilig te vrijen. Terwijl vrijen zonder condoom net zo gevaarlijk kan zijn als Russisch roulette en daar ziet wel iedereen het gevaar van in.”

Maatschappelijk belang
Met stickers als ‘Met zekerheid aan de slag!’ en ‘Haal eruit wat erin zit!’ op de verpakking probeert Studelta met dubbele betekenis de studenten te bereiken. De condooms worden gratis verstrekt door de talentenorganisatie en daar heeft Studelta haar redenen voor.

Hoogenbosch: ,,Condooms kosten ongeveer 1 euro per stuk. Dat vinden wij te duur, terwijl iedereen weet hoe belangrijk het gebruik van condooms is. Ik zou graag willen zien dat condooms óf een stuk goedkoper worden óf dat ze geheel of gedeeltelijk declarabel worden bij de zorgverzekeraar. Aangezien dit nog niet het geval is en we zelf schrokken van de conclusies van alle onderzoeken die de laatste weken door verschillende instanties zijn gehouden, vonden we het ook ónze verplichting om er iets aan te doen.”

De talentenorganisatie heeft dan ook besloten om eventueel in de nabije toekomst studenten kwaliteitscondooms goedkoper aan te bieden via haar website. Hoogenbosch: ,,Dan denken we aan dertig condooms voor vijf euro inclusief verzendkosten. Van daaruit moeten de studenten hun eigen verantwoordelijkheid pakken, net als wanneer ze via ons een studiegerelateerde baan aangeboden krijgen. Dit sluit helemaal aan bij ons concept: Your talent. Your future. Your world. Het gaat om de kansen die je krijgt en als je die krijgt dan moet je verantwoordelijkheid tonen om zelf van je maatschappelijke carrière, maar ook je sociale leven, een succes te maken.