Nieuwe opzet Proefschrift Huiswijncompetities door officieel partnership Koninklijk Horeca Nederland

Door: The Wine & Food Association  11-03-2008

Eerste regionale competitie

Diverse bedrijven maken kans op de officiële titel Huiswijn van het Jaar regio Zuid-Nederland. Importeurs én horecaondernemers uit de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland kunnen vanaf 10 maart hun beste huiswijn(en) inzenden naar de organisatie om voor deze titel in aanmerking te komen. Er kunnen alleen witte en rode wijnen worden ingezonden: In Nederland is (nog?) onvoldoende basis om prijzen voor roséwijnen die per glas worden geserveerd uit te reiken. In geen enkele categorie is het gehele jaar door dit type wijn per glas verkrijgbaar. Wel merkt de organisatie dat steeds meer bedrijven, in alle categorieën, inspelen op de behoefte van de consument en kiezen om kwalitatief betere en meer verschillende roséwijnen op de kaart te zetten.

Een uitgebreid reglement en inschrijfformulier voor Proefschrift Zuid Nederlandse Huiswijncompetitie zijn op te vragen via info@thewinesite.nl

Automatische plaatsing

De winnende wijnen per categorie worden automatisch geplaatst in de finale van de Proefschrift Nationale Huiswijncompetitie. De uitreiking hiervan vindt plaats tijdens de 7e editie van Wine Professional 2009. Deze grootste vakbeurs in de Benelux op het gebied van kwaliteitswijnen en fijne gastronomische producten wordt gehouden op 12,13 en 14 januari in de Amsterdam RAI.

Koninklijk Horeca Nederland officiële partner

De jubilerende branchevereniging Koninklijk Horeca Nederland (125 jaar) is met ingang van 2008 officieel partner geworden van alle Proefschrift Huiswijncompetities (regionaal en nationaal). Hiermee wil Koninklijk Horeca Nederland het belang van het fenomeen huiswijn benadrukken en tevens stimuleren dat in alle sectoren van de horeca in Nederland voor de gast een kwalitatief goed glas huiswijn verkrijgbaar is.

Vernieuwde opzet

In verband het officiële partnership met Koninklijk Horeca Nederland zijn de categorieën van Proefschrift Nationale Huiswijncompetitie aangepast aan de huidige marktsituatie. Dat betekent in de praktijk enkele kleine verschuivingen of wijzigingen en de toevoeging van drie nieuwe categorieën: Banqueting (hotelsector) & Catering, Wijnbar en Aziatische restaurants.
Door de behoefte aan het aanduiden van kwaliteitswijnen die in grote hoeveelheden geproduceerd worden en leverbaar zijn in de hotel- en cateringsector is deze categorie in het leven geroepen.
Voor het insturen van wijnen in deze categorie geldt dan ook een minimale verkrijgbaarheid van het aantal flessen in Nederland. Ook mogelijk is in deze categorie het fenomeen ‘bag in box’ of wijntapsystemen. Door de opkomst van diverse wijnbars in Nederland en de verwachte groei, is Wijnbar een nieuwe categorie. Deze competitie wordt nog niet regionaal georganiseerd, maar vindt één maal per jaar landelijk plaats. Ook nieuw is de categorie Aziatische Restaurants met specialistische keukens zoals de Koreaanse, Vietnamese, Maleisische, Indiase, Thaise, Chinese, Japanse, Indonesische en Filippijnse. Anno 2008 zijn sommige Aziatische restaurants bezig met een metamorfose op het gebied van wijn: je hoeft tegenwoordig niet meer verplicht een glas fris, water of bier te bestellen. Echter is in deze categorie nog veel werk te verzetten voor het merendeel van de bedrijven in deze sector.

Categorieën

1) Banqueting & Catering
2) Café & Discotheek
3) Eetcafé, Brasserie, Restaurant
4) Aziatisch
5) Elite Restaurant (aperitief en gastronomisch):
Michelinster, v.a. 15|20 punten GaultMillau, notering top 100 Lekker, lidmaatschap van een van de G7 samenwerkingsverbanden: Alliance Gastronomique, Les Patrons Cuisiniers, Jeunes Restaurateurs d’Europe, Relais Restaurants, Châteaux et Résidences, Fine Eastern Restaurants, Selected Indonesian Restaurants)
6) Wijnbar (1 jaarlijkse landelijke competitie, aperitief en prestige)

Functie van de wijn

Gebleken is dat in de laatste twee categorieën duidelijk sprake is van meerdere en verschillende stijlen/soorten wijnen die per glas geserveerd worden. Hierbij is de functie die de wijn ‘bekleedt’ niet onbelangrijk. In de categorie Elite Restaurant hebben wijnen een aperitieffunctie en worden er wijnen geserveerd die een belangrijke functie als maaltijdbegeleider vervullen. In de categorie Wijnbar treffen we dikwijls veel wijnen per glas aan die als huiswijn fungeren en als aperitiefwijn worden geserveerd, maar ook is er veel vraag om prestigieuze wijnen per glas te serveren. Daarom worden er in die twee categorieën in zowel wit als rood twee winnende wijnen (aperitief en gastronomisch en aperitief en prestige) gekozen.

noot redactie/niet bestemd voor publicatie:

voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
The Wine & Food Association
Contactpersoon Carsten Klint
T 020 - 625 12 98
G 06 - 5242 1130
@ info@thewinesite.nl

 


Contact The Wine & Food Association

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share