Bekendmaking laureaat en uitreiking 16e VSB Poëzieprijs op

Bekendmaking laureaat en uitreiking 16e VSB Poëzieprijs op van Vsb Poezieprijs 2009

Door: Vsb Poezieprijs 2009  02-04-2009
Trefwoorden: Tekstschrijvers, Poezie, Dichters

Amsterdam, 1 april 2009 

De VSB Poëzieprijs is de belangrijkste poëzieprijs in het Nederlandse taalgebied..

De jury heeft de volgende vijf dichtbundels uit een aanbod van 107 inzendingen genomineerd:
• Zoek de lege gebieden (Van Gennep) – Lidy van Marissing
• omdat ik ziek werd (Querido) – Bart Meuleman
• Kooi (De Bezige Bij) – Alfred Schaffer
• Het leven van (Contact) – Nachoem M. Wijnberg
• zouttong (Querido) – B. Zwaal

De jury van de VSB Poëzieprijs 2009 bestaat uit:
• Rob Schouten, voorzitter (dichter, columnist, literair criticus)
• Erwin Jans (dramaturg Toneelhuis Antwerpen)
• Maaike Meijer (literatuurwetenschapper; hoogleraar-directeur Centrum voor Gender en Diversiteit Universiteit Maastricht)
• Daniël Rovers (essayist)
• Anne Vegter (dichter)

Feestelijke slotavond: donderdag 9 april 2009 om 20.00 uur
Deze avond in De Rode Hoed is openbaar en wordt gepresenteerd door dichter en VPRO-journalist Wim Brands. Op 9 april maakt Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet bekend wie de laureaat van de VSB Poëzieprijs 2009 is geworden. Een feestelijke slotavond van de zestiende editie van de VSB Poëzieprijs met o.a. de genomineerde dichters, de tweede Hugo Claus-proloog uitgesproken door Anneke Brassinga, een laudatio door juryvoorzitter Rob Schouten, een rede van de laureaat en luisterliedjes van Tom Pintens.

Publiekslaureaat ook bekend op 9 april
Voor de tweede maal in de geschiedenis van de VSB Poëzieprijs kunnen alle liefhebbers van Nederlandstalige poëzie hun eigen laureaat kiezen door een stem uit te brengen op hun favoriete bundel en dichter via de website (www.vsbpoezieprijs.nl). De publieksstemming sluit op maandag 6 april 2009 om 24.00 uur.

Uitgave ‘De 100 beste gedichten van 2008’
Voor de dertiende keer verschijnt (op 4 april bij de opening van ‘De week van de poëzie’ in het Theater van ’t Woord in Centrale Bibliotheek Amsterdam) een keuze uit de ingezonden bundels, onder de titel ‘De 100 beste gedichten van 2008’. Samenstelling: Rob Schouten, juryvoorzitter 2009. Deze bloemlezing – een uitgave van De Arbeiderspers - geeft een goed overzicht van de poëzie van het afgelopen jaar.


De Rode Hoed en School der Poëzie
Net als voorgaande jaren organiseren School der Poëzie en De Rode Hoed, vanaf de nominatie tot en met de uitreiking van de VSB Poëzieprijs, een aantal activiteiten in het hele land. Zo is er de website (www.ikdicht.nl) voor de publicatie van gedichten, de PoëzieSalon op maandag 6 april om 20.00 uur in De Rode Hoed, een poëziewedstrijd voor kinderen en jongeren, zijn er masterclasses, animatiefilms en poëzieclips, het VSB Jongerendebat (www.versgedicht.nl) en de foto expositie ‘Dichter bij handschrift’ in de foyer van De Rode Hoed, met portretfoto’s van de genomineerde dichters door fotograaf Roger Cremers, winnaar World Press Photo categorie Arts & Entertainment.

Het VSBfonds
Met zijn financiële steun aan de VSB Poëzieprijs onderstreept het VSBfonds zijn belang bij kwalitatief hoogwaardige poëzie. Daarnaast wil het VSBfonds de waardering voor taal en literatuur onder een breed publiek vergroten. Op het gebied van kunst en cultuur ondersteunt het VSBfonds projecten die een bijdrage leveren aan nieuw cultureel burgerschap en het creëren van ‘maatschappelijk geluk’ (www.vsbfonds.nl).

Website
Uitgebreide informatie is te vinden op www.vsbpoezieprijs.nl.

Trefwoorden: Dichters, Poezie, Poezieprijs, Rode Hoed, Tekstschrijvers,

Contact Vsb Poezieprijs 2009

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share