Oogcontrole voor deelnemers Special Olympics

Door: Vu Medisch Centrum  05-06-2008
Trefwoorden: Arts, Ziekenhuis, Huisarts

Oogcontrole voor deelnemers Special OlympicsMedewerkers van oogheelkunde VU medisch centrum controleren samen met Opening Eyes Nederland de deelnemers van de Special Olympics op oogproblemen. Special Olympics is een sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Van hen is bekend dat zij vaak onopgemerkt met oogproblemen rondlopen. Dit geeft bovenop hun verstandelijke beperking veel extra problemen. Met de controles hopen Opening Eyes en VUmc de oogproblemen op te sporen en te verhelpen door hen direct en kosteloos een bril aan te meten.Op 6, 7 en 8 juni 2008 vinden in Amsterdam voor de vijfde keer in Nederland de Nationale Special Olympics plaats. Het is een groot sportevenement – met zo’n 1.700 deelnemers – voor mensen met een verstandelijke beperking. Op meerdere locaties in Amsterdam zullen niet minder dan 18 sporten worden beoefend. De status van de wedstrijden is te vergelijken met een Nederlands Kampioenschap voor mensen zonder beperking.

Mensen met een verstandelijke beperking kunnen zich veelal moeilijk uiten, waardoor zij vaak lang met oogproblemen rondlopen voordat deze worden opgemerkt. Een evenement als Special Olympics is een uitgelezen kans om een grote groep mensen met een verstandelijke beperking op deze aandoeningen te onderzoeken.

Ruim 45 optometristen zullen de sporters oogheelkundig controleren. Indien een bril noodzakelijk is, wordt deze direct en kosteloos aangemeten. Als er afwijkingen aanwezig zijn, zal de oogarts van VU medisch centrum tot nader onderzoek overgaan. Naar verwachting worden zo’n 7.00 spelers tijdens het sportevenement onderzocht.

Trefwoorden: Arts, Gehandicaptenzorg, Huisarts, Oog, Verpleegkundige, Ziekenhuis