Eerste kankerpatiënt bestraald met betere en snellere technologie

Door: Vumc  22-05-2008
Trefwoorden: Arts, Gezondheidszorg, Ziekenhuis

Bij de behandeling van patiënten met kanker is het belangrijk dat gezonde weefsels rondom de tumor zo veel mogelijk gespaard blijven van straling. “Met deze technologie kan dat”, aldus prof.dr. Ben Slotman, hoofd van de afdeling radiotherapie van VU medisch centrum. “Het systeem kan zeer ingewikkelde precisie-dosisverdelingen, waarbij gezond weefsel optimaal wordt gespaard, uitvoeren met één enkele draaiing van het bestralingsapparaat rondom de patiënt. Voorheen bereikten we dit alleen door toediening van een groot aantal stilstaande bestralingsbundels vanuit verschillende richtingen.”

Groot voordeel is dat de nieuwe behandeling minder tijd in beslag neemt. “Het risico dat een patiënt beweegt – en daarmee het risico dat gezond weefsel in aanraking komt met straling – is dus veel kleiner met de nieuwe techniek. Daarnaast is de korte bestralingsduur comfortabeler voor de patiënt. Het heeft natuurlijk ook economische voordelen. Er kunnen immers meer patiënten per dag van dezelfde apparatuur gebruikmaken. Dit is echt het systeem van de toekomst", aldus Slotman.

De RapidArc-techniek is een geavanceerde vorm van IMRT, intensiteitsgemoduleerde radiotherapie, uitwendige radiotherapie waarbij de straling zich zoveel mogelijk op de tumor richt en dus minder op de omringende gezonde weefsels. Zo kan een hoge stralingsdosis aan de tumor worden toegediend terwijl er minder nevenwerkingen ontstaan door bestraling van omliggende organen. De RapidArc-techniek werkt op basis van drie variabelen: de snelheid waarmee de apparatuur rondom de patiënt draait, de afmetingen van de opening waar de straling doorheen gaat, en de sterkte van de stralingsdosis.

Trefwoorden: Arts, Gezondheidszorg, Medisch, Radiotherapie, Tumor, Ziekenhuis

Contact Vumc

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share