Zowel ouders als technologie nodig om kinderen online te beschermen

Door: Webroot Software Inc  01-06-2007
Trefwoorden: Kinderen, Spyware, Malware

Ouders maar gedeeltelijk bewust van internetgebruik kinderen
43% tieners ontvangt ongevraagde uitnodigingen
Bijna 40% ondervraagde kinderen ontvangt expliciet seksueel getinte boodschappen


Boulder, 1 juni 2007 --- Webroot Software, ontwikkelaar van security software voor consumenten en de zakelijke markt, toont met internationaal onderzoek aan dat er tussen ouders en kinderen nog veel onduidelijkheid bestaat over internetgebruik. Het Webroot State of Internet Security rapport bevestigt al bestaande zorgen over internetgebruik van kinderen in de leeftijdscategorie van 5 tot 17 jaar. Uit het onderzoek blijkt dat er een groot verschil bestaat tussen de online activiteiten die kinderen opgeven versus wat ouders denken. Verder komen in het rapport ook potentiële juridische- en beveiligingsrisico’s aan de orde die ouders door het online gedrag van hun kinderen lopen en manieren om online activiteiten van kinderen te beveiligen.

“De genoemde verschillen, alhoewel wellicht niet schokkend voor sommige ouders, zijn op zijn minst zorgwekkend. Zonder goed toezicht van ouders brengen kinderen zichzelf in gevaarlijke situaties, geven gezinsinformatie bloot, of vertonen slecht gedrag zoals bijvoorbeeld illegaal downloaden van video- of muziekbestanden”, aldus Mike Irwin, COO bij Webroot Software. “Het goede nieuws is dat deze potentiële problemen voor een groot deel voorkomen kunnen worden als ouders dezelfde waakzaamheid aan de dag leggen voor online gebeurtenissen als ze al doen in de ‘offline’ wereld. Een goede communicatie met onze kinderen en het vaststellen van regels met de hulp van technologie, kunnen een groot verschil maken.”

Internet misverstanden
Ondanks dat meer dan 70% van de ondervraagde kinderen aangaf dat hun ouders vragen naar hun online activiteiten blijkt uit het Webroot State of Internet Security rapport dat er een aantal belangrijke verschillen zijn in perceptie tussen ouders en kinderen.

- 45 % van de ondervraagde kinderen geeft aan dagelijks meer dan drie uur op internet actief te zijn, terwijl het National Center for Educational Statistics in de Verenigde Staten aangeeft dat 61% van alle dertienjarigen maximaal één uur per dag aan huiswerk besteed; 76% van de ondervraagde ouders denkt dat kinderen dagelijks twee uur of minder actief zijn op internet.
- 40 % van de kinderen is dagelijks actief op instant messaging en sociale netwerken als MySpace; slechts 30% van de ouders denkt dat hun kinderen deze websites bezoeken.
- Meer dan de helft van de kinderen geeft aan online te kopen; 71 % van de ouders antwoordt dat hun kinderen niets online kopen.

Ouders maken zich zorgen
Het rapport laat ook zien dat ouders en andere verantwoordelijken voor kinderen tussen de 5 en 17 jaar zich zorgen maken over de risico’s die aan internetgebruik verbonden zijn, zoals blootstelling aan bedreigingen en pornografie.

- 43% van de ondervraagde tieners die websites van sociale netwerken bezoekt, vertelden dat ze het afgelopen jaar uitnodigingen hadden ontvangen om iemand te ontmoeten die ze niet kenden.
- Bijna 40% van de kinderen tussen 11 en 17 jaar gaf aan in het afgelopen jaar expliciet seksueel getinte e-mail of pop-up advertenties te hebben ontvangen. Bijna 100% van de ondervraagde kinderen gebruikt e-mail.

Naast de noodzaak om hun kinderen te beschermen, moeten ouders ook niet vergeten om zichzelf te beschermen. Uit onderzoek bleek dat in huishoudens waar kinderen onder de 18 jaar internet gebruiken het aantal spyware-besmettingen met 28% was toegenomen binnen een periode van zes maanden.

“Niet alleen moeten ouders hun kinderen leren hoe je veilig online actief kunt zijn, ze dienen daarnaast zichzelf en hun computersystemen te beschermen. Als kinderen, onbewust of bewust van de risico’s, zich op gevaarlijk terrein begeven staan ook ouders en hun persoonlijke gegevens open voor cybercriminelen. Voorbeelden hiervan zijn chatten binnen sociale netwerken, op met malware besmette sites zomaar op links klikken of e-mail van vreemden openen”, licht Irwin toe.

--------------------------

Noot voor de redactie
Webroot publiceert elk kwartaal het State of Internet Security rapport, dat een grondige analyse geeft van de meest actuele computer- en databeveiligingsproblemen. Elk rapport legt de focus op een specifiek onderdeel van informatiebeveiliging en geeft toegang tot data, trends en best practices op dit gebied.

Het ‘State of Internet Security: Protecting Children Online’ rapport is gebaseerd op een onderzoek onder 600 kinderen en 600 ouders in de Verenigde Staten en de gegevens van meerdere onderzoeksinstellingen.

Wilt u de digitale editie van het State of Internet Security rapport ontvangen of meer informatie over Webroot of Spy Sweeper, dan kunt u contact opnemen met Joyce Roelofs, 035-5822730 of [email protected]

Over Webroot
Webroot Software, Inc. is ontwikkelaar en leverancier van beveiligingstechnologieën voor de wereldwijde consumenten- en zakelijke markt, zowel MKB als grote bedrijven. Webroot staat bekend om de veelbekroonde anti-spyware productlijn Spy Sweeper®. Webroot heeft haar productlijn verder uitgebreid met antivirusoplossingen in de producten Spy Sweeper met AntiVirus voor de consumentenmarkt en Webroot® SME Security voor de MKB-markt. Het bedrijf heeft tevens een product voor ouderlijk toezicht op de markt gebracht onder de naam Webroot® Child Safe®.

Webroot is een besloten vennootschap en wordt gesteund door enkele belangrijke spelers in venture capital, waaronder Technology Crossover Ventures, Accel Partners en Mayfield. Webroot’s software wordt consequent uitstekend ontvangen en aanbevolen door gerespecteerde, onafhankelijke media en recensenten en heeft miljoenen gebruikers over de hele wereld. Spy Sweeper en andere Webroot producten vindt u op http://www.webroot.com en op de planken bij de grote retailers in de Verenigde Staten, Europa en Japan. Webroot producten zijn ook beschikbaar als ‘branded’ oplossingen ofwel OEM-basis.

Meer informatie
Marcommit PR
Joyce Roelofs
Tel. 035-5822730 / 06-46293237
E-mail: [email protected]

Trefwoorden: Internetveiligheid, Kinderen, Malware, Spyware, Webroot

Contact Webroot Software Inc

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share