Wijs & van Oostveen: ‘Klimaatplan Obama biedt beleggingskansen’

Wijs & van Oostveen: ‘Klimaatplan Obama biedt beleggingskansen’ van Wijs & Van Oostveen Vermogensbeheer

Door: Wijs & Van Oostveen Vermogensbeheer  03-07-2009
Trefwoorden: Beleggen, Vermogensbeheer, Obama

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurde een paar dagen geleden een wetsvoorstel goed dat voor de eerste maal bedrijven in de VS verplicht hun broeikasgassen te beperken. Een belangrijke overwinning voor president Barack Obama, die van klimaatverandering en wetgeving voor duurzame energie een topprioriteit van zijn regering maakte. Wat kan de belegger hiermee? Wijs & van Oostveen Vermogensbeheer zet de mogelijkheden uiteen.

Eerste keer VS

Het is nog niet helemaal zeker of het wetsvoorstel het gaat halen. Maar Obama heeft wel een dringend beroep gedaan op de Senaat om het voorstel in het najaar definitief goed te keuren. De kern van het klimaatplan is de geplande afbouw van de uitstoot van broeikasgassen met 17% tegen 2020. Het is de eerste keer dat er in de Verenigde Staten bindende maatregelen worden genomen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het gaat uit van het Europese systeem: daar kunnen ondernemingen met hoge uitstoten emissierechten afkopen van bedrijven met een lagere uitstoot.

Wat kunnen beleggers nu met deze informatie?
Hoe dan ook zal door deze wetgeving de nadruk in de VS nog meer op duurzame energie, zoals zonne-energie en windenergie, komen te liggen. Er komt onder meer een gunstig belastingregime voor bedrijven in deze sector. Analisten op Wall Street noemden het al ‘de groene revolutie’ van Obama. En dat biedt kansen voor beleggers.

Solex-index*
De zogeheten Solex-index, een index met een mandje aandelen van internationale bedrijven die in zonne-energie actief zijn, noteert nu rond de 557 punten, ver onder het hoogste punt van 9 januari 2008 toen 1645,96 werd bereikt. Er is dus nog flink wat ruimte voor verdere stijging van de index. Bekendere bedrijven uit de sector zijn de Amerikaanse ondernemingen SunPower en Evergreen Solar en Chinese ondernemingen als LDK Solar en Trina Solar. Maar ook in Europa kunnen bedrijven, zoals het Duitse SolarWorld en het Spaanse Solaria Energia, ‘meeliften’ op de extra aandacht voor zonne-energie dankzij Obama.

Verder bieden beleggingen in windenergiefondsen nu kansen, zoals de Deense windmolenproducent Vestas. De koers van het aandeel Vestas liep de afgelopen maanden op van rond de 220 Deense kronen naar boven de 400, om nu rond de 383 Deense kronen te noteren. Nog ver verwijderd van het hoogste punt op 18 juni 2008, toen een stand van 700 werd bereikt.

Direct investeren in CO²
De ervaren belegger kan via het CO²-emissie Certificaat II van RBS rechtstreeks inspelen op de prijsontwikkeling van de CO²-rechten. Door de recessie daalde de future op deze rechten flink.

*Voor meldingen inzake de Wet Marktmisbruik klik hier

Trefwoorden: Beleggen, Klimaatplan, Obama, Vermogensbeheer,

Contact Wijs & Van Oostveen Vermogensbeheer

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share