Wijs & van Oostveen: Obama beleggen

Door: Wijs & Van Oostveen Vermogensbeheer  14-04-2009
Trefwoorden: Vermogensbeheer, Obama

De verkiezing van Barack Obama tot president van de VS biedt beleggers nieuwe kansen. Hij gaat de komende tien jaar $ 150 miljard in zonne-energie en infrastructuur investeren. Daarvan zullen bedrijven gaan profiteren. De vraag is nu welke bedrijven het meest interessant zijn voor de belegger. Wijs & van Oostveen vermogensbeheer heeft de kansen op een rij gezet.

Groene revolutie’

De verkiezing van Barack Obama, die deze maand aantreedt, heeft in de hele wereld enthousiasme ontketend. De eerste zwarte president van de VS vindt het tijd voor verandering, 'Time for a change'. Hij gaat op grote schaal investeren in alternatieve energiebronnen, zoals zonne-energie en windenergie. Analisten op Wall Steet hebben het al over ‘de groene revolutie’ van Obama. Er komt onder meer een gunstig belastingregime voor bedrijven in deze sector.
 
Kansrijke bedrijven*
Als we het over zonne-energie hebben, is het Amerikaanse First Solar een bedrijf om in de gaten te houden. Het maakt zonnecellen, is het grootste in zijn soort in de VS en groeit razend snel. Verder kan worden gedacht aan een belegging in de eveneens beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven SunPower, J A Solar, LDK Solar, Evergreen Solar of Trina Solar. Maar ook in Europa kunnen bedrijven, zoals het Duitse SolarWorld, ‘meeliften’ op de extra aandacht voor zonne-energie dankzij Obama.

Infrastructuur*
Obama heeft niet alleen aangekondigd heel veel geld in alternatieve energie te zullen steken, maar ook in infrastructuur, zoals wegen, bruggen en sluizen. Dit om de Amerikaanse economie, die flink in het slop is geraakt, te stimuleren. Amerikaanse bedrijven als Caterpillar en Terex, die onder meer zware trucks, bouwkranen en andere bouwvoertuigen fabriceren, zijn met het oog daarop kansrijke beleggingen.

Wind in de zeilen
Ook onder eerdere Amerikaanse presidenten kreeg een bepaalde sector van het bedrijfsleven vaak belangrijke impulsen, door de visie van de betreffende president. Zo kreeg onder president Clinton de informatiesector een belangrijke boost. En tijdens het bewind van president Bush werd de oliesector sterker en sterker. Dat was niet erg verrassend omdat de familie Bush grote belangen in deze sector heeft. Nu lijkt vooral de alternatieve energiesector de wind in de zeilen te krijgen

 

* De redacteur van dit artikel heeft op het moment van publicatie geen posities in betreffende fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik

Trefwoorden: Obama, Vermogensbeheer

Contact Wijs & Van Oostveen Vermogensbeheer

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share