Gevaarlijke 1-aprilgrappen

Door: G Data  31-03-2011
Trefwoorden: Fraude, G Data, Cybercriminelen

 

G Data waarschuwt voor themaspam op 1 april
 
Badhoevedorp, 31 maart 2011- Morgen is het 1 april en zullen talloze mensen wereldwijd allerlei grappen en grollen met elkaar uithalen. Ook cybercriminelen kennen deze traditie en maken er handig gebruik van om onvermoedende internetters in de val te lokken. G Data verwacht dat er morgen een toename zal zijn van gevaarlijke spam en berichten op social media-platforms, die tot doel hebben om computers met malware te infecteren. Volgens de experts van G Data is het wachten op berichten met links naar ‘grappige 1-aprilfilmpjes’.

“1 April is een speciale datum in de agenda van cybercriminelen. In het verleden bevatte spamberichten op deze datum onderwerpen als “April’s fool” en “Fool’s Day”. Dergelijke e-mailberichten kunnen het beste zonder te openen uit de inbox worden verwijderd, vooral als ze afkomstig zijn van onbekenden. Links in de berichten kunnen beter niet worden aangeklikt, aangezien de websites waar deze links naar leiden vaak schadelijke code bevatten die de pc besmet met malware,”vertelt Eddy Willems, Security Evangelist bij G Data. “Geïnfecteerde websites worden volop ingezet om malware te verspreiden. Spam en posts op fora, blogs en sociale netwerken zijn de belangrijkste middelen om bezoekers naar de besmette sites te lokken. Het is dan ook sterk aan te bevelen om een beveiligingsoplossing te gebruiken die real-time bescherming biedt tegen dit soort aanvallen.”

Tips voor veiliger surfen:

1.       Open geen e-mails van onbekenden, en klik in geen geval op links in dit soort mails, of op de bijlagen die erbij zitten.

2.       Cybercriminelen proberen misbruik te maken van het vertrouwen dat internetters hebben binnen sociale netwerken. Klik in dit soort omgevingen niet zo maar op links. Diensten als helpen om verkorte links te controleren.

3.       De taal die door vrienden wordt gebruikt in berichten kan een belangrijk teken zijn. Als een online vriend normaal altijd berichtjes post en berichten stuurt in het Nederlands, is het vreemd als er plotseling een Engelstalig berichtje, of een tekst in zeer krom Nederlands van deze vriend verschijnt. Wellicht gaat het in dat geval om een nepbericht.

4.       Het besturingssysteem en alle andere software op de computer, inclusief de security-software, dient altijd te worden geüpdatet. Software updates voor welk programma dan ook kunnen het beste direct worden gedownload en worden geïnstalleerd om beveiligingslekken in het systeem zo snel mogelijk te dichten.   

5.       Gebruik een degelijke beveiligingssuite die de veiligheid van alle websites die je wilt bezoeken controleert en een goed spamfilter bevat. Dit zorgt voor de meest effectieve bescherming tegen drive-by-download-aanvallen.  

6.       Spamberichten bevatten vaak een “Unsubscribe”-knop. Het is niet verstandig om deze knop te gebruiken, aangezien deze alleen maar aan de verstuurder bevestigt dat het e-mailadres in gebruik is. De spam die naar dat e-mailadres wordt toegestuurd kan dus na het aanklikken van ‘unsubscribe’ behoorlijk toenemen. Ditzelfde geldt voor het versturen van een antwoord naar de afzender.

Extra beveiliging op internet   

Tegenwoordig worden de meeste virussen verspreid via internet. Gebruikers van gratis anti-virusproducten zijn vaak onvoldoende beschermd tegen drive-by-download-aanvallen. G Data CloudSecurity dicht dit gevaarlijke gat in de beveiliging. Deze gratis browserplug-in voor Internet Explorer en Firefox blokkeert gevaarlijke websites vóór dat deze hebben kunnen laden in de browser. G Data CloudSecurity werkt samen met alle anti-virusoplossingen van elk merk en kan direct na de installatie worden gebruikt. Meer informatie over deze gratis oplossing is te vinden via .

Trefwoorden: Cybercriminelen, Fraude, G Data, Scam,