Grote opruiming van de computer

Door: G Data  01-04-2011
Trefwoorden: G Data

 

G Data pleit voor de grote voorjaarsschoonmaak

Badhoevedorp, 1 april 2011 – Met het aanbreken van de lente is het ook hoog tijd om computers te bevrijden van onnodige data en gedateerde software. Verouderde programma’s nemen geheugen in beslag, die voor relevante zaken zou kunnen worden gebruikt. Bovendien kunnen ze een pc onnodig traag maken. Maar het vervelendste is nog wel het gevaar waar oude software, die niet meer gepatcht en geüpdatet wordt, een computer aan blootstelt. G Data geeft tips voor een succesvolle voorjaarsschoonmaak en daarmee voor een veiligere computer.

In de loop der tijd verzamelt bijna iedereen oude data en software op zijn computer. Dit vertraagt de pc, neemt ruimte in en veroorzaakt een veiligheidsrisico dat niet moet worden onderschat. "Iedere gebruiker zou regelmatig zijn computer moeten opschonen," adviseert Eddy Willems, Security Evangelistbij G Data. "Gedateerde software vormt een groot risico voor de pc. Denk hierbij aan oude besturingssystemen en programma’s waar geen patches meer voor worden gemaakt door de fabrikant. Deze situatie zorgt ervoor dat er lekken in het systeem zitten die niet worden gedicht. Cybercriminelen kennen deze lekken en maken er gretig gebruik van. Gebruikers doen er verstandig aan om hun systeem altijd volledig up-to-date te houden en updates en patches direct te downloaden en te installeren. Programma’s waar geen updates meer voor worden gemaakt, zouden moeten worden vervangen door nieuwere alternatieven." 

Tips voor een goede voorjaarsschoonmaak van de computer

-      Houd het besturingssysteem en de geïnstalleerde software altijd volledig up-to-date door altijd de nieuwste service packs, patches en updates te downloaden en te installeren. Programma’s die door de fabrikant niet meer worden bijgewerkt, moeten volledig worden verwijderd en worden vervangen door een nieuwere versie.  

-      Regelmatig opruimen is niet alleen nodig in huis, het is ook van toepassing op data. Kopietjes van data en oude versies van documenten die niet meer worden gebruikt zouden van de harde schijf moeten worden verwijderd. In geval van twijfel kunnen oude data ook nog op een externe harde schijf, USB-stick of CD-Rom worden bewaard. Gratis programma’s als CloneSpy of AntiTwin sporen identieke bestanden op, die meerdere keren op het system staan. Verwijder bestanden altijd op zorgvuldige wijze met behulp van een digitale shredder. Een dergelijke ‘papierversnipperaar’  kan in veel beveiligingssoftware-pakketten worden aangetroffen. 

-      Verwijder geregeld de tijdelijke bestanden (“temporary files”) die kunnen worden gevonden in de "Temp"-map in de Windows-directory. Deze worden automatische gegenereerd tijdens het surfen. Het verwijderen van deze bestanden kan de computer aanzienlijk sneller maken.

-      Browser cookies, de browsergeschiedenis en de bestanden voor het automatisch invullen van webformulieren zouden na iedere surfsessie moeten worden verwijderd. Deze bestanden slaan surfgedrag op, nemen ruimte in op de pc en bieden nauwelijks voordelen voor de gebruiker. Er is binnen de browserinstellingen meestal een setting beschikbaar waarbij dit automatisch gebeurt. Er zijn ook browsers die een privé-modus bieden, waarin de meeste tijdelijke bestanden automatisch worden verwijderd na het surfen.

-      Maak geen gebruik van de optie “Wachtwoord onthouden” in de browser en verwijder de wachtwoorden die al op deze manier zijn opgeslagen, zodat cybercriminelen deze gegevens niet eenvoudig kunnen uitlezen. De opgeslagen wachtwoorden zijn te vinden en de verwijderen in de browsersettings.

-      Maak gebruik van een degelijke beveiligingsoplossing en houd deze up-to-date door de updates altijd te downloaden en te installeren. Een security-oplossing die ook systeemtuning biedt, geeft het beste resultaat ten aanzien van snelheid en stabiliteit van de computer.  

-      Surf alleen met een actieve firewall, die ook altijd up-to-date gehouden wordt.

-      Een back up bewaart alle kritieke data voor het geval de computer crasht. Een system image maakt een back up van de gehele harde schijf, inclusief alle geïnstalleerde programma’s.  Veel beveiligingssuites bieden de mogelijkheid om back ups te maken.

-      Surf alleen met gelimiteerde gebruikersrechten. Rechten en gebruikersaccounts kunnen gemakkelijk worden ingesteld via het configuratiescherm. Wie Windows (opnieuw) installeert, kan direct goede profielen opzetten tijdens het installatieproces.


Over G Data
G Data Software AG is een security-specialist van Duitse origine. G Data ontwikkelde haar eerste antivirus-programma al in 1987 en was daarmee een pionier in Europa. Kwaliteit is een prioriteit voor de onderneming. Als resultaat hiervan heeft G Data in de afgelopen vijf jaar meer testoverwinningen in Europa behaald dan welke andere aanbieder ook.


G Data is opgericht in 1985. De onderneming biedt oplossingen voor consumenten en voor kleine, middelgrote en grote ondernemingen, die wereldwijd in meer dan 90 landen beschikbaar zijn. Het hoofdkantoor is gevestigd in Bochum (Duitsland). Meer informatie is te vinden op .

Contact
Daniëlle van Leeuwen
PR Manager G Data Benelux
Tel.
(+31) (0)20 808 0835
Mob. (+31) (0)6 54 660 215
E-mail:

Twitter:

Facebook:

Persinformatie:

Trefwoorden: G Data