Sony onthult eerste Blu-ray Disc-drive voor pc’s

Door: Sony  13-09-2006

Een ware “multi-format”-brander voor het bewerken en opnemen van HD-video en het opslaan van grote hoeveelheden gegevens

De divisie IT-randapparatuur van Sony Europe heeft vandaag de introductie aangekondigd van Sony’s eerste productpakket met Blu-ray Disc™ (bd)-drive voor pc’s. De Sony BWU-100A-drive leest en beschrijft enkel- en dubbellaagsmedia van het type Blu-ray Disc Recordable (bd-r) en Blu-ray Disc Rewritable (bd-re). Met een capaciteit tot 50 GB zijn deze schijven ideaal voor het opnemen van High Definition-mediamateriaal, het opslaan en archiveren van gegevens en het maken van back-ups. Na een software-upgrade is de BWU-100A bovendien in staat om commerciële Blu-ray-films af te spelen in daarvoor geschikte afspeelomgevingen. De BWU-100A is een ware “multi-format”-brander die ook geschikt is voor het lezen en beschrijven van alle gangbare dvd- en cd-indelingen. Het is de ideale upgrade voor elke computer, inclusief barebone-pc’s met één nis en media centre-pc’s. De stijlvolle Sony BWU-100A-drive wordt geleverd met het CyberLink BD Solution®-softwarepakket, waardoor de gebruiker er meteen mee aan de slag kan.

“Dankzij de mogelijkheid om tot 4 uur HDV 1080i-video op te slaan die is opgenomen met een HDV-camcorder, is onze eerste Blu-ray Disc-productpakket ideaal voor zowel amateurs als professionele videomakers en -editors die met HD-materiaal werken. Met een opslagcapaciteit van 50 GB, genoeg voor 12.000 MP3-bestanden of tot 100.000 JPEG-afbeeldingen, en snelle directe toegang tot gegevens, biedt de drive consumenten en kleine bedrijven ook een geavanceerde oplossing voor optische gegevensback-up en -archivering”, aldus Christoph Cyrol, Product Marketing Manager van de divisie IT-randapparatuur van Sony Europe.

De Sony BWU-100A leest en beschrijft bd-r- en bd-re-schijven met 2-voudige snelheid, wat overeenkomt met een overdrachtssnelheid van ongeveer 9 MB/s. De Sony BWU-100A biedt verder ondersteuning voor het beschrijven van dvd-schijven met de volgende snelheden: 8x dvd±r, 4x dvd±r DL, 8x dvd+rw, 6x dvd-rw en 5x dvd-ram. Cd-schijven worden beschreven met de volgende snelheden: 24x cd-r en 16x cd-rw. Bd-rom’s worden afgespeeld met 2-voudige snelheid, dvd-rom’s met 8-voudige snelheid en cd-rom’s met 32-voudige snelheid.

Het meegeleverde CyberLink BD Solution® is een compleet softwarepakket voor het vastleggen, samenstellen, bewerken en branden op bd-schijven van HD-materiaal, zoals beeldmateriaal afkomstig van HD-camcorders voor zowel consumenten als professionals. De BWU-100A is geoptimaliseerd voor het behouden van de native HDV 1080i-indeling van de videobeelden, zodat deze beelden op de bd-romdrives van Blu-ray Disc-spelers kunnen worden afgespeeld. HD-materiaal kan echter ook worden geconverteerd naar een mindere beeldkwaliteit, zodat het op standaard-dvd’s kan worden gebrand.

De BWU-100A is zowel geschikt voor het afspelen van commerciële Blu-ray-films als zelfgemaakt Blu-ray-materiaal. Voor het afspelen van commercieel Blu-ray Disc-materiaal (bd-rom’s) moet de drive in een geschikte afspeelomgeving worden geïntegreerd die in staat is om materiaal met kopieerbeveiliging af te spelen. In oktober 2006 zal door Sony een gratis upgrade beschikbaar worden gesteld die de meegeleverde software geschikt zal maken voor het afspelen van bd-rom’s.

De interne drive is voorzien van een IDE (ATAPI)-interface en heeft een standaardformaat van 5,25 inch, waardoor hij eenvoudig in een pc kan worden geïnstalleerd.

De BWU-100A is vanaf september 2006 verkrijgbaar voor een adviesprijs van 949 euro inclusief BTW.


Contact Sony

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share