"Digiscribbelend werken met de computer”

"Digiscribbelend werken met de computer” van Bureau Logipers

Door: Bureau Logipers  31-10-2007
Trefwoorden: Balpen Met Digitaal Geheugen, Digiscribble, Handschriftherkenning,

Met de hand schrijven en tegelijk getypt werk afleveren, dat is “digiscribbelen” met de “Digiscribble”.

Digiscribbelen is het spelenderwijze ontstane werkwoord voor het omschrijven van het werken met de balpen, die tegelijkertijd op digitale wijze handgeschreven teksten opslaat in een geheugendrager. Dit device (‘apparaatje’) bewaart de handgeschreven teksten in digitale vorm en zorgt via meegeleverde software dat het als bewerkbaar Word- of Excel-file in de PC of notebook terechtkomt.
De beproefde technologie, het ‘schrijven met de balpen met zendertje’ werd een begrip onder de naam Mobile Notetaker. Nu is er de opvolger van de bij de TU Delft tot ‘wonderpen’ gedoopte uitvoering, die ook nog eens belangrijk in prijs blijkt te zijn gedaald.
Directeur Marcel Goulmy van importeur RealData Systems in Hillegom vertelt: “De Digiscribble is uiterlijk een gewone balpen, maar misschien een beetje dik uitgevallen. Ligt daardoor wel prettig in de hand en schrijft goed op iedere papiersoort. Maar het geheim is dat de pen draadloos is verbonden met de geheugendrager, die je aan het papier klikt, waarop je schrijft. Dat kan elke papiersoort zijn, desnoods de achterkant van een viltje, als het maar niet groter is dan A4 en de pen daarop blijft. Op kantoor of thuis koppel je het device met de USB-kabel aan je PC of notebook en alle handgeschreven aantekeningen – ook schetsen – worden automatisch opgeslagen in je computer. In MS Word of desgewenst ook in MS Outlook, zodat je ze direct kunt versturen.”

Ook rechtstreeks op de PC schrijven
Goulmy meent dat deze verbetering handig zal zijn voor buitendienstmedewerkers, die op lokatie aantekeningen of een bezoekrapport maken. Hij noemt het daarnaast handig voor studenten in de klas en voor docenten, die een elektronisch schoolbord beschrijven vanaf de notebook alsmede voor journalisten op reportage. Er zullen meer beroepen zijn, waar geschreven tekst naderhand in de computer verwerkt moet worden.
“Het bespaart je werkelijk zeeën van tijd”, zegt Goulmy enthousiast. Want je moet hooguit het vertaalde handschrift nalopen op schrijf- of vertaalfouten alvorens het te verzenden of printen of opslaan. “Verder kun je bijvoorbeeld thuis of op de werkplek ook met hand schrijven en tegelijk je tekst rechtstreeks in de computer opslaan. Verbindt het device permanent met de USB-kabel aan de computer en werk zelf lekker op papier. Je hoeft niet te typen, want de pen stuurt je handgeschreven letters en cijfers direct door naar de computer. Je ziet op het beeldscherm precies wat je hebt genoteerd.”

De prijs van een vulpen
Ook ideaal dus voor een lezing houden of lesgeven via een beamer? “Vroeger deed je dat met een projectiesysteem, met een lamp boven je schrijvende hand”, beaamt Goulmy. Nu schrijf je op een velletje A4, wat via de notebookverbinding (ook die met de beamer) rechtstreeks op het ‘digitale schoolbord’ of projectiescherm komt.
Digiscribble werkt onder Windows 2000, Windows XP en is klaar voor Vista-gebruik, waarmee extra mogelijkheden worden geboden. Zoals de muisfunctie in Vista, waardoor de pen kan samenwerken met de Tablet PC- en Digital Ink-applicaties, die reeds in de uitgebreide Vista-versies (niet in Vista Basic) zijn opgenomen. Daarmee kun je de PC of Notebook gebruiken als een Tablet PC en kun je met de hand in MS Vista en Outlook 2007 schrijven. Of met de hand in MSN Messenger berichten samenstellen en in MS Outlook 2007 tekeningen en schetsen maken.
Digiscribble is goedkoper dan zijn voorganger, de Mobile Notetaker. Die kostte pakweg 195,00 euro maar voor de Digiscribble betaal je 95,00 euro. Waarvoor je meer krijgt dan een mooie vulpen zoals de balpenvulling, de batterijtjes voor de ingebouwde zender en het digitaal opslagsysteem plus handschriftherkensoftware. Bovendien ondersteunt de meegeleverde software 15 verschillende talen, al is het geen vertaler!

Trefwoorden: Balpen Met Digitaal Geheugen, Digiscribble, Handschriftherkenning,

Contact Bureau Logipers

Website - Geen ingevoerd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share