Waar willen uw ICT’ers naar doorgroeien?

Door: iSense  07-04-2006
Trefwoorden: Ict, Hrm, Carriereplanning

De arbeidsmarkt verschuift binnen de ICT wederom van een aanbodsmarkt naar een vraagmarkt. ICT’ers hebben meer keus bij het solliciteren en daarom moeten bedrijven weten wat ICT’ers willen en vooral wat hun ambities zijn. Daarom heeft iSense Staffing onderzoek gedaan naar de groeiwensen van ICT’ers.

Het onderzoek gaat dieper in op de functies waarnaar ICT’ers willen doorgroeien en vanuit welke functies ze dit willen. De verhouding van de functies van geïnterviewden zijn een goede weerspiegeling van de huidige ICT arbeidsmarkt.

ICT’ers zijn erg gericht op doorgroeimogelijkheden. Slechts 4% heeft geen ambitie om verder carrière te maken. Daarnaast zijn ICT’ers ook erg trouw aan hun vakgebied, slechts 2% van de respondenten ziet zijn doorgroeimogelijkheden buiten de ICT liggen. Starters hebben duidelijke ambities; zij willen architect, directeur of manager worden (29%).

De populairste doelfuncties in het algemeen zijn Manager (44%), Consultant (13%) en Systeembeheerder (13%). Om de top 10 af te maken zijn de daarop volgende doelfuncties Directeur, Programmeur, Architect, Helpdeskbeheerder, Applicatiebeheerder, DBA en Tester.

De doelfunctie Manager (44%) is het grootst. Dit komt omdat huidige managers ook graag binnen het management willen blijven doorgroeien, en wel 66%. Vervolgens willen vooral consultants (56%), architecten (50%) doorgroeien naar een management functie, en directeuren uit het MKB (38%) naar een hoger management functie bij een multinational.

Na managers zijn systeembeheerders het meest tevreden met hun vakgebied. 41% geeft aan binnen het vakgebied van systeembeheer te willen doorgroeien. Daarnaast hebben zij ook maar één andere duidelijke doelfunctie en dat is wederom Manager (34%).

De overige functiegroepen hebben tussen de 70% tot 80% een andere doelfunctie voor ogen dan waar ze nu daadwerkelijk in werken. Vooral Programmeurs (78%), Helpdeskmedewerkers (76%) en Architecten (75%) willen graag doorgroeien naar een nieuwe functie.

Helpdeskmedewerkers zijn het meest bescheiden in hun doorgroeimogelijkheden. 24% wil binnen de helpdesk doorgroeien, een even groot aantal wil doorgroeien naar systeembeheer en 35% wil wel manager worden.

Gemiddeld wil 34% van alle ondervraagden binnen hun eigen vakgebied doorgroeien. De overigen hebben een andere functiegroep voor ogen.


Gezien het aantal respondenten is uitgerekend dat bovengenoemde statistische percentages maximaal 7% kunnen afwijken van de werkelijkheid.

Trefwoorden: Carriereplanning, Hrm, Ict

Contact iSense

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share