Interieurtrends 2009: gespot in Milaan!

Interieurtrends 2009: gespot in Milaan! van Choc Studio Interieur

Door: Choc Studio Interieur  02-05-2009
Trefwoorden: Woninginrichting, Wonen, Trends

De 'hotste' interieurbeurs is nog steeds de jaarlijkse Saloni del Mobile in Milaan. Die konden we dus niet aan ons voorbij laten gaan. En het was weer inspirerend! Wat worden de belangrijkste interieurtrends voor 2009? Welke producten, kleuren en materialen gaan hierbij de boventoon voeren? Kortom, wat gaan we in huis halen het komende jaar? Lees verder en je weet het...

Nudes en vergrijsde pastellen
Heel opvallend dit jaar was de kleurstelling: van Minotti tot Ivano Redaelli, vergrijsde pastellen en nudes voerden de boventoon, veelal ton-sur-ton toegepast. De grove stoffen van het afgelopen seizoen hebben plaats gemaakt voor zachte, glanzende stoffen als velour en linnen. Al met al heel aaibaar!

Schermerige sfeer
Geen strak wit of bling zwart meer: de sfeer in 't interieur wordt schemerig! Poederige wanden in donkerzand, bruingrijs of taupe vermengen zich met wederom poederige lichtgekleurde meubelstoffen. Dit alles subtiel aangelicht met slecht enkele lampen.

Notenhout en analine leer
Heel veel leer dit jaar. Maar dan wel het superzachte analine leer in - wederom - nudes en poederige naturellen. De combi leer met donker (noten)hout deed het ook goed. Donker hout was zowiezo rijkelijk aanwezig. Ook marmer lijkt een comeback te maken, vooral verwerkt in salon- en bijzettafels.

Lekker (laten) hangen
Als het aan de ontwerpers ligt, zijn we nog lang niet uitgelounged! Veel banken blijven diep en laag bij de grond. De nonchalante losse zitkussens en de grote hoeveelheid sierkussens, nodigen uit tot lang bankhangen. En... na gebruik lekker rommelig laten!

Zacht op de vloer
Vloerkleden ontbraken zeker niet. Bij vrijwel alle grote Italiaanse merken zagen we het viscose kleed terug. Kenmerkend voor dit materiaal is de zachte glans en de voetsporen die er op achterblijven. Mooi! En ook hier weer veel vergrijsde pastellen en nudes-kleuren. Ronde kleden en kleed-op-kleed werden overigens ook vaak toegepast.

Sophisticated retro
Af toe waanden we ons op de set van James Bond. Maar dan wel uit de vroege Sean Connery-periode. Dit vooral door het luxe materiaalgebruik van leer en notenhout. Sophisticated en chic! En over filmsets gesproken: ook de ronde bank lijkt z'n rentree te maken. Miami Vice, or what?

Wat te doen met de tv?
Voor veel interieurarchitecten het onding dat een goed ontwerp in de weg staat: de televisie! Sommige meubelmerken, waaronder Fendi, werkten 'm daarom weg in een spiegel. Maar vaker zagen we vernuftige en gelukkig ook steeds fraaiere kastsystemen, waarin de tv handig geintegreerd werd. Vooruit, hier kunnen we wat mee...

Binnen gaat naar buiten
Ook in interieurland schrijdt de technologie voort. Vooral op het gebied van buitenmaterialen blijkt steeds meer mogelijk. Hierdoor worden binnenontwerpen ook voor buiten geschikt gemaakt: het design blijft behouden, alleen het materiaal wordt aangepast. Zo komt Verzelloni bijvoorbeeld met een outdoor versie van de Zoe-zitzak. Hebben!

Kijk voor het bijbehorende fotoverslag op http://www.chocstudio.nl/meubelbeurs_milaan2009.html

Trefwoorden: Italiaans Design, Iterieuradvies, Meubelbeurs, Meubeltrends, Milaan, Trends, Wonen, Woninginrichting, Woontrends,