Feestelijke maand maart bij jubilerend Dantuma Haarlem

Feestelijke maand maart bij jubilerend Dantuma Haarlem van Dantuma

Door: Dantuma  19-02-2008

Op 1 maart aanstaande heeft Dantuma Haarlem een dubbele reden om feest te vieren. Op de dag af bestaat het bedrijf dan honderd jaar en tegelijkertijd wordt het nieuwe opvallende bedrijfsgebouw langs de oever van het Spaarne officieel in gebruik genomen. Na deze feestelijke start van de maand vinden op 4, 5 en 6 maart ook nog de jaarlijkse showdagen plaats.

Dantuma staat anno 2008 te boek als Nederlands grootste merkonafhankelijke leverancier op het gebied van copying, printing en imaging. Honderd jaar geleden werd het bedrijf opgericht door Theunis Dantuma. Deze van oorsprong Friese letterzetter en boekdrukker nam op 1 maart de winkel met kantoorbenodigdheden aan de Zijlstraat 90 in Haarlem over. Een maand later betrok hij met zijn vrouw Trijntje en zoon Occo Theodoor de woning boven de winkel. In november van datzelfde jaar overleed Theunis Dantuma en nam Occo op 19-jarige leeftijd het bedrijf over.
Occo, ook opgeleid tot boekdrukker, breidde de winkel uit met een huisdrukkerij. Het bedrijf, dat zich in de loop der jaren steeds meer richtte op kantoormeubilair, kantoorapparatuur en kantoorartikelen, maakte een gestage groei door in de Haarlemse binnenstad. Bij veel Haarlemmers stond Dantuma bekend als de ‘vulpendokter’. Scholieren die hun diploma behaalden kregen een vulpen cadeau, die werd aangeschaft bij Dantuma. Niet voor niks hing er aan de gevel van het pand een metershoge vulpen als lichtreclame.
In november 1975 trad de huidige eigenaar en directeur Jan Veening in dienst bij het toenmalige Vermande Dantuma. Hij nam het bedrijf in 1979 over en onder zijn leiding is Dantuma zich gaan richten op kantoorapparatuur. Door het verwelkomen van nieuwe ondernemingen binnen de Dantuma Groep werden al snel de disciplines kantoormeubilair en kantoorbenodigdheden weer in het bedrijfsaanbod opgenomen. De Dantuma Groep, die naast de twee Dantuma vestigingen in Haarlem en Zwolle bestaat uit Rever Nagelkerke BV in Utrecht, GZ Kantoorinrichters BV in Zaandam en Berveling Projekt BV in Nijkerk, groeide uit tot een succesvolle landelijk opererende onderneming met ongeveer 160 werknemers. Het bedrijf kan haar klanten een totaalpakket op kantoorgebied presenteren.
In 1987 verhuisde Dantuma uit de krappe Haarlemse binnenstad naar een ruim bemeten en goed bereikbaar pand aan de Harmenjansweg. Na twintig jaar bleek ook dit pand te klein voor de bijna honderd mensen die nu bij Dantuma Haarlem werken. Onlangs nam Dantuma Haarlem daarom een fonkelnieuw en futuristisch ogend bedrijfsgebouw in gebruik, gelegen pal tegenover de oude vestiging.
De nieuwbouw op deze prominente zichtlocatie aan het Spaarne is ontworpen door de Haarlemse architect en stadsbouwmeester Max van Aerschot. Het gebouw heeft zich inmiddels ontpopt als een architectonische aanwinst voor de stad. Het omvat ruim drieduizend vierkante meter vloeroppervlak en biedt Dantuma volop mogelijkheden voor de toekomst. Het bedrijf beschikt nu onder meer over voldoende magazijnruimte en een grote showroom, waar in een overzichtelijke opstelling de mogelijkheden voor automatisering van de documentenstroom binnen een organisatie in beeld zijn gebracht. In de showroom komt het bedrijfscredo ‘Managing your documents!’ tot leven. Dankzij het nieuwe onderkomen is het bedrijf in staat tot een nog snellere dienstverlening aan haar klanten.


Dantuma Haarlem
Henk Schijvenaarstraat 1
2031 VZ Haarlem
023-5430808
www.dantuma.nl

Contactpersoon: Eric Anderson
Email: e. [email protected]